HRVATSKA MODA

Hrvatska dizajnerica čiji nakit osvaja svijet

Intervju: Sonja Žigić (Emma&Nala Jewelry)
Sonja Žigić  
Gledajući je kako stvara, razmišljam koliko je ljubavi i volje potrebno uliti u taj jedan komad neodoljivo lijepog, estetski možda mrvicu pomaknutog nakita, i to uvijek iznova i s jednakom pažnjom. Bezbroj sićušnih kamenčića dobiva svoje mjesto na obojenom užetu i tako temeljito i pedantno dok stotine, ma tisuće njih ne stvore novu ogrlicu koju će neki anoniman netko na drugoj strani grada ili nekom dalekom kutku planete nositi oko vrata. Možda posve nesvjesan koliko je minuta i vještine bilo potrebno utkati u samo taj jedan jedini komad.

Ono što me se posebice dojmio kod Sonje Žigić kao dizajnerice nakita jest pristup, danas prečesto zanemarenoj, ručnoj izradi. Nema kraćih puteva niti okolišanja, nema linije manjeg otpora, niti mazanja očiju imidžem polu-proizvoda koji se kamufliraju kao vrhunski dizajnerski produkti s astronomskim ciframa. Emma&Nala Jewelry je sve ono što bi jedan brend trebao biti ako priču gradi oko unikatnog dizajna te kvalitete i posebnosti koju nosi ručna izrada. Za Sonju je, slobodno možemo reći, dizajniranje poziv, a ne samo zanimanje. Potvrde tome dolaze iz svih kutaka planete. Emma&Nala Jewelry zasjao je na stranicama britanskog Glamoura, dvije su kolekcije odletjele preko oceana do daleke Australije, a jedna je nedavno završila u Luksemburgu. Uskoro bi Sonja mogla sa svojim nakitom, koji je dobio naziv prema imenima njezina dva psa, osvojiti još jedan kontinent. Posve zasluženo, reći ćemo bez imalo pretjerivanja.
 
Sonja Žigić
 
Od debelih skripti sa studija prava koji mi se čini pomalo suhoparnim i šturim do posve novog zanimanja koje pršti kreativom i svaki dan je drugačiji. Kako se dogodio taj shift? U kojem si trenutku odlučila posvetiti se dizajniranju nakita?
 
Dobro si primjetila, a i nije neka tajna da je Pravni fakultet jedan jako zahtjevan, težak i formalistički ustrojen studij. Nema previše mjesta za kreativu. Štoviše, nema ga uopće. Kada sam ga upisivala, te su me činjenice, strogi formalizam i logika fascinirale, a i želja da krenem djedovim i tatinim stopama, pa izbor nije bio težak. Fast forward nekoliko godina, pomalo iscrpljena ogromnim ispitima počela sam tražiti neku alternativu, nešto neozbiljno, šareno, otkačeno i veselo, da vratim ravnotežu u svoj život. Da napravim nešto „za dušu“. Nisam otpočetka znala da će to biti nakit. Jednostavno sam imala veliku potrebu izraziti neki instinkt u sebