HRVATSKA MODA

Diplomska kolekcija Damira Begovića je kao dobar koncert. Ne želiš da ti izađe iz glave.

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta prikazali svoje diplomske kolekcije

Postoje ti neki rijetki, zbilja rijetki i dragocjeni talenti koji bi izniknuli na vrh u baš svakom sustavu, i onom poticajnom i edukativnom kao i onom koji talentirane niti prepoznaje, niti potiče. Postoje ti neki rijetki geniji koji bi pokazali svu raskoš svojih sposobnosti u svakom okruženju samo zato što je taj talent samo i jedino njihov.

Ponekad stasaju generacije prije nego što na scenu stupi jedan od takvih talenata kao što je Damir Begović, dečko iz Slavonije koji je sinoć publici u zagušljivom Studentskom centru, pred studentima i profesorima Tekstilno-tehnološkog fakulteta i tek šačicom novinara, predstavio svoju diplomsku kolekciju. No, to nije bila samo još jedna obična kolekcija umornog studenta koji jedva čeka da okonča svoj studij i baci skripte u smeće nadajući se skorom zaposlenju. Bila je to svojevrsna lekcija. Aplauz, vriskovi i oduševljeni uzdasi su fantastični, da. No, ono što sustav ne smije dopustiti je da talenti poput Damira dobiju samo to. Aplauzi su super, ali od aplauza se ne živi duže od jedne euforične večeri.

Diplomska kolekcija Damira Begovića prikazana u predvorju Kina Studentskoga centra u sklopu četvrtog izdanja manifestacije DIPMOD bila je nešto poput fantastičnog koncerta koji želite zadržati u svojoj glavi tjednima kasnije. No, ostavimo glazbenu analogiju po strani, Damir je sinoć predstavio jednu od najboljih kolekcija koje su imale priliku prošetati našim prostorima (i to ne samo u domeni "mladih dizajnera", kako ih volimo nazivati) - pedantno razrađena do posljednjeg, najsitnijeg detalja, s inovativnim konstrukcijskim rješenjima koji ostavljaju bez daha, maksimalno povezana, bez odstupanja od osnovne ideje, upečatljiva i moćna... Haute couture u punom smislu riječi isprepleten nadahnućem s tradicionalnim slavonskim nošnjama osigurao je Begoviću oduševljenje domaće publike na diplomskom predstavljanju kolekcije i jednoglasnu ocjenu žirija koji je njegovu kolekciju proglasio najboljom, no i priznanje na Novom Zelandu prije par tjedana kada je kolekcija EX-vonia nagrađena prvim mjestom na prestižnom studentskom natjecanju iD International Emerging Designers Show. Modni mediji tada su oduševljeno pisali: "Na natjecanju je bilo mnogo upečatljivih odjevnih komada no kada je na pistu Dunedin Town Halla stupila kolekcija Damira Begovića show je otišao korak dalje." Nakon što smo imali prilike posvjedočiti tom fantastičnom dizajnerskom ostvarenju i sami, posve nam je jasno da u svojoj ocjeni nisu nimalo pretjerali. Damir je zbilja zaslužio sve epitete, i mnogo više od toga.

Begović je jedan od onih mladih dizajnera koji su se, i prije diplomiranja, već utaborili na domaćoj modnoj sceni. S Domagojem Štimcem, s kojim čini dvojac Twins, uvijek razoruža modnu publiku, a od prošle sezone talentirani duo predstavlja kolekcije na Bipa FASHION.HR-u zbog čega nam je iznimno drago. No, kako vrijeme odmiče, a i nakon jučer viđenog, možemo samo zaključiti kako od njih vrijedi očekivati sve i još malo više.

DIPMOD je jedna od onih rijetkih no hvalevrijednih modnih manifestacija koje zainteresiranu javnost upoznaju s radovima studenata, mladih dizajnerskih nada koje tek kreću na svoj put, a čije vizije možda inače ne bismo imali prilike vidjeti. Događaj je to koji je tijekom godina iznjedrio i publici predstavio brojne modne talente kao što su Matija Čop, Jelena Holec, Duje Kodžoman, Nives Bošnjak, Saša Hortig, Nikola Barbir i brojni drugi. Pod mentorstvom profesorice Jasmine Končić, na četvrtom izdanju diplomskih modnih revija, svoje je kolekcije sinoć pred žirijem (Nives Bošnjak, Matija Čop, Marko Golub, Jasminka Končić, Vanja Šolin) i publikom predstavilo sedam studenata: Damir Begović, Mateja Bosek, Božena Dejanović, Anđela Markušić, Marko Petrić, Vladimira Pavlović i Dijana Zagorac. Raznolikost modnih vizija, različiti pristupi i percepcije kako mode pa tako i društva ono su što svakako oduševljava. Budući da se radi tek o diplomskim kolekcijama, konstatirati kako nema mjesta za napredak bilo bi suludo. Jedino, ponavljam, nadam se da postoji prostor i volja da se taj napredak potakne i vrednuje.

Damir Begović

Dijana Zagorac

Vladimira Pavlović

Anđela Markušić

Mateja Bosek

Marko Petrić

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 29.05.2018. u 09:52

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p