HRVATSKA MODA

Druga večer DOVE FASHION.HR-a: REVIJE

Moda u najboljem izdanju

Kada biste upitali ljude što im se najviše sviđa na modnim događanjima, zasigurno bi vam odgovorili kako vole vidjeti glamur (kako na pisti, tako i oko nje), ali i dobre kolekcije.

Traženo je ovoga puta, na drugoj večeri odličnog Dove Fashion.hr-a, bilo i dobiveno. Zanimljivo posložene revije, koje su se naslanjale jedne na drugu bez ponavljanja viđenog, dodatno su zagrijale hladnu proljetnu noć Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu koji se, sada već prirodno, nametnuo kao kulturna meka u kojoj svaki vid umjetnosti, pa tako i naš modni, dobije neku posebnu notu.

Kolekcije za sezonu jesen/zima 2010 predstavili su Ivica Klarić, Ana Maria Ricov, Aleksandra Dojčinović i Robert Sever koji su svojim viđenjima moderne žene (ali i muškarca!) zaokružili prilično pompoznu večer u Muzeju.

Ubrzo nakon njih, uslijedila je zajednička revije Ivice Klarića, Ane Marije Ricov i Igora Galaša za Dove Men koju su nosili trenutno „najvrući" dečki u Gradu, hokejaši Medveščaka.

Ovacije publike i ponovljena odlična atmosfera idealna su uvertira za finalnu večer u kojoj će modni avangardisti zasigurno pronaći svoje nove idole.

 

IVICA KLARIĆ


Klarić je ponovno uspio u svojoj nakani stvaranja iznimno urbane žene koja se ne libi pokazati svoj stav, odlučnost, ali i želju za uspjehom. Moderna djevojka, koja gradom korača odjevena u lagani „retro" s daškom pedesetih, obično zavijena u crnu (ne)boju s fantastičnim dodatkom bež i zlatne, dobila je svoje mjesto na pisti Dove Fashion.hr-a.

Otvaranje revije dalo je naslutiti kako je dizajner vrlo pomno pazio na konstrukciju haljina, ali i sakoa čineći ih iznimno zanimljivim, ali ujedno i vrlo ženstvenim. Bez imalo srama, kolekcija koketira sa standardnim viđenjem ženske ljepote i gracilnosti, ali na pomalo raskalašen način.

U jednome trenutku vidite klasično odjevenu ženu koja odlazi na poslovni sastanak , dok vas njeni modni dodaci asociraju na kasnopopodnevnu večeru na kojoj će biti sve samo ne „klasična", ili ne daj Bože, uštogljena. Redefinirani sakoi i male crne haljine, koje su specijalnost Ivice Klarića, ostat će zabilježeni kao pravi biseri kolekcije, pogotovo ako znate da dizajner ulaže silnu energiju u kroj, šivanje,ali i savršenu funkcionalnost.

Ideja je svakako razrađena, nimalo konfuzna i naprosto vas tjera da dođete do dućana i potrošite koju kunu viška, premda je recesija. Kako bi se dodvorio svojim stalnim klijenticama, dizajner je istaknuo kako se radi o višesezonskoj kolekciji koja se može lako provući kroz masu trendova, ne čineći ju nimalo dosadnom. U ova teška vremena, takva je odluka za svaku pohvalu.   

 

 

ANA MARIA RICOV


Ana Maria Ricov, mlada dizajnerica koja tek pronalazi svoje mjesto na kaotičnoj modnoj sceni, zasigurno je bila iznenađenje večeri. Bez imalo koketiranja s agresivnom ženskom seksualnošću, prebacila je svoj fokus na slojevito odijevanje žene nomada koje svojom pojavom odaju dojam kreativnih i nadasve zanimljivih žena.

