HRVATSKA MODA

Finale 26. sezone Bipa FASHION.HR-a dokazalo je kako najveća snaga leži u različitosti

Revije pet modnih imena za kraj najvećeg domaćeg modnog događanja

Revijama pet domaćih modnih imena koje su u subotu, 24. ožujka, prošetale zagrebačkom modnom pistom obilježen je kraj 26. sezone Bipa FASHION.HR-a, najvećeg izdanja ovog modnog događanja do sada. Najiščekivanija modna manifestacija svoje je priče ove sezone publici ispričala na čak tri različite lokacije predstavivši modne vizije nekih novih imena, ali i onih koji se na pisti Bipa FASHION.HR-a već odavno osjećaju kao doma. Sedam modnih dana, novi koncepti i pregršt modnih priča čija je snaga upravo u različitosti, obilježili su 26. sezonu Bipa FASHION.HR-a.

Finalne je večeri na pistu Bipa FASHION.HR-a stupilo pet kolekcija čija ljepota i snaga leži upravo u njihovoj potpunoj različitosti. Svoje su modne vizije zagrebačkoj publici posljednjeg dana predstavili: splitski dvojac Arileo koji je, pod pokroviteljstvom brenda Noelle, na pisti proslavio 15 godina stvaranja, zatim Marina Design, gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, brend Mateyaneira, BiteMyStyle i dvojac KLISAB. Raznolikost njihovih dizajnerskih rukopisa nagrađena je aplauzom publike koja je finalne večeri Bipa FASHION.HR-a sigurno uspjela zadovoljiti sve modne apetite.

Arileo

Cijenjeni splitski dizajnerski dvojac Arileo, iza kojeg stoje Marija i Jurica Pirić, finalnog su dana Bipa FASHION.HR-a pod pokroviteljstvom brenda Noelle, proslavili 15 godina svog neumornog modnog stvaranja. Svojom su kolekcijom publici na svojevrstan način priuštili putovanje kroz retrospektivu svoga rada, a osnovni motiv, koji se provlači kroz njihovu ženstvenu i nadasve elegantnu modnu viziju, su čvorovi koji simbolički obilježavaju njihovu povezanost, kako onu privatnu pa tako i poslovnu. Poznati dizajnerski dvojac publici je iznova priuštio pravu modnu poslasticu koja je odisala elegancijom, profinjenošću i šarmom, na njihov prepoznatljiv način za kojim dobar dio ženskog dijela publike uvijek uzdiše. Odjevni predmet koji Arileo posebno voli svih ovih godina su haljine koje su dominirale pistom i finalne večeri 26. sezone Bipa FASHION.HR-a, a cijenjeni je modni dvojac, kao odličan zaključak 15 godina stvaranja, i ovoga puta ostao dosljedan sebi očitavši lekciju o bezvremenosti i eleganciji.

Marina Design

Cijenjena modna dizajnerica Marina Obradović, koja stoji iza brenda Marina Design, na pisti je Bipa FASHION.HR-a predstavila jednu neočekivanu modnu priču. Nastavak na prošlu kolekciju ogleda se u šarenim motivima koji su i ovoga puta zauzeli mjesto na Marininim kreacijama, no ovoga je puta njezina kolekcija bila ponešto razigranija, s infuzijom žute boje, šljokicama i uzorkom upečatljivih vertikalnih pruga koje su zajedno činile pravu proljetnu modnu priču koja priziva stilsku opuštenost i eksperimentiranje na gradske ulice. U Marininoj su se modnoj viziji našli različiti odjevni predmeti, od haljina različitih dužina i krojeva, topova, hlača te šarmantnih kompleta. Dizajnerica nije zaboravila niti detalje koje potpisuje Marija Ivanković iz brenda Ruke, a poglede publike posebno su privlačile torbe na kojima su bile ispisane aktivističke poruke koje se na direktan način obraćaju svijetu u kojem živimo.

