HRVATSKA MODA

Eksplozija boja za kraj Cro-A-Portera

Recenzija posljednje večeri

I posljednja večer Cro-a-portera je završena, a revije koje su zatvorile 22. izdanje ovog tjedna mode bile su Teo Perić za MAK, SOEL by Sonja Lamut, Boris Pavlin, TWINS by Štimac & Begović i Zigman.

 

TEO PERIĆ ZA MAK

Večer prepunu modnih uzbuđenja otvorila je revija Tea Perića za modnu kuću MAK. Romantika bez premca koju Perić obožava ove je sezone dobila zanimljivog suputnika. Unatoč tome što je finalni dojam ništa manje od feminiziranog glamura, maskulizirani materijali i siluete tvorili su odličan kontrast.

TEO PERIĆ ZA MAK

Ženski struk i dalje je fokalna točka njegovog viđenja mode, a naglašena ramena i silueta 50-ih godina doprinose luksuzu i klasici koju MAK simbolizira. Poput prekjučerašnje kolekcije Ksenije Vrbanić, Teo Perić već odlično ukalupljenoj MAK ženi daje prostora za novu modnu igru u kontekstu modernosti i suvremenosti. Pohvala također ide u smjeru izrazito dobrog balansiranja kostimografije i realnosti - hrabro i odvažno, ali svakako nosivo.

 

SONJA LAMUT

Dosad najbolja kolekcija mlade Vinkovčanke Sonje Lamut sinoć je izazvala odlične reakcije. Bogatstvo različitih elemenata u svakom komadu pokazuje da Sonja svjetsku modu proučava i upija, ali ni u kojem pogledu ne imitira. Oštri i odriješiti krojevi koketiraju s fluidnim materijalima, a zbog te izvrsne kombinacije njezina moda postaje sinonim za mladenački duh moderne žene.

SONJA LAMUT

Luksuznija nego ikad, SOEL by Sonja Lamut modna bajka priuštila je svom glavnom liku sve što joj treba - odijela, sakoi, suknje, hlače, kaputi i bluze mogu se savršeno međusobno kombinirati te u konačnosti čine bogatu kohezivnu cjelinu. Jedno od najzanimljivijih trenutaka revije bile su predimenzionirane ručno rađene vunene kape kojima predviđamo status IT komada sezone. Nadamo se da će ova izrazito uspješna kolekcija poslužiti kao poticaj mladoj dizajnerici za rad na budućim kolekcijama, za koje se nadamo da će biti još većeg obujma.

 

BORIS PAVLIN

Besprijekorna ruka za detaljiziranu žensku modu, ona Borisa Pavlina, ove se sezone odvažila na hrabar potez - isključivo mušku kolekciju. Bez okolišanja, Pavlin već na prvom modelu jasno pokazuje kako se njegova estetika prenosi iz ženskog u muški rod - detalji koji čine razliku još uvijek su rađeni bez greške, a poput prave bajke Borisov muški lik u priči koju predvodi njegova bajkovita princeza tumači pravog heroja.

BORIS PAVLIN

Šumskog kolorita ispunjenog zemljanim tonovima, modeli su kombinacija kazališnih kostima i odjeće modernog muškarca. Masivno pletivo, kožne jakne i jahaće hlače pričaju priču mladog lovca kojem je svaki dan novi izazov, a u njegovim avanturama prati ga vrhunska moda. Oko za detalje nije se izgubilo - remenje, etno-ukrasi i šalovi odlična su protuteža muževnoj Pavlinovoj silueti koja je nešto potpuno novo u hrvatskoj muškoj modi.

TWINS

Kolekcija TWINS by Begović & Štimac sadržavala je savršen recept za nevjerojatnu modnu priču. Nažalost, taj recept nije bio njihov. Zac Posen, Dolce & Gabbana i Carven samo su neka od imena od kojih je ovaj mladi modni dvojac dobio ideju o vlastitoj viziji.

TWINS

Renesansna priča o kraljeviću i prosjaku u vidu kostimografske mode odlično se prenijela na pistu te nikako nije razočarala po pitanju glamura i teatralnosti. Karirani kratki kombinezoni i kaputi te večernje haljine izrađene od goblena izgledale su moćno i zanimljivo te dobro izrađeno, a ne sumnjamo i da će biti izrazito popularni. Ipak, estetika ovogodišnjih pobjednika Elle Style Awards za najbolje mlade dizajnere nije isplivala na površinu, upravo zbog brojnih inspiracija koje su preuzele glavnu ulogu u idejama ovog mladog dvojca.

 

ZIGMAN

Škotski tartan i sve njegove izvedenice bili su savršeno oruđe za najnoviju kolekciju modne kuće Zigman. Mladi dizajner svoju je teatra vrijednu kolekciju pokazao u punom sjaju, interpretirajući vječni karirani uzorak u najrazličitijim modelima haljina - apsolutno svaki kroj koji nekome može pasti na pamet, Juraj je to obradio.

ZIGMAN

Dok se određeni modeli poput vrećastih haljina s volanima i prozirnim detaljima mogu zamisliti samo na snimanjima i performansima, dizajner je pokazao i jednostavnije,  nosive modele koje ćemo sigurno viđati na ulicama. Jedino što je pomalo odvajalo pažnju od zanimljivih printeva i odličnih krojeva bile su maske preko lica koje su na prvu bile pomalo uznemirujuće. Ipak, kao revija koja je zatvorila posljednju večer Cro-a-Portera, Zigmanova kolekcija opravdala je sva očekivanja i pokazala da unatoč iscrpnom radu, u njegovom radu iz sezone u sezonu ne nedostaje ideja.

 

Photo: Mateja Vrčković

 

Objavljeno: 27.10.2013. u 12:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p