HRVATSKA MODA

Helmut Newton će uvijek imati posebno mjesto u mom životu

Intervju: Suzana Holtgrave

Suzana Holtgrave jedna je od naših najdražih fotografkinja i žena koja nevjerojatno inspirira. Danas fotograf, a prije petnaest godina uspješan model, Suzana iza sebe ima velik broj odrađenih snimanja i zbilja debeli portfolio. Nakon što smo jedno poduže vrijeme samo upijali njezine radove i divili se svakoj fotografiji, došlo je vrijeme da popričamo sa zanimljivom i inspirativnom Suzy.

Tko je Suzy Love?

Suzy je skraćenica mog imena, Suzana, a Love - ljubav kao moj glavni pokretač. Suzy Love je free spirit pun enormne strasti prema onome što radi... Volim muziku koliko i fotografiju. Zato i jesam izabrala riječ LOVE. Kao što sam rekla, ljubav je moj pokretač. Volim sve što me okružuje. Sve što upijam oko sebe, prikazujem u svojoj umjetnosti. Nekada u muzici, nekada u modi, nekada u fotografiji... Moj osobni menage-a-trois.

Kada si shvatila da je fotografija tvoja najveća ljubav?

Fotografija je došla meni, nisam ništa tražila. Ona je samo suma cijelog mog života. Od malena sam bila kreativna. Šila sam, plela, kačkala, lijepila. Sve je krenulo kada me na cesti u Berlinu skaut pitao želim li raditi kao model. I tako sam krenula. Petnaest godina sam se nalazila ispred kamere i sad se nalazim iza.

Radiš na relaciji Berlin - Zagreb.. Možeš li nam napraviti usporedbu modne scene?

Radim više u Berlinu nego u Zagrebu pa mi je i berlinska scena puno prisnija. Berlin je moj drugi dom, uz Pulu - moj rodni grad. Zagreb sam imala priliku upoznati kroz nominaciju za Elle Style Awards. Mislim da zagrebačka scena ima puno potencijala te se taj potencijal polagano krenuo buditi i da je sada modna scena puno jača. A što se berlinske scene tiče.. Ne znam od kuda bi krenula. U Berlinu se svakog dana pojavljuju novi dizajneri, nova lica. Svakog dana dolaze ljudi iz cijeloga svijeta i crpe tu kreativnu energiju Berlina i prenose je kroz svoje kreacije. Tržište Berlina je jednostavno puno šire i grad pulsira na drugačijoj razini.

Za koje si časopise sve radila? Koji su ti najdraži projekti?

Radila sam za velik broj časopisa. Izdvojila bih Kaltblut Magazin jer sam s njima od početka te sam time jednostavno postala dio kreativnog Kaltblut tima. Ostali časopisi su Cake Mag., Schön Mag., Material Girl, HUF, Dark Beauty Mag., All Hollow, C-Heads Mag., Storm Mag., itd.
 Nemam najdraži projekt. Svaki novi projekt koji radim mi je u tom trenutku najdraži. Kao kada dobijete novorođenče. No, ipak trebam priznati da su mi najdraži projekti koje sama pokrećem. Na primjer, nadolazeći projekt u kojem spajam hrvatsku tradiciju s hrvatskom modnom scenom. Najveći poticaj mi daje kada spajam nespojivo. Avangardu s tradicijom. Tada postajem izuzetno motivirana.

Tko su ti uzori i najveća inspiracija?

Najviše me inspirirao Helmut Newton. On će oduvijek imati posebno mjesto u mom životu jer sam imala priliku upoznati njega i njegov rad kada sam radila kao njegov model. Uz njega su tu Paolo Roversi, Tim Walker, Ellen von Unwerth, Steven Klein, Steven Meisel, itd.

Pratiš li hrvatsku foto scenu? Koga bi izdvojila kao svoje favorite i zašto?

Mogu sa sigurnošću reći - Mare Milin. Imala sam je priliku upoznati. Super osoba s isto tako super idejama i vizijama. Tu je i još dvojac Decker i Kutić. O ostalima ne mogu previše reći jer nisam imala prilike detaljnije pratiti njihov rad. No, sigurna sam da svakako postoje vrlo dobri fotografi na domaćoj sceni.

     

Koji su ti najdraži dizajnerski brendovi u svijetu? Koji s berlinske scene, a koji s naše hrvatske?

Alexander McQueen, Balenciaga, Balmain, Givenchy što se tiče svjetskih dizajnerskih brendova. Kao što sam rekla za berlinsku scenu, vrlo brzo se mijenja. Cirkulacija ljudi/dizajnera je ogromna. Izdvojila bih berlinski dvojac Augustin Teboul - mlade kreatorice čije me kreacije iznova oduševljavaju... S hrvatske scene bih izdvojila Dioralop koje sam imala prilike upoznati i s kojima sam surađivala za Kaltbult Mag. s našim poznatim modelom Monikom Hiržin (agencija Colors). Također, dvojac Kralj&Krajina s kojima pripremam nadolazeći projekt.

       

Kakva si kad je moda u pitanju? Pratiš li trendove?

Ja ne pratim trendove, oni prate mene. Imam svoj stil. Iz svakog novog trenda preuzmem ono što odgovara mom stilu. Najviše mi se sviđa boem/60'/rock look. Volim miješati dizajnere i vintage second hand komade.
 Stilski me inspirira Veruschka Gräfin von Lehndorff - za mene prava fashion ikona. Prije godinu dana sam ju vidjela na Berlinaleu i opet me iznova dotaknula svojom karizmatičnom ličnošću.

       

S kojim modelom i kojim stilistom bi najrađe surađivala?

Kate Moss, bez dvojbe. Moj najdraži model! Volim sama tražiti svoje modele. Ponekad dok hodam na cesti nesvjesno tražim. Također volim raditi s mladim novim modelima koji još nisu poprimili tipične modelske poze pa mi to daje slobodu da ih oblikujem po želji. Od stilista bi najrađe surađivala sa stilistima od Tima Walkera jer je on pravi story teller. Recimo njegova set dizajnerica Shona Heath.

Za koji modni magazin bi voljela snimiti editorijal i zašto?

Vrlo jednostavan odgovor. Talijanski Vogue. Moja Biblija.

Koji su ti planovi za budućnost?

Ne mogu i ne volim pričati o budućnosti. Koncentriram se na upravo i sada. Jedino što mogu reći je da se nadam da ću nastaviti sa svojom fotografijom. Da ću nastaviti kreirati svoje koncepte i priče. To ima velike veze s umjetničkom slobodom. Nadam se da ću biti i dalje otvorena za nove ideje, da ću nastaviti biti kreativna i uživati u životu. Sve će se pokazati u svoje vrijeme. Vrlo sam radoznala.

 

Ana Bacinger

photos: Suzy Love

 

Objavljeno: 14.03.2014. u 12:30

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p