Mateyaneira

Mateja Dujić i Neira Sinanbašić, dizajnerice koje stoje iza brenda Mateyaneira, finalne su večeri Bipa FASHION.HR-a po prvi puta nastupile pred publikom na Zagrebačkom velesajmu. Premda vrlo mlad brend, Mateyaneira apsolutno je oduševio majstorstvom izrade, krojevima i pristupom svojoj modnoj priči koja se možda naoko činila jednostavnom no ono što valja imati na umu jest to da je iznimno teško raditi klasiku. Mateja i Neira svojim su prvi nastupom na Bipa FASHION.HR-u pokazale kako izgleda i kako pristaje dobro, klasično žensko odijelo i upravo u tome leži njihova snaga. Stroga forma njihovih odjevnih komada naglašava ženski seksepil s kojim se poigrava na suptilan način, ističući kako se taj seksepil nalazi prvenstveno u osjećaju za stil i u samouvjerenom stavu, a ne u očitom pokazivanju gole kože. Mateji i Neiri ovo je bio prvi nastup na pisti Bipa FASHION.HR-a, no sudeći po viđenom nadamo se da će nas dugo častiti svojim fantastičnim modnim vizijama.

BiteMyStyle by Zoran Aragović

Prateći iz sezone u sezonu rad cijenjenog dizajnera Zorana Aragovića, ono što najviše oduševljava jest njegova dosljednost u dizajnerskom izričaju, a taj ga izričaj uvijek beskompromisno odvaja od svega drugoga što imamo prilike vidjeti na pisti. No, ono što daje posebnu snagu njegovom BiteMyStyle brendu jest i to što uvijek ostaje unutar okvira vlastite estetike, a pritom nekako servira nešto novo i dosad još neviđeno, toliko da baš uvijek zaključimo kako niti ovoga puta nije suzdržavao vlastitu kreativnost nego ju je pustio da se razmaše i pokaže u punom sjaju. Ništa drugačije nije bilo niti finalne večeri 26. sezone Bipa FASHION.HR-a kada je Aragović na pistu pustio svoju šarenu modnu vojsku inspiriranu Meksikom koji je dizajner nedavno posjetio. Oko modela lepršali su materijali, komadi su vrištali bojama i uzorcima, čineći se u tom šarenilu i lepršavosti pomalo nadnaravnima. Hrabro posloženi slojevi, lelujavi volani, kombiniranje različitih materijala i miješanje kojekakvih uzoraka i boja dobrano su zašarenili pistu prizivajući dugo i toplo ljeto bez stilske zadrške, a ono što je u Zoranovoj viziji posebno oduševilo je zaokruženost lookova. Svaki je komad stylinga i svaki detalj bio na svome mjestu, a kada je o detaljima riječ valja spomenuti velike pletene torbe koje bi mogle biti itekakav hit među ljubiteljicama domaće mode.

KLISAB

Modnom dvojcu KLISAB, dizajnerima Marku Šabariću i Tomislavu Kliškiniću, pripala je čast da svojom revijom zatvore 26. izdanje velikog Bipa FASHION.HR-a. Zatvoriti najveće domaće modno događanje na sebi nosi i svojevrsnu odgovornost, a KLISAB je sva očekivanja publike sigurno ispunio. Kako smo kod njih već odavno navikli, KLISAB je u kreaciji svoje modne priče obratio pažnju na baš svaki, pa i najsitniji detalj, premda vam se, zbog total lookova u istom koloritu, može na prvi pogled učiniti kako previše detalja nema. No, pogledate li pažljivije, uočit ćete kako je dvojac vrlo dobro promislio svaki džep i svaki gumb, svaki šav i svaki porub. Njihova inspiracija upravo je inspiracija pa su tu ideju utkali u svoje komade koje, odvajajući od njih dijelove ili ih dodajući, možete kreirati na različite načine što i jest dio kreativnog procesa stvaranja jedne kolekcije. Dvojac se poigrao asimetrijom, nabiranjem materijala u volane na, primjerice, samo jednom rukavu, istraživanjem predmeta koji se mijenjaju kopčanjem ili otkopčavanjem, a ono što su zasigurno svi u publici primijetili su fantastične torbe koje, s velikim obručem, variraju veličinama i bojama. Što drugo reći, nego završnica za pamćenje.

Foto: Mateja Vrčković
Video: VTS Video Production
Objavljeno: 25.03.2018. u 08:49

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p