HRVATSKA MODA

Dvije Osječanke u srcu američke modne metropole

Blizanke Marija i Ivana Ćurić osvajaju New York

L
jubav prema modi i želja za ostvarenjem američkog modnog sna dovela je osječke blizanke Mariju i Ivanu Ćurić u New York. Njihova ljubav prema modi i unikatnim komadima polagano, ali sigurno ovim kreativkama otvara vrata američke modne scene.

Njihove oslikane traper hlače i jakne obožavaju svjetske trendseterice koje preferiraju unikatne komade. No, prije samo par godina Marija i Ivana su samo sanjale o modnoj karijeri u američkoj modnog prijestolnici. Naime, isprva su djevojke slijedile obiteljsku strast prema pravu.

„Naime, dok smo još živjele u Hrvatskoj, obje smo imale želju nastaviti putevima našeg oca i postati uspješne pravnice. No, Marija je otkrila veliku ljubav za modom, i to na završnoj godini Pravnog fakulteta u Osijeku, ali je ipak odlučila završiti studij i nakon toga odlučiti se što dalje“, objašnjava Ivana.

Marija i Ivana Ćurić
Nakon završetka Pravnog fakulteta u Osijeku, sestre su se odlučile okušati svoju sreću u New Yorku. Marija upisuje modni dizajn na jednom od pet najcjenjenijih fakulteta na svijetu Parsons The new School of Design, dok je Ivana magistrirala na pravom fakultetu Cardozo Law School također u New Yorku.

„Na Parsons je jako teško se upisati, ako se uzme činjenica da se mora položiti Toefl, odnosno test engleskog, te se prije samog upisivanja na Parsons mora zadovoljiti test engleskog. Cijeli proces aplikacije je puno kompleksniji nego u Hrvatskoj, a uz to se svi dokumenti moraju prevesti. Najbitnije je imati dobre preporuke, dobar portofolio s ilustracijama koje će pokazati tvoj talent. Od prve godine u NY sam bila povezana s modnim svijetom. Radila sam na snimanju za Vogue Italia te sam radila na lansiranju kampanje za Secret Obsession parfema Calvin Klein čije je zaštitno lice bila Eva Mendes“, objašnjava Marija.

Marija i Ivana Ćurić
U nastavku ističe kako je grabila svaku priliku i stvarala poznanstva koja su neophodna. Izvana možda modni svijet djeluje glamurozan, ali on je zapravo jako iscrpljujući i zahtijeva neprestani i dugosatni rad.

„Najdraže mi je iskustvo bilo raditi za Annu Sui čijoj karijeri se uistinu divim. Stekla ju je napornim radim i iznimnim talentom. Njezina radna etika je impresivna – ona je prva i zadnja koja dolazi na posao“, objasnila je Marija.

Marija i Ivana Ćurić
Marija trenutačno radi i kao junior dizajner u Rialto Jean Projectu – u pitanju je mlada kompanija koja ima koncept davanja natrag, odnosno od svake prodaje trapera dio postotka se daje dječjoj bolnici u New Yorku. Dizajnerici je poseban izazov svoje ideje kroz crtanje izraziti na traperu, što možda djeluje lagano, no zapravo je pravi kreativni izazov. Njena sestra Ivana trenutačno radi u odvjetničkoj firmi u New Yorku, a posebno joj je drago raditi na mjestu asistenta produkcije na showu Waking up in America s Tajči Cameron. Na koncu je sestre spojila zajednička ljubav prema modi te su počele i zajedno kreirati unikatne komade.

„Naše ideje su unikatne. Trenutno radimo na portretima na jaknama s inspirativnim porukama ili imenom dotične osobe. Imali smo narudžbu i od strane urednice Essence magazina koja je ekskluzivno željela svoj lik na jakni. Naš dizajn je otkrila i glumica Judita Franković dok je ovog ljeta boravila u New Yorku. Također imamo i liniju totes torbi sa zanimljivim idejama te nam je u radu velika inspiracija Frida Kahlo.“

Marija i Ivana Ćurić
Blizanke u nastavku ističu kako im nije teško raditi zajedno, dapače, čak im je to ispunjenje snova. Ivana je onaj dio tima koji je zadužen za biznis, dok je Marija kreativka – na taj način pokrivaju najbitnije dijelove ovog posla. Cilj im je imati vlastitu unikatnu liniju sa sjedištem u New Yorku, a svakako bi naglasak stavljali na modnim dodacima. I ove sezone su pratile vodeće revije na New York Fashion Weeku, a naglašavaju kako se i dalje recikliraju stare teme, poput mode 70-ih i šarenila 80-ih.

„Naravno da pratimo i hrvatsku modu. Ugodno smo iznenađene i ponosne na naše hrvatske dizajnere. Nama je osobito drag Robert Sever koji bi svoj dizajn mogao prodavati i u New Yorku. Njegove krune koje nosimo, su apsolutni hit i većina djevojaka nas pita tko je dizajner i gdje ga mogu kupiti. Što se tiče mode u cjelini, ipak mislimo da se žene bolje odijevaju u Hrvatskoj i da ulažu više truda u svoj izgled. Mislimo da europska moda u cjelini ide korak ispred američke“, zaključuju Ivana i Marija.

Mija Dropuljić
Foto: Privatni album
Objavljeno: 19.10.2016. u 13:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p