Uvijek omotane u prirodne materijale, odjevne su kombinacije obilovale detaljima poput raznih geometrijskih oblika koji su svojim ispreplitanjem stvarali dramatičnost, bez puno pretencioznosti. Prema riječima same dizajnerice, silueta na nije pripijena uz tijelo, već je pomalo „slobodna" i opuštena, ali na vrlo decentan način, budući da se odmaklo od tipičnog ženskog odijevanja.

Uniformirano? Svakako. Poput suvremena plemena, Ane Marijine su žene vrlo stvarne i spremne za izazove moderna doba. Bila je to prava jesenska priča. I to uspješna.

 

ALEKSANDRA DOJČINOVIĆ

Aleksandra Dojčinović

Dijametralno suprotna od Ane Marije Ricov, Aleksandra je pokazala kolekciju koja je u svojoj biti usmjerena na kupca te na njegove želje. Svaka žena želi biti ženstvena, zar ne? Upravo je to postignuto kroz razne pripijene haljine, najčešće u pastelnim bojama, koje su odavale dojam klasične ženske siluete bez pretjerivanja s otvorenom seksualnošću.

Ova je jesenska bajka u granicama finih kućanica koje preko dana djeluju krajnje nevino,dok su u nekim drugim satima pomalo divlje, opuštene, ali i dekadentne. Aleksandra  voli minimalizam, ali je ujedno  posvećena  raznim detaljima, poput sjajno naglašenih ramena i otvorenih leđa, kojima je postignuta zanimljiva igra otvorenog i zatvorenog koja je dodatno naglasila način obrade, ali i odabir zanimljivih materijala.

Aleksandra Dojčinović

Koktel haljine od svile i tafta ostat će zabilježene kao vrhunac kolekcije u kojoj se igralo na individualan stil, obično upotpunjen nekim ekstravagantnim detaljem. Opušteno, razigrana i veselo - odlike su kolekcije koja je dodatno etablirala mladu dizajnericu na hrvatskoj modnoj sceni.

 

ROBERT SEVER


Kada iza piste vidite natpis:" Hodajte samouvjereno, ali ne i seksi!", onda znate da se sprema nešto zanimljivo, pogotovo ako se radi o kolekciji vječno zaigranog Roberta Severa.

Posve lišen svake boje, koju je odlučio ignorirati posvetivši se vječnom kontrastu (ne)boja crne i bijele, dizajner je pokazao iznimnu razrađenu kolekciju.  Tolika količina detalja zaslužuje puno dublju analizu, prvenstveno zbog činjenice da se referiralo na op art i art deco koji su, svojim samim postojanjem, vrlo zanimljivi pravci moderne umjetnosti.

Ako bolje razmislite, shvatite da je ovo jedna šokantna kolekcija koja će zasigurno izazvati mnoštvo polemika. Poigravanjem s raznim elementima, apliciranje printa na materijal i uvijek odlični modni dodaci neće ostaviti nikoga ravnodušnim.

U promišljanju uvijek odličnih severovki, odnosno torbi koje čine bazu svake kolekcije, dizajner se udružio s brendom San Peter čime je poentirao na više razina. Uvijek drugačije, ali damske i profinjene, torbe su uspjele izazvati uzdahe modnih obožavateljica kojih ni danas nije manjkalo.

 

 

DOVE MEN


Kolekcija za pravog muškarca! Udruženi u odličan trio, Klarić&Ricov&Galaš prikazali su kolekciju za svakodnevne muškarce koji ne pate od trendova, ali su zasigurno željni dobrog izgleda.

Kao atrakcija kolekcije, hokejaši Medveščaka i vječno plavi Vlado Šola poslužili su kao manekeni čime su potvrdili svoj status miljenika zagrebačke publike. Opušteni i potpuno razigrani, prezentirali su odličnu kolekciju u kojoj su dominirale predimenzionirane veste napravljene od strane Igora Galaša te odlični kaputi Ivice Klarića koji savršeno pristaju urbanom muškarcu.

 

 

Marko Banjavčić
Objavljeno: 20.03.2010. u 11:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p