HRVATSKA MODA

Dizajnerske zvijezde osamdesetih ponovo na pisti

Modna revija u sklopu zagrebačke izložbe
Osamdesete 
Ozračje osamdesetih koje je sinoć ispunilo zagrebačku galeriju Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika, podsjećalo je na pravo kolektivno putovanje modnim vremeplovom u koji su se spremno ukrcali nostalgičari i ostali zaljubljenici u kulturu ovog „zlatnog doba“ modne povijesti.
 
U sklopu popularne zagrebačke izložbe „Osamdesete- slatka dekadencija postmoderne“ sinoć je, pred očima zainteresirane publike održana tribina „Moda osamdesetih – modni laboratorij za 21. stoljeće“ na kojoj su kao govornici sudjelovali akteri koji su svjedočili i stvarali ono što danas smatramo ostavštinom osmog desetljeća - Dejan Kršić, Sanja Muzaferija, Vladimir Stojsavljević i Ana Lendvaj, autorica modnog dijela izložbe. Nakon izrazito zanimljive rasprave o domaćoj kulturnoj sceni u osamdesetima te o znakovitom ispreplitanju umjetnosti, kazališta i mode, Džamija je bila spremna za jednu zbilja posebnu modnu manifestaciju.
 
Osamdesete
  Osamdesete
 Ana Lendvaj, Vladimir Stojsavljević, Sanja Muzaferija i  Dejan Kršić
 
„Modna avangarda osamdesetih“ dobila je još jednu šansu da zabljesne na pisti izvan Kulušića, Lapidarija ili Palacha, i to gotovo tri desetljeća kasnije. Posjetitelji i gosti tako su imali priliku vidjeti modele dizajnerskih zvijezda toga vremena kao što su Ante Tonči Vladislavić, Nada Kobali, Nada Došen, Sanja Jelovac Mažuranić, Vladimir Rudinsky, Vesna Muhić, Nenad Roban, Dženisa Pecotić, Branka Donassy, Davor Klarić, Matija Vuica, Katarina Balogh, Linea Exclusive, Oleg Hržić i Richard Gumzej. Dizajneri su se spremno odazvali pozivu da ponovo ožive svoje najdraže modne godine. Dok je pistom prošetalo svega nekoliko rekonstrukcija, svi su modeli u principu ostali u izvornom stanju, identični kao što bili u vremenu kada su debitirali.
   Branka Donassy
 Branka Donassy
 
„Četiri modela s današnje revije i dva s modnog dijela ove izložbe dio su kolekcije premijerno prikazane na zagrebačkoj izložbi 1988., a iste godine vidio ih je i München. Od tada do danas ništa na njima nije mijenjano,“ rekla nam je Branka Donassy koja osamdesete zove „zlatnim godinama“.
 
Zvončica VučkovićZvončica Vučković
 
Najtraženiji modeli toga vremena Livija Butuči i Zvončica Vučković zasjale su sinoć u fantastičnim odjevnim komadima u kojima su pistom šetale još u osamdesetima.
 
„Divno je ponovo vidjeti iste dizajnere s kojima sam radila nekada. Kombinezon koji nosim na reviji je u mom privatnom vlasništvu, a dobila sam ga na poklon od dizajnera nakon show-a u osamdesetima. I još uvijek stanem u njega,“ povjerila nam je Zvončica Vučković koja kaže kako joj je prva asocijacija na osamdesete „luda muzika“ te „široka ramena“.
 
Ante Tonči Vladislavić
Ante Tonči Vladislavić  
 
Svi mi koji smo tijekom ovog slavnog desetljeća tek proživljavali dane najranijeg djetinjstva, mogli smo svjedočiti svoj toj naprednosti, kreativnosti i genijalnosti scene o kojoj smo dosad mogli samo čitati u rijetkim novinskim pričama obojenima nostalgičarskim bojama. Sinoćnja modna revija oživila je duh vremena i dokazala skepticima kako osamdesete na polju domaće mode zbilja nisu zaslužile blaži naziv od „avangarde“.
 
JelovacSanja Jelovac Mažuranić 

OsamdeseteDavor Klarić   
 
Reviju nisu propustile ni brojne poznate osobe kao što su: Danijela Car, Ogi Antunac i Zoran Mrvoš, Loredana Bahorić, Tihana Harapin Zelepugin, Luka Grubišić, Lana Puljić, Sonja Manojlović, Jura Stublić, Kristina i Hamed Bangoura, Đurđa Tedeschi i brojni drugi.
 
Foto: Juraj Vuglač, Jure Perišić
 
Ostatak revije i posjetitelje pogledajte u galeriji.
  
Objavljeno: 22.04.2015. u 15:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p