HRVATSKA MODA

Dizajnerica Marija Kulušić kolekcijom Individual Manner donosi zanimljivu modnu priču

Sjajna kolekcija mlade dizajnerice!

Nova kolekcija dizajnerice Marije Kulušić istovremeno je iznimno snažna i zastrašujuće ranjiva, a polazi od Rembrandtove slike u prikazu žene; mudre, snažne i ženstvene. Zapravo je riječ o prikazu božice Minerve u baroknom izdanju, upečatljive po snažnoj igri svjetla i sjene te bogatim draperijama. Cilj kolekcije bio je fotografijama postići upravo takvu atmosferu, odnosno svjetlo i sjenu bojanjem tkanina u zlatnim i tamnim tonovima koji prevladavaju na slici.

Glavna značajka kolekcije su bogati ručno rađeni nabori s fokusom na nosivost i udobnost. Kolekcija se referira na baroknu ženu u više segmenata, a to su prvenstveno snažni kontrasti te ručno obojene tkanine od kojih je velik broj odjevnih predmeta izrađen. Tkanine su bojane prirodnim bojilima poput onih koje su se koristila i u baroku, a zemljani i zlatni tonovi postignuti su taninskim spojevima koje nalazimo u raznim biljkama.


Kroz kolekciju se provlači i element donje odjeće koja često proviruje kroz korzete i suknje. Ovdje se ta nabrana donja odjeća stavlja u funkciju gornje te se prenosi i na dio hlača, viri ispod suknje poput preduge podstave. Taj efekt nabiranja, a i pretjerivanja kojeg viđamo u baroknoj odjeći ovdje je u vidu napuhnute torbe koju je dostupna po prvi puta. Punilo u torbi je izrađeno od recikliranih PET boca čime je malim doprinosom smanjena potrošnja, a isti materijal se može reciklirati više puta. Također u kolekciji se mogu pronaći i reciklirani materijali iz prošlih kolekcija koji prethodno nisu bili u potpunosti iskorišteni.

Fotografija: Franjo Matković
Make up: Petra Sever
Kosa: She cuts your hair
Model: Dora Sabljić
Objavljeno: 11.11.2019. u 14:01

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p