HRVATSKA MODA

Divan nakit koji ćete odmah poželjeti u svojoj kolekciji!

Intervju: Anka Jewelry

Odavno znamo da je Instagram postao mjesto na kojem vrlo često nailazimo na posebne kreativce koji nas svojim radom obore s nogu. Ovog puta to je brend Anka Jewelry iza kojeg se krije Antonija Ivanković. Antonija je velika kreativka koja od malih nogu nešto stvara, a uz posao u marketingu, odvažila se i pokrenula vlastiti brend nakita. Anka Jewelry je posebna estetska priča s naglašenim detaljima koji prati jednostavnost, eleganciju i profinjenost.

Budući da uvijek volimo dublje zaviriti u ovakve dizajnerske priče, s Antonijom smo popričali njezinoj kreativnoj energiji, metodama i procesima kojima se koristi prilikom izrade nakita, ali naravno, i planovima za budućnost koje s nestrpljenjem iščekujemo. Ovaj divan nakit je kao stvoren za sve romantičarke i zaljubljenice u unikatne modne ideje s čijim je odabirom jednostavno nemoguće pogriješiti. U nastavku donosimo cijeli intervju i detalje nove kolekcije, stoga svakako ne propustite pokoji komad dodati i na svoju modnu policu!

Što Vas je potaknulo na pokretanje vlastitog brenda i odakle ime Anka?

Na pokretanje vlastitog branda me potaknulo više stvari. Prvo je želja za novim izazovima i poslovnim avanturama, jer već duže vrijeme sam se htjela okušati u privatnom poslu. Neko duže vrijeme sam osluškivala tržište i pratila njegove potrebe. Htjela sam ponuditi tržištu proizvod koji će odražavati mene, moje stavove i uvjerenja. Stvoriti brand koji će potaknuti emociju kod potrošača, koji će vraćati zajednici, a ne samo ubirati profit, te koji će biti više od samo nekog ukrasnog proizvoda koji će proći za jednu sezonu.

Osim želje za pustolovinom u privatnom poduzetništvom, moja najveća želja je da na neki način pokušam odati počast svojoj majci Anki za sve što je učinila za mene i zato je cijeli brand posvećen njoj. I sam logo Anka je njezin vlastoručni potpis jer želim taj njezin duh maksimalno prenijeti svojim kupcima. Naime, moja Anka je jedna predivna majka, najbolja prijateljica, vječna podrška, najiskreniji komentator i vječiti borac – nisam mogla imati bolji uzor u životu od nje.


Kako biste opisali estetiku brenda? Slobodna sam primijetiti da je riječ o vrlo ženstvenim detaljima kojima se prožima jednostavna elegancija, ali i decentna no upečatljiva stilska nota.

Mislim da sami niste mogli bolje opisati brand, drago mi je da ste to primijetili. Ono što je drugačije i posebnije kod Anka nakita je to što ono nije savršeno i to mu daje tu upečatljivu stilsku notu. Legura mjed nije savršeno glatka već ima brazde i izbočine, poludrago kamenje koje krasi svaki komad nakita je nebrušeno, niti jedan kamen nije savršeno odrezan, poliran ili da mu se dodaje boja da bude jače, upečatljivije boje.  Nakit je mix nesavršenosti koji na kraju daju savršen rezultat, koji na prvu je prespecifičan da bi ga nosili svaki dan, a onda je opet nosiv u svakoj situaciji i svakoga dana, bilo da idete na posao, kavu ili poslovnu večeru nekako se uvijek uspije prilagoditi baš svakoj prilici. Zato i je slogan branda „unpolished beauty“.

Kakvoj ženi je namjena Anka Jewelry?

Nisam spomenula da sam inspiraciju za ime branda dobila i zbog poludragog kamenja koji su dio svakog Anka nakita. Za njih se vjeruje da oni na neki način brinu o onome tko ga nosi i doprinose vašem boljitku (emocionalnom ili fizičkom). A tko drugi se uvijek brine o nama, ako ne majka. Zato je nakit namijenjen svakoj ženi jer neovisno imali 16 ili 66 uvijek se o vama brine vaša majka. Kada nosite Anka nakit uvijek imate neku potporu uz sebe. Raznolikost žena koje kupuju moj nakit me jako veseli jer kod svakodnevne komunikacije s njima vidim koliko je svaka žena posebna i drugačija, te što koja želi i što je kojoj bitno. Meni je izuzetno važno da se svaka žena na našim stranicama, društvenim mrežama osjeća dobro, pozitivno i inspirativno.


Budući da je riječ o ručnoj izradi, kako izgleda Vaš kreativni proces i koliko je vremenski potrebno za izradu primjerice naušnica ili prstena?

Kreativni proces počinje prvo iz priče koju želim prenijeti. Nekako uvijek krećem od poruke koju želim prenijeti određenom kolekcijom i onda ide materijalizacija poruke tj stvaranje nakita. Trenutačno u ponudi imamo 3 kolekcije; Dream, Tears i Garden. Dream kolekciju krase veća kamenje koja predstavlja snove i želje koje svaka žena ima i koje želi ostvariti. Tears kolekcija ima manja kamenja, jer suze svake žene su jako vrijedne i ne treba ih prolijevati radi sitnica ili loših ljudi. Garden kolekcija predstavlja spajanje s prirodom i ponovno punjenje mentalne i fizičke energije.

