HRVATSKA MODA

DRUGA VEČER CRO-A-PORTERA: REVIJE

Fantastične Madame Demode

Druga večer popularnog modnog događanja ponudila je neke nove smjernice za sezonu proljeće/ljeto 2010 među kojima dominiraju romantične haljine uvijek kvalitetne Linea Exlusive, zanimljiva igra trakama Fjabe te odlično baratanje srebrom i androgenim izgledom povratnika na pistu Madame Demode.

Prostor koji je zaista impozantan, djeluje vrlo inspirativno i daje vam mogućnost stvaranja totalnog koncepta, odnosno svojoj kolekciji možete prilagoditi odličnu glazbu i vizualan izgled te time odvesti publiku u neke daljnje sfere kakve nisu česte na našoj sceni. Zasada, ovakvo stanje su u potpunosti iskoristile Sanja Čirjak i Viktorija Vržesnevskaja iz modnog studija Madame Demode, predstavivši zaista odličnu kolekciju.

 

 

LINEA EXCLUSIVE


Irina Car zna kako ženu učiniti krajnje seksipilnom, ali na nimalo vulgaran način. Uvijek kvalitetno krojene večernje haljine, po kojima je ovaj brend nadaleko poznat, dobile su svoje mjesto na pisti Cro-a-portera u izuzetno romantičnom tonu, igrajući se tipično ženskim motivima poput čipke na očima, ali i leđima te mnoštvom detalja u kojima su dominirali popularni floralni motivi.

 

 

Kako ne biste mislili da kolekcija nije dobra, bitno je naglasiti kako gospođa Car zna stvoriti igru volumena kroz slojevite nabore na vrlo uskoj i pripijenoj silueti koja prati liniju ženskog tijela, čineći ga vrlo putenim i nadasve željenim. Boje su korištene u velikoj mjeri, od kričavo ružičaste do vrlo zagasitih nijansi, a potrebno je naglasiti odlične haljine u prljavo crvenoj koje odskaču od tipična LE izgleda. Kvalitetna izrada i prokušane svjetske ideje donijet će uspjeh ovoj kolekciji LE za proljeće 2010.

  

FJABA

FJABA

Ida i Mirna Litović znaju eksperimentirati s modom, pogotovo kada se posluže odličnim stylingom ne bi pokazale svoje odjevne komade u najboljem svjetlu. Protekle kolekcije uvijek su bile pomalo avangardne, ne ostavljajući prostora praznim idejama prema kojima ne možete ocijeniti što su razmišljale dok su stvarale i promišljale ideju kolekcije. Šljokice, zanimljive plivačke kapice i korištenje vreća bili su motivi koje smo dosad imali prilike vidjeti na njihovim manekenkama koje su redom oduševljavale modnu kritiku, ali i publiku.

FJABAFJABA

Jučerašnjom kolekcijom za proljeće 2010 doživjeli smo lagan korak unazad, bez pretencioznih ideja koje bi pogurale priču u neku višu sferu. Crna podloga u vizu kratko rezanih haljina koje su djelovale vrlo ženstveno(opet netipično za Fjabu!), dala je mogućnost igranja šarenim trakama kojima su djevojke oboružane poput modernih ratnica gradskog asfalta.

Budući da znamo kako su trake izuzetno popularan motiv na svjetskoj modnoj sceni, moramo zaključiti kako je FJABA očito postala trendovska, bez imalo koketiranja s modnom avangardom koju tako volimo.

 

LEONARDO RODRIGUEZ


Ako netko zna učiniti ženu agresivno seksipilnom, onda su to temperamentni Španjolci koji obožavaju otvorene odjevne kombinacije lišene svake sramežljivosti i poslovične suptilnosti. Crna (ne)boja, koja u kombinaciji sa kožom i čipkom daje izrazito zanimljive i pomalo SM kombinacije, prisutna je na pisti ovog mladog Španjolca koji je svojim vizijama žene za proljeće 2010 uspio premašiti cijelu svitu nabrijanog hrvatskog dizajna koji još uvijek luta po devedesetima, tražeći inspiraciju na mjestima koja su odavno iza nas.

Peplum haljine, izrazito kratke i ženstvene, ostat će zapamćene kao najbolje iz kolekcije koja odiše prigušenom romantikom koja se vrlo sofisticirano igra sa ženskom seksualnošću, ne ostavljajući mjesta ravnodušnosti. Da nije bilo povratnika Madame Demode, ovo bi bila najbolja kolekcija što je ujedno i dobra poruka hrvatskim dizajnerima da se trgnu i svog magičnog svijeta koji je sve samo ne magičan i stvaran.

 

MADAME DEMODE


Hvala Sanji Čirjak i Viktoriji Vržesnevskajoj na originalnom modnom putovanju koji je došao kao šlag na kraju večeri koja je bila sve samo ne originalna i jedinstvena. Prostor ispod shopping centra Westgate, koji svojim industrijskim stilom lišenim svake emocije stvara dobru podlogu za inspirativne kolekcije, odlično je poslužio povratnicama iz modnog dua Madame Demode.

Spuštanje djevojaka u ravnu srebrnu cipelu i pomalo dječački izgled dominirali su pistom kao pravo osvježenje nakon pljuska ženske seksualnosti koja koketira s primitivnim muškim nagonima. Srebrna boja, koja je inače odlična poveznica elegantne i ziheraške crne te nježne i sramežljive bijele, dobila je novu interpretaciju na pisti Cro-a-portera. Odlično rezani majice koje svakako koriste dekonstrukciju ne bi li dobile na svježini, ali i naglašena ramena te jahačke hlače stvorili su dojam bezvremenske igre koja koketira s raznim stilovima, ne čineći niti jednog imanentnim i sveprisutnim.

Pomalo jesenska, tužna i sanjiva atmosfera idealno se uklopila u vizije odlične kolekcije koja nas je podsjetila zašto volimo modu. Netipično, ali ženstveno i jako, kolekcijom dominiraju tradicionalni muški elementi koji su reinterpretirani na vrlo ženstven način, ne ostavljajući mjesta dosadi i praznom hodu. Svaka čast!

 

Marko Banjavčić

 

Objavljeno: 26.03.2010. u 09:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p