HRVATSKA MODA

Dašak londonske i berlinske mode u domaćem ambijentu

Što smo vidjeli na pisti druge večeri FWZ?
-->

Uz nešto manju gužvu i svakako zanimljiv set dizajnera koji su se predstavljali, otvorena je druga večer Fashion Weeka Zagreb. Najveća senzacija na pisti bila je britanska dizajnerska nada, Hermione de Paula, koja pokazuje nevjerojatan talent te izvrsno barata tim već toliko eksploatiranim cvjetnim printom. Uz djevojku koja je odradila staž u najzvučnijim ateljeima suvremene mode, svoje kolekcije su još prikazali Martina Sporiš, Safak Tokur (Turska), Natalija Smogor, Ivančica Hrustić I Julia and Ben (Berlin).

 

Hermione de Paula

Kao dizajnerica s nevjerojatnim životopisom, Hermione de Paula nema pravo na posrtanje i pogrešku. Nakon suradnji s brendom Nicolas Kirkwood te sveprisutnim online shop-om ASOS, ova Engleskinja dovodi svoju cvjetnu rapsodiju u Zagreb i poentira! Kao majstorica na području apliciranja cvjetnog printa na apsolutno svaki odjevni komad, uključujući i čarapice, bez imalo problema stvara dinamiku u prikazivanju kolekcije koja je obilovala laganim kombinezonima izvedenih od prozračnih materijala, bogato ukrašenim košuljama transparentnih rukava i nevjerojatno detaljnim sakoima čije su teksture naprosto zadivljujuće.

  Hermione de Paula

Bez obzira na pretenciozno korištenje epiteta, morate znati kako je ova djevojka pravo osvježenje na pisti Fashion Weeka Zagreb te donosi neku novu energiju u ovaj projekt koji treba što bolji dizajnerski postav ne bi li doživio još mnogo godina.

 

Martina Sporiš

Premda će vam Martina Sporiš naglasiti kako obožava šokirati i miješati razne inspiracije ne bi li dobila upravo ono što želi od svoje "mode", njena ovosezonska priča u potpunosti je obilježena korištenjem patenata koji su agresivno bačeni u prvi plan.

Martina Sporiš  Martina Sporiš

Osim činjenice kako apsolutno svi koji žele biti "edgy" koriste ovaj motiv ne bi li dobili na ekspresivnosti odjevnog komada, Sporiš je nastavila inzistirati na vlastitoj viziji baroka, rocka i punka te predstavila set večernjih haljina koje će tek pokoja dama imati hrabrosti odjenuti.

 

Safak Tokur (Turska)

Turski dizajner Safak Tokur uspio je šokirao publiku - njegovi modeli koketirali su na granici tradicionalnog i urbanog, interpretirali su tipično žensko pokrivalo za glavu te čak - predstavili model bez glave! Skrivene glave te iznimno visokih ramena, mladić koji je nosio Tokurovo crno odijelo od sjajnog materijala svakako je najzanimljiviji trenutak središnje večeri FWZ kojeg ćemo pamtiti.

 

Safak Tokur

Njegova muška kolekcija svakako je jača od one ženske - klasična muška garderoba oblikovana je na posve specifičan način, uz očito igranje dekonstrukcijom pri čemu je slagao kapute od više kaputa, lijepio složene košulje na same košulje i sl. Safak voli demonstrirati snagu kulture iz koje potječe, ali ju na subverzivan način tretira u svoju korist - na opušteniji, i svakako više "moderniji", način.

 

Natalija Smogor

Natalija Smogor možda je prikazala i najmanje dinamičnu kolekciju večeri koja se fokusirala isključivo na materijale kao što su vuna, svila I filc te mogućnostima koje možete dobiti od njih.

  

U bespućima bež, smeđih i prljavo bijelih odjevnih komada, htjela je prikazati svoju inačicu odjeće za konjičke utrke premda je završni rezultat skromniji no što smo očekivali. Zanimljivi šeširi svakako su podigli cjelokupni dojam kolekcije koju ćemo, vjerojatno, veoma brzo zaboraviti.

 

Ivančica Hrustić

Mlada dizajnerica obožava odijevati moderne, moćne i hrabre žene koje su joj najveća inspiracija. Kako bi im predložila svoj odjevni asortiman, poseže za vječnom crnom koju obogaćuje izrezima, igrom metalno-mat te reljefno-glatkih materijala, kako to sama navodi u opisu kolekcije.

  Ivančica Hrustić

Naravno, u većini se slučajeva radi o ultra kratkim večernjim haljinama koje će malo toga ostaviti mašti pri čemu je agresivni seksepil stavljen u prvi plan dok je modna sofisticiranost tek stvar budućnosti za ovu dizajnericu.

 

Julia and Ben

Berlinska moda za zatvaranje večeri svakako je dobrodošlo osvježenje na kraju modnog maratona. Baš kako to nalažu pravila njemačke prijestolnice, Julia and Ben strogo se drže minimalističkog pristupa bojama i silueti te ostaju vjerni klasičnoj estetici koji je često obogaćuju sa statement komadima među kojima valja istaknuti kapute koji oduševljavaju izborom materijala i krojem.

  Julia and Ben

Ručno bojane majice, kao i na momente apokaliptična vizija, dio su brenda Julia and Ben kojeg ćemo pamtiti.

 

Marko Banjavčić

P: Jelena Balić

 

 

 

Objavljeno: 12.05.2012. u 12:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p