HRVATSKA MODA

Gošća iz Belgije kao najbolji trenutak prve večeri FWZ-a

Recenzija prve večeri

U zagrebačkom Hypo centru sinoć je otvorena prva večer Fashion Week Zagreb. Predstavljeno je 5 dizajnerskih kolekcija od kojih su domaće snage predvodile Kristina Burja, Zjena Glamočanin i Milena Rogulj. Publiku željnu inozemnih imena zaokupili su Tramp in Disguise iz Londona te mlada Katrien Van Hecke iz Bruxellesa.

 

Krie design

Kristina Burja koja stoji iza branda Krie Design predstavila je trendovsku kolekciju koja sadržajno miješa sve što je trenutno „in". Boja pudera, crna, čipka, motiv križa, večernje haljine s cvjetnim aplikacijama, sve što možete pronaći u modnim časopisima pod oznakom "trend" pronašlo je svoje mjesto u ovoj kolekciji. Silueta je voluminozna s naglaskom na detaljima poput volana koji su se protezali većinom kolekcije. Za zahvate poput večernje haljine boje kože s bijelim aplikacijama, potreban je dobar i kvalitetan materijal te krojačko umijeće koje će garantirati da haljina neće izgledati poput običnog platna po kojem je nešto nabacano, što se u ovom slučaju dogodilo s tim ključnim komadom večernjeg dijela kolekcije.

                                

Nadalje, tematski gledano nije se moglo jasno razlučiti u kojem smjeru je dizajnerica htjela krenuti budući da je dosta ideja prikazano u istoj kolekciji. Kao najbolji komad izdvojit ćemo crni top s volanom koji je uparen s prozračnom suknjom boje pudera s cvjetnim aplikacijama na porubu. Kolekcija je začinjena imitacijom popularnih čizama koje je u pred-jesenskoj i jesenskoj kolekciji predstavio Riccardo Tisci za Givenchy.

 

Tramp in Disguise

Iza branda Tramp in Disguise stoji Finkinja Sini Moilanen koja uvijek ostaje dosljedna svojem osebujnom i eklektičnom stilu. Krojevi su stavljeni u drugi plan te se dizajnerica uglavnom naslanja na moć printa.

                              

Uzorci su geometrijskog oblika, vidljivo inspirirani sedamdesetim godinama prošlog stoljeća te su u skladu s bojama karakterističnim za to razdoblje - grimizna, nijanse plave i ljubičasta. Na pisti je prikazano nekoliko solidnih koktel haljina koje su krojene poput korzeta te odijelo lucidnog uzorka koje će zadovoljiti sve ljubiteljice jarkih boja i printeva.

 

Zjena Glamočanin

Kolekcija pod nazivom „Putnice" inspirirana je tradicionalnim hrvatskim nošnjama, no nismo sigurni što točno od predstavljenog karakterizira autohtonu odjeću. Tartan, čipka i til više su podsjećali na modernu reinterpretaciju grungea s početka devedesetih godina negoli na hrvatski povijesni ili kulturološki element.

                                   Zjena Glamočanin

Nosivost je ovdje u drugom planu, a najbolji komad kolekcije je karirani sako s dijagonalnim volanom koji je uparen s crnom voluminoznom suknjom obogaćenom cvjetnim aplikacijama.

 

Katrien Van Hecke

Iz Belgije nam je pristigla dizajnerica Katrien Van Hecke čiji su zaštitni znak ručno oslikane svilene haljine. Vješto pozicionirani printevi unijeli su dozu dinamike u smirenu kolekciju koja je uspjela zaokupiti pažnju prisutnih.

                                 Katrien Van Hecke

Lepršavim materijala postiže fluidnost siluete i dobru kretnju, a svakako bismo istaknuli styling identičnih nijansi čime je produljila siluetu te stavila fokus na same komade. Katrien Van Hecke predstavila je uvjerljivo najkompletniju kolekciju večeri u kojoj je sve bilo na svome mjestu - od odjeće, dodataka i cjelokupnog dojma.

 

Milena Rogulj

Popularni zagrebački Hrelić odredište je mnogih ljudi koji žele pronaći unikatne primjerke, a Milena Rogulj odlučila je iskoristiti njegovu raznolikost kao usmjerenje za nadolazeću zimu. Odjevne predmete koje je dizajnerica godinama prikupljala, redizajnirala je i od njih stvorila potpuno nove kreacije.

                                Milena Rogulj

Styling ove revije nije najbolje odrađen. Nastojeći prenijeti svu raskoš i razne utjecaje koje možete pronaći na najpoznatijem zagrebačkom buvljaku, dizajnerica (ili netko tko je zaslužan za styling ove revije) poprilično je natrpala određene lookove te niste mogli razlučiti što je što.

 

Ivan Miletić

Photo: Mateja Vrčković

Objavljeno: 10.05.2013. u 11:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p