HRVATSKA MODA

Dame koje vladaju domaćim medijima

Tko su one?

Govoriti o izdavaštvu u Hrvatskoj je pretenciozno na više razina. Kao prvo, naklade su niske i nebitne, posebice kada ih usporedimo s nekim zapadnijim susjedima (a tek naklada knjiga - to je tek vic!) te naslovnice nemaju „trendovsku" vrijednost kao one u svijetu.

U Hrvatskoj nikada nije bilo posebno bitno tko ima najbolji film u kinima, tko je snimio album vrijedan pažnje ili, ne daj Bože, tko je odigrao najbolju predstavu života. Pojava, naglašena seksualnost i skandali - pojmovi su koji prodaju razne papire koji se nazivaju novinama, ali i one nešto eminentnije magazine po pitanju hrvatske kulture i urbanog života, poput izdanja koja su se nekako izdigla iz mulja sive tranzicijske svakodnevice obilježene granicom Balkana i ipak nešto „finije" Europe (postoji li takva „obećana" zemlja uopće?).

Poznate Hrvatice, napose one koje zaista zaslužuju biti u medijima, barem po nekom „scenskom" ključu vrlo dobro manevriraju u vrlo difuznim prostorima časopisa, televizije i interneta koji, na svu sreću, doživljava dobre dane, za razliku od papirnatih medija koji osjećaju recesiju svakodnevnim razgovorom s ljudima iz oglašavanja koji ne nose svijetle vijesti. Dok mediji trunu iznutra, što najviše osjete razni honorarci čija se suradnja vrlo ljubazno otkazuje, vrijeme je da prezentiramo dame koje vrlo dobro prodaju časopise, naročito ako se nalaze na naslovnicima.

 

1. Severina

Ako će vam netko donijeti odličnu tiražu, onda je to Severina. Žena koja sve što dotakne - pretvori u zlato ili, trgovačkim rječnikom rečeno, prodaju.

Otkako se pojavila na sceni početkom devedesetih, kao nešto „tamniji" odgovor na popularnost Tajči koja je iščezla iz Hrvatske s početkom rata, izazivala je zanimanje medija, napose svojim izgledom i koketiranjem s LOLITA tendencijama koje su najavile neko novo doba na našoj sceni.

Od pomalo „rockerskih" izdanja do izrazita slaganja s folk glazbom - Severina je ostala jedna i jedina, nedodirljiva žena s aurom, ali i sa karijerom koja je, prema mome skromnom sudu, otišla u krivom smjeru.

 

2. Nina Badrić

Elegantna, šarmantna i krajnje pristojna žena koja zaslužuje svaku pohvalu. Od zrelog ponašanja kojeg je dokazala u priči oko razvoda do odličnih albuma u kojima je dokazala svoj talent - Nina je ostala vjerna sebi i svojem izričaju.

Njen stil također je evaluirao s godinama, čime je gospođica Badrić dobivala na bodovima u očima modne publike željne rafinirane dive koja bi zamijenila ili barem dopunila mjesto Josipe Lisac i Tereze Kesovije.

 

3. Jelena Popović Volarić

Prema nekima - najveća modna ikona domaće scene dok ju drugi ne štede kada ju nazivaju „bezličnom". Bilo kako bilo, Jelena je svakako osvježenje domaće scene i zna kako prodati naslovnicu, ali i odličnu modnu priču.

Njena iznimno svjetla put te plava kosa dobitna su kombinacija za sve muškarce, ali i ljubitelje mode koji će u njoj pronaći odmak od tipične hrvatske djevojka koja gaji ljubav prema suncu, silnom kičeraju i šljokicama. Najčešće viđene u Limu, Wangu ili sličnim minimalističkim i elegantnim krpicama - Jelena je zauzela mjesto stilske ikone koja na dnevnoj bazi izgrađuje svoj stil kroz kolaboraciju s raznim stilistima i dizajnerima.

Od domaćih komada uvijek izabire Vuicu ili Amarie čime ostaje vjerna svome stilu.

 

4. Barbara Kolar

Barbi je velika zvijezda hrvatskog medijskog prostora, napose poslije Plesa i Pjevanja sa zvijezdama čime je dobila besplatnu ulaznicu za naše domove subotom, ali i angažmanom na Anteni Zagreb kada nas svojim šarmantnim glasom budi i tjera na posao svakoga jutra.

Od nešto punijeg izdanja do mršavosti i natrag - Barbara je pokazala kako biti dostojanstvena u svakoj situaciji, bez obzira na nedostatke koje svatko, pa tako i ona, ima.

 

5. Ljupka Gojić

Ljupka je eklatantan primjer što život u modi znači po karakter čovjeka. Onaj tko ima potencijal zaista zablista u okruženju koje je afirmativno prema svim onim „razlikama" koje svakodnevni život ne nudi.

Djevojka s možda najvećom inozemnom karijerom stvorila je nov način izražavanja kada se posvetila dizajniranju vlastite linije Petite Jolie čime je još jednom dokazala svoj neosporan talent.

Trenutno je aktualno zbog suradnje s Franckom koji joj je omogućio glavnu ulogu u novoj kampanji čime je Ljupka opet predmet naših rasprava.

I neka je tako. Ona je zaista svojim radom u inozemstvu, ali i nadomaćoj manekenskoj sceni što znači biti profesionalac, za razliku od mnogih djevojaka i momaka kojiima ego raste brže od karijere.

 

6. Nataša Janjić

Lijepa glumica, koja je, nažalost, postala predmetom rasprava hrvatskih medija kada je postalo javno kako ljubuje s Joškom Lokasom.

Potres kojeg je njen život izazvao po „konzerve" koje ne shvaćaju kako se nalazimo u 21.st. zaista je fascinantan, ali i dobar po karijeru ove mlade djevojke koja nas je osvojila odličnim ulogama u par domaćih filmova.

Njen osjećaj za modu je nepobitan i time sastavni dio naše liste.

 

7. Zrinka Cvitešić

Još jedna u nizu odličnih i krajnje talentiranih mladih snaga hrvatskog glumišta, Karlovčanka Zrinka Cvitešić, nedavno je osvojila i berlinsku publiku svojim posljednjim filmskim uratkom.

Nebrojene nagrade, ali i rastuća voditeljska karijera uzrokovale su pojavljivanje na mnogim naslovnicama domaćih časopisa čime je gospođica Cvitešić zakoračila u svakodnevicu svih uživatelja medija.


 

Marko Banjavčić

Objavljeno: 03.06.2010. u 23:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p