HRVATSKA MODA

Dvojac I-GLE publici servirao svoj odgovor na kaotičnost današnje mode

Revijom u Gliptoteci HAZU započeo je još jedan Bipa FASHION.HR

Sinoć je Gliptoteka HAZU bila dupkom ispunjena onima koji su jedva čekali vidjeti što će na pistu prve večeri 26. sezone Bipa FASHION.HR-a pustiti cijenjeni dizajnerski dvojac I-GLE. No, malo je zbilja reći kako su Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović, dizajnerice koje stoje iza cijenjenog modnog imena, svojim novim projektom, kako one vole nazivati svoje kolekcije, iznova oduševile okupljene. Bila je to kolekcija koja je, nakon duže pauze na pisti Bipa FASHION.HR-a, značila potvrdu kako su publici itekako nedostajale.

I-GLE su pistu u Gliptoteci HAZU zauzele modnim eksperimentom koji predstavlja svojevrstan odgovor na eklektičan, šarolik te podosta zbunjujuć prostor u kojem se nalazi suvremena moda, zajedno s načinom na koja se ta moda percipira i konzumira. Kolekcija Nataše Mihaljčišin i Martine Vrdoljak Ranilović izvrstan je prikaz pozicije u kojoj se nalazi moda danas, a to je moda koja počiva na mnoštvu (bezbroj) referenci, na pokušajima traganja za identitetom, na pronalaženju nadahnuća u plejadi stilova koji se miješaju u jednom zajedničkom loncu, na pokušaju da se iskomuniciraju dublje društvene krize... Moda, premda naoko posve površna, bezazlena i banalna, odražava mnogo više od onoga što svakodnevno odijevamo. Moda uvijek odražava situaciju u kojoj se društvo nalazi u datom trenutku, ocrtavajući njegove krize, njegove mijene i njegova traženja, pomake, promjene, borbe... Angažiranost društva oko pitanja definicije roda i spola ili kao nedefiniranost supkultura koje su nekoć bile mnogo strože određene, samo su neka od pitanja kojima se moda bavi, a koje su I-GLE izvrsno ucrtale u svoj novi projekt. Komadi iz nove kolekcije brenda I-GLE na prvi pogled mogu izgledati kao neka futuristička uniforma alternativaca, no revija cijenjenog dvojca dokaz je da je ta budućnost ustvari - sada.

„Kako je moda vidljivi, istureni i upozoravajući oblik sintetizirane društvene neophodnosti, koji istovremeno zavodnički upozorava koliko je modna igra daleko od ukrašavajuće bezazlenosti, pitanje je njezine uloge višeslojno i znakovito. Baš taj prostor, koji se događa na ivici sustava koji joj pripada i ne pripada, pružio nam je kontekst na kojem smo razvile svoj aktualni projekt. Kakofonija modnih zvukova, boja i žanrovskih oblika te tranzicija stilova i utjecaja koja se bori za autohtoni identitet, a koji, opet, svoj prostor slobode propituje u kreativnoj orkestraciji iskustva, osjećaja i modnog senzibiliteta“, objasnile su nastanak nove kolekcije dizajnerice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović.

Cijelu kolekciju brenda I-GLE pogledajte u galeriji:

Foto: Mateja Vrčković
Video: VTS video production

Objavljeno: 16.03.2018. u 09:41

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p