Anka nakit je dizajniran u Hrvatskoj, dok je sama izrada svakog komada u potpunosti izrađena na Tajlandu, jer je to zemlja s najvećim izvorom poludragog kamenja koji čini esenciju Anka nakita. Bio je dovoljan jedan put toj predivnoj zemlji i slučajan susret dviju žena da se započne ova priča. Za izradu nam je potrebno par dana, jer svaki dio zahtjeva svoje vrijeme (modeliranje, oblikovanje, presvlačenje s plemenitim metalima, umetanje kamenja i ostalo).


Kojim materijalima se koristite prilikom izrade?

Danas je sav Anka nakit izračen od mjedi i presvučen plemenitim metalima (rodija, 14 karatno zlato i ružičasto zlato), te je svaki komad ukrašen s neobrađenim poludragim kamenjem.

Dogodi li Vam se ponekad kreativna blokada i ako da, kako se rješavate tog problema?

Za sada mi još uvijek misli rade 100 na sat i imam milijun planova i ideja što želim s Ankom napraviti. Iako ne s Ankom, svakako sam iskusila kreativnu blokadu već do sad u svojoj poslovnoj karijeri, te kod mene je najbolje rješenje se jednostavno odmaknuti i usmjeriti misli na nešto drugo. Kada se udaljim od problema i okupiram misli nečim drugim na neko vrijeme, dobijem potpuno novi pogled, te se rješenje samo po sebi nametne i onda sam opet u punom pogonu.


Što nam možete reći o recentnoj ljetnoj kolekciji koju ste predstavili?

Sada imamo 3 standard kolekcije; Dream, Tears i Garden koje se otpočetka mogu naći na našim stranicama. Ono što je drugačije jest da svaki put donesemo novu kombinaciju kamenja, pa je samim time i svaki put to neki novi proizvod. Mi želimo ljetnom kampanjom pokazati našim kupcima kako je Anka za svaku priliku i za svako godišnje doba. Jer zašto vam ne bi isti nakit odgovarao i uz toplu vunenu vestu dok pijete čaj ili uz laganu bijelu lanenu haljinicu dok se šetate uz more. To je ono što želim stvoriti, dugovječnost i višenamjensko korištenje.

Također, moramo spomenuti i da su sve naše narukvice i prstenje one size tj. možete bez brige kupiti nakit i biti sigurni da će vam odgovarati. One size prstenje vam daje mogućnost kombiniranja pa će vam se činiti kao da svaki dan imate novi komad nakita. Jedan dan možete prsten nositi na prstenjaku, a drugi dan na kažiprstu, ovisno kako vam se taj dan paše uz styling, pa zar to nije super? Što se tiče novih kolekcija, one su već u planu. Sada već planiran novu kolekciju koju ćemo predstaviti početkom studenog s obzirom na to da će nam to biti i prvi rođendan.

Jeste li otvoreni prema radu po narudžbi, odnosno pruža li Anka Jewelry mogućnost personalizacije?

Meni je zadovoljstvo mojih kupaca na prvom mjestu i nastojim se maksimalno prilagoditi njihovim željama i potrebama. Jedino mi je bitno da se dovoljno rano najave kako bi imala vremena odraditi sve (od dogovora, izrade i u konačnici isporuke). Imali smo nedavno upit za izradu rođendanskog poklona za jednu majku. Nakon kratkog razgovora s kupcem, osmislila sam modificiranu verziju Tears kolekcije prstena i narukvice, te predložila kamen koji će imati baš posebno značenje za tu osobu. Nakon što je kupac potvrdio krenuli smo u izradu i poklon je bio isporučen na vrijeme. Koliko sam dobila informaciju majka je bila oduševljena.

Možete li izdvojiti koji komad nakita vam je najdraži?

Uh, teško mi se odlučiti za 1, ali svakako sam više tip od narukvica i prstenja. Moj osobni stil je kombinacija jednostavnosti s malo većim komadima nakita ili nekog neuobičajenog komada odjeće. Zbog toga je meni najdraža kombinacija, bez kojih se ne odvajam, Garden narukvica i One big dream prsten.


Što nam Anka Jewelry donosi u budućnosti?

Imam jako puno planova/snova za Anku i da bi ih ostvarila potrebno je jako puno strpljenja, truda i rada. Svakako potencijal za rast vidim u širenju na inozemna tržišta, koja iako su zasićena mnoštvom brendova i proizvođača mislim da imam proizvode i brand koji im može konkurirati i ponuditi nešto drugačije. Već smo imali upit za Kanadu, što me je posebno razveselilo, pa ćemo vidjeti hoće li nam to biti i prvo prekooceansko tržište. Tržište Adria regije već sad pokrivamo i imamo već neke kupce iz susjedne nam BIH. Dodatno bi svakako htjeli otvoriti i Anka mjesto u Zagrebu koji bi bio više od klasičnog prodajnog mjesta. Mjesto gdje bi se žene došle podružiti, opustiti, gdje nakon što izađete iz njega se osjećate barem malo veselije i raspoloženije, a to nam nakon napornog dana svima treba, zar ne?


Foto: Marina Rendulić
Objavljeno: 25.07.2020. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p