HRVATSKA MODA

Glamurozne kreacije Matije Vuice za otvorenje CAP-a

Recenzija prve večeri

Sinoć je otvoren 22. po redu Cro-a-Porter, a prvu večer obilježile su revije Nebo, Manuel Maligec, Jet Lag, Tatjana Pantoš, Vain i Matija Vujica.

NEBO

Modna kuća Nebo jučerašnjom je revijom uspješno proslavila 20. rođendan. Kolekcija dizajnerice Ane Brajković za Nebo obilovala je različitim siluetama, zadržavši retro priču koju modna kuća njeguje od samih početaka.

Nebo

Prigušen koloriti i odabrani trendovi pomaknuli su komade iz područja kvalitetne konfekcije u komercijalni dizajn, a sofisticirani detalji upotpunili su kvalitetu koju predstavljaju. Duh noir filmova provlači se kroz svaki izlaz, ali ne oduzima od modernosti koja je prisutna tijekom cijele kolekcije. Najuspješnije siluete kojima se dizajnerica okružila svakako su one midi dužine - kaputi, haljine i suknje laskaju tijelu i doprinose ženstvenim proporcijama. Kombinacija koja savršeno simbolizira srž kolekcije definitivno je odijelo u ponoćno plavoj s peplum volanom - retro, jednostavno, ali kvalitetno.

 

MANUEL MALIGEC

Mladi student Modnog dizajna Manuel Maligec iz sezone u sezonu oduševljava sve modne zaljubljenike. Iz svakog komada vidi se da u rad ulaže 110% - na pistu su ponovno izašli modeli nevjerojatne izrade, koji odišu luksuzom. Ipak, ove sezone Manuel se okrenuo seksipilu žene i iskušava već postavljene granice između uglađenog i vulgarnog.

Manuel Maligec

Tekstili su najraznovrsniji - krzno, koža, transparentna plastika, svila i sve njezine izvedenice interpretirane su u provokativnim siluetama koje se nadograđuju svakim izlazom. Maligec svoju liniju predstavlja kao sinonim za luksuznu modu koja nije za svakoga, a njegova jasna vizija upravo je ono što oduševljava za tako mladog dizajnera jer kroz minijaturne reference na svoje prošle kolekcije daje do znanja da kolekcijama gradi jednu konstantnu priču zvanu MANI. Izazovnost kolekcije imena 'Aquarius' gledatelje provodi kroz faze ženskog seksipila kroz dekade prošlog stoljeća - spušteni struk 20-ih, naglašeni struk 50-ih i minimalni maksimalizam 80-ih samo su neke od elemenata koje koristi. Ovaj mladi dizajner svojom je trećom kolekcijom iznova uvjerio da zna o čemu priča i da se njegova uspješna budućnost tek gradi.

 

JET LAG

Modni dvojac Jet Lag svojim nas kolekcijama iz sezone u sezonu odvodi na druge destinacije - bili su to Karibi, Berlin i Australija, a ove je sezone to centar svijeta - New York City. Kolekcija istoimenog naziva oduševila je opuštenim pristupom koji pokazuju dizajnerice Jasmina Arnautović i Maja Virgej - u svakom se modelu osjeća Jet Lag potpis, no svejedno pojedinačnim komadima pristupaju individualno i s interesom.

Jet Lag

Fluidnost tekstila i silueta postižu se kombinacijom svečanije i ležernije mode stoga ne čudi što se njihova sweatshirt haljina spuštenog strukom može nositi apsolutno cijeli dan ili što svilenkasta parka može poslužiti i kao haljina i kao jakna. Dvojac detalje gradi geometrijskim simbolima, a volane dodaje kao element zabave - baš kao što priliči mladim urbanim curama i dečkima za koje dizajniraju.

 

TATJANA PANTOŠ

Prošlosezonska inspiracije mlade Tatjane Pantoš bila je Afrika, a ove sezone nadahnuće je pronašla u punku i 80-im godinama prošlog stoljeća. Još jedna seksipilna revija gradila se u najrazličitijim smjerovima - body-con siluete, predimenzionirane jakne i prsluci te koža kao bazični tekstil izviru iz svakog kuta.

Tatjana Pantoš

Tatjana se najbolje snalazi u jednostavnijim rješenjima poput drapiranog topa i uske mini suknje koji su unatoč žarkom duhu osamdesetih lako pretočeni u moderna vremena. Metalizirani materijali razmekšali su oštrinu modela, a heroin chic 90-ih na trenutke je prekidao druge reference i vodio pojedinačne komade u sasvim drugom smjeru. Cjelokupna priča izgledala je kao mlačna verzija drskog svijeta zvanog punk za što su ponajviše zaslužni upitan odabir tekstila i neprigodan make-up. Jedino što nam preostaje jest vidjeti u kakvu će se dizajnericu Pantoš s godinama razviti te koji će se elementi njezinog dizajna izdvojiti iz mase.

 

VAIN

Dokaz da su protekle modne dekade neiscrpan izvor inspiracije svakako je i posljednja kolekcija još jednom mladog dvojca - VAIN by Ivan Badanjak i Timy Šarec. Nakon prvih nekoliko modela jasno nam je bilo da Vainovci dizajniraju za mlade djevojke opčinjene devedesetima - nešto poput hrvatske verzije provokativne Miley Cyrus.

Vain

Crna i bijela igraju glavne uloge dok se metalik akcenti natječu se s transparentnošću za sekundarni element u posljednjem poglavlju VAIN-a koje vizualnim dojmom podsjeća na ženske zlikovce iz stripova. Ponovno, svake pohvale idu za izrazito jasnu viziju koju pokazuju Timy i Ivan, ali nedostatak konkretnosti u realizaciji pojedinih modela ono je što ostavlja nedorečen dojam. Svejedno, entuzijazam koji zrači iz svake njihove siluete dokazuje da duo Badanjak-Šarec poznaje smjer u kojem žele razviti vlastiti brend i da ima mnogo toga za reći.

 

MATIJA VUICA

Prvu večer ovosezonskog CAP-a zatvorila je teatralna revija kraljice hrvatskog glamura - Matije Vujice. Duh viktorijanskog doba utjelovljen je u kostimografski vizionarsku kolekciju koja obiluje svakim oblikom dekorativnih elemenata. Krinoline, perje, visoki ovratnici i korzeti - svaki detalj doprinosi ukupnom dojmu luksuzne ženstvenosti koju oduvijek njeguje Vujica, a ove je sezone ostavila jači dojam nego ikad.

Matija Vuica

U vječno elegantne siluete unosi sitne promjene kako bi prilagodila svoju 'Lady X' najrazličitjim ulogama - bio to crni labud, nježna balerina ili jednostavno elegantna zavodnica. Svaki pojedinačni izlaz priča svoju priču, ali Vujica postiže jednoznačnost i obuhvaća svaki model u zajedničku priču ženstvenog luksuza kojeg publika toliko obožava. Njezina modna bajka svakom kolekcijom otvara novo poglavlje, a ovo posljednje samo se ističe kao jedno od najuspješnijih.

Fashion.hr

Photo: Mateja Vrčković

 

 

Objavljeno: 24.10.2013. u 09:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p