HRVATSKA MODA

Divni vuneni modni dodatci koje ovih blagdana želimo ispod bora!

Intervju: Katarina Glamuzina Bistričić

Zakoračili smo u mjesec prosinac, taj prekrasni blagdanski period godine u kojem prije svega želimo uživati s obitelji i najmilijima, ali isto tako drage ljude obradovati posebnom sitnicom. Tako ovog puta predlažemo da zaboravite na poznate brendove i okrenete se onim malim s domaćom adresom čija će vas ponuda, bez imalo razmišljanja, oduševiti na prvu!

Prosinac je mjesec dobrih djela, pa smo iz tog razloga kroz naredni period odlučili predstaviti što više malih brendova. Tako je sada na redu Vunikat, mali domaći brend iza kojeg se krije Katarina Glamuzina Bistričić, lektorica iz Zagreba koja se spletom životnih okolnosti prebacila s rasplitanja i uplitanja slova i riječi na nešto konkretnije vunene i končane niti. To je rezultiralo prekrasnim i unikatnim modnim detaljima za koje ne sumnjamo da će osvojiti sve zaljubljenice u ženstvenu, a upečatljivu estetiku, a budući da trenutna situacija koja nas je sve zatekla nikome ne laska i traži da budemo tu #jednizadruge, nema nikakvog razloga da dragu osobu, ali i sebe ne razveselite ovim posebnim i nadasve drugačijim znakom pažnje! A kako bismo se bolje upoznali s šarmantnim Vunikatom, u nastavku smo porazgovarali s Katarinom koja nam je otkrila sve detalje!

Kako je započela priča s Vunikatom i odakle ideja za ručnim pletenjem dodataka za kosu?

Prije pet godina zbog teške bolesti dala sam otkaz jer nisam više bila u stanju obavljati posao koji volim i koji sam radila deset godina. Nakon bolničkih dana slijedili su mjeseci oporavka. Teško je bilo nositi se s činjenicom da mi se život promijenio iz korijena. Prijašnji užurbani životni ritam ustupio je mjesto višku vremena koje je trebalo ispuniti da sačuvam zdrav razum. Morala sam si na neki način ponovo osmisliti život. U djetinjstvu su mi ruke uvijek bile zaposlene: crtala sam, plela, kukičala, vezla, izrađivala vunene lutke, glinene figure ili rastavljala pokvarene uređaje pa bih mogla reći da me život vratio na početak…

Pogledala sam nekoliko videa na YouTubeu, prisjetila se osnovnih bodova, a ostalo su prsti odradili sami. U početku mi je to bio hobi, a prijatelje i članove obitelji veselili su darovi koje sam im izrađivala. Suprug Hrvoje potaknuo me da otvorim profil na Instagramu, ali i dalje nisam razmišljala o prodaji, no kako sam s vremenom počela dobivati sve više upita, opet na suprugov nagovor odlučili smo moj hobi pretvoriti u nešto ozbiljnije pa je on proširio djelatnost svoje male firme.

Koji se kreativni proces krije iza izrade jednog takvog detalja, primjerice rajfa?

Inspiracija izvire iz stvaranja. Što više radim, ideje sve više naviru. Nerijetko se dogodi da gotov predmet uopće ne sliči onomu što sam imala u glavi kad sam napravila prvi bod. Ima tu i mnogo paranja, nezadovoljstava, vraćanja na početak, ali kad na kraju u ruci držim predmet koji sam sama izradila i koji će drugoj osobi izmamiti osmijeh na lice, preplavi me zadovoljstvo, osobito zbog toga što je moje osnovno zanimanje neopipljivo i nepopularno jer nitko ne voli da mu ispravljate jezične pogreške.Koji Vam je dio posla najdraži? U čemu najviše uživate prilikom izrade?

Najdraže mi je samo stvaranje, vrtlog ideja i misli što se na čudesan način prelijeva u prste koji katkad kao da se odvoje od moje volje i svijesti te privedu stvar kraju na sasvim neočekivan način.

