HRVATSKA MODA

Fantastična kolekcija za 10 godina stvaralaštva Ane Marije Ricov

Hvaljena dizajnerica proslavila jubilarnu obljetnicu rada na pisti BIPA FASHION.HR-a

Ana Maria Ricov

Tajnoviti zagrebački tunel Grič sinoć se, 8. listopada, transformirao u skrovitu podzemnu modnu pistu BIPA FASHION.HR-a odišući pritom nekom posebnom atmosferom koju ćemo dugo pamtiti. Podzemni prolaz ispod zagrebačkih ulica bio je kao izmišljen za predstavljanje nove kolekcije naše hvaljene dizajnerice Ane Marije Ricov koja je revijom obilježila 10 godina predanog dizajnerskog stvaralaštva na domaćoj modnoj sceni.


Ana Maria Ricov jedna je od onih dizajnerica koja ne silazi s trona omiljenih. Tijekom svih deset godina ona njeguje svoj unikatan dizajnerski rukopis koji se ne može nikako zabunom pripisati ikome drugome. Instantno prepoznatljiva, uvijek na vrhu kada su u pitanju oni kojima je teško pronaći ijednu grešku, s vrhunskom kvalitetom izrade kao mantrom i pedantno razrađenim konceptom koji uvijek oduševi promišljenošću i predanošću. Posvećena detaljima, Ana Maria svaku svoju modnu priču zaokruži u smislenu cjelinu provučenu kroz tu, samo njezinu posebnu i prepoznatljivu estetiku koja dominira njezinom vizijom mode i odražava se u svakom detalju, prošivu, formi pa čak i načinu na koji materijali lepršaju pri koračanju modela. Baš svaki pa i najsitniji detalj vrišti njezino ime i to je razlog zašto se baš svaka njezina kolekcija toliko željno i nestrpljivo iščekuje.

Ana Maria Ricov
Ana Maria Ricov
Svjesna jačine tog prvog velikog i okruglog broja 10, Ana Maria Ricov je modnoj publici u tunelu Grič pripremila kolekciju za pamćenje i divljenje. Ali i za razmišljanje. Naime, u svoju je novu modnu priču dizajnerica utkala stav spram modnih tokova današnjice i to zorno prikazala načinom izrade. Pedantnim tkanjem, točnije tehnikom tapiserije, Ana Maria je u svoje odjevne komade utkala težnju da se suvremena visoka moda uspori i vrati tradiciji, tome da (kao nekada) bude drugačija, izdržljivija i vrednija od koncepta fast fashiona koji hara modnim dizajnom u želji da generira čim veći profit pa na koncu završava tako da "jede svoju djecu". U svoj toj brzini stvaranja, kolekcije se pamte kratko i brzo odlaze u zaborav, a publika se ne sjeća niti jednog komada od prošle sezone. Ricov je upravo zbog toga odjeći pristupila iz onog dobrog starog kuta pa je izradi određenih komada posvetila i nekoliko dana dajući time do znanja da visoka moda ne nastaje na pokretnoj industrijskoj traci već je rezultat predanog ručnog rada u kojem je bitan svaki detalj.

Ana Maria Ricov

Ana Maria Ricov

Dizajnerica se pritom poigrala i konceptom koji je nazvala konceptom raspadanja pa se u pojedinim komadima može činiti da mu neki dijelovi ne pripadaju ili pak da su dislocirani, postavljeni tako da otpadnu. Isti se koncept ogleda i u prorezima na neočekivanim mjestima na komadima poput hlača i haljina, a niti ovoga se puta Ana Maria nije odrekla svojih famoznih transparentnih komada dizajniranih tako da lepršaju oko tijela u hodu stvarajući predivan vizualni, pomalo vilinski, efekt. Što drugo reći, osim da je dizajnerica iznova ostavila bez daha publiku koja se na koncu nije mogla ne zapitati što će biti s ovim talentom u narednim godinama kada nam je već u prvih deset priuštila toliko modnih čarolija?

Ana Maria Ricov

Ana Maria Ricov

Ana Maria Ricov

Tina Lončar

Foto: Martina Škrobot/ Video: VTS Video Production

Sve komade iz kolekcije pogledajte u galeriji:

Objavljeno: 09.10.2016. u 09:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p