Možete li izdvojiti najteži aspekt izrade zanimljivih Vunikat dodataka?

Budući da se ne koristim predlošcima ni shemama te sve radim iz glave, nailazim na mnoge poteškoće. Osobito složeniji predmeti (veste, majice, suknje) traže mnogo koncentracije, računanja i, barem u mojem slučaju, mnogo paranja. Izazov je to i za strpljenje i za samopouzdanje jer su mi često potrebni tjedni da dovršim npr. vunenu vestu, a zna mi se s vremena na vrijeme i upaliti tetiva na šaci pa moram nekoliko dana mirovati.Uz ukrase za kosu, što još možemo pronaći u Vašoj ponudi?

Kako mi nove ideje stalno naviru i brzo mi dosadi izrada sličnih predmeta, radim zaista svašta. Osim vunenih i končanih obruča za kosu, izrađujem ogrlice od recikliranih pamučnih traka, kukičam veste i majice, vezem…

Na kojem principu funkcionira narudžba, odnosno izrađujete li dodatke po želji klijenta ili imate već spreman dizajn?

Trudim se prilagoditi kupcu, pažljivo saslušati želje, u smislu izbora boje te ako klijentica želi raskošniji ili, naprotiv, decentniji komad, ali ne volim raditi po narudžbi. Zapravo, nisam to ni u stanju, zato su sve moje rukotvorine, osim osnovnoga modela obruča za kosu, unikatne.

Kakve su zasad reakcije kupaca?

To je ona „višnja na vrhu torte“. Pohvale kupaca pokreću me i motiviraju. Znam da zvuči sladunjavo, ali poruke zadovoljnih klijentica griju srce na poseban način i zaista sam zahvalna na svakoj narudžbi jer mi one omogućuju da radim ono što volim.Gdje se mogu nabaviti Vaši modni dodatci i kako se kreću cijene?

Moje rukotvorine možete kupiti izravno od mene ako mi pošaljete poruku na Instagramu, a u svoju ponudu uključila ih je i prekrasna rovinjska galerija Brek, koja surađuje s domaćim kreativcima i umjetnicima. Budući da je riječ uglavnom o unikatima, cijene oblikujem za svaki predmet ovisno o trošku materijala i složenosti izrade. No, npr. osnovni model končanih i vunenih obruča za kosu, kada ga kupite izravno od mene, stoji 130 kuna, a istu cijenu izdvojit ćete i ako se odlučite za ogrlice od recikliranih pamučnih traka. Pakiram ih u platnene vrećice u kojima ih možete čuvati od prašine.

Što nam pripremate u budućnosti? Možemo li očekivati proširenje asortimana?

Ova me godina, kao i većinu nas, naučila manje planirati, a više prilagođavati se situaciji. Mnogim malim poduzetnicima voda je došla do grla i pitanje je hoće li preživjeti krizu. Svjedoci smo redefiniranja mnogih industrija. Postavljam si i sama pitanje koja je uloga mode u našim životima. Konzumerizam nas je pojeo i vrijeme je da se okrenemo promišljenijem životu te razboritijoj i održivijoj kupnji. Iako sam puna novih ideja, želje za stvaranjem i napredovanjem, svjesna sam da je teško odlučiti se za kupnju modnoga dodatka ako ne znate hoćete li sljedeći mjesec dobiti plaću ili naknadu s burze.

Iskoristila bih stoga ovu priliku da zamolim sve koji još nisu obavili božićnu kupnju da se ove godine, u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, odluče za proizvode malih lokalnih proizvođača, kreativaca, obrtnika i humanitarnih udruga. Izbor je golem jer se Hrvatska zaista može pohvaliti mnoštvom jedinstvenih, kreativnih i kvalitetnih pojedinaca i brendova.

Foto: Instagram
Objavljeno: 04.12.2020. u 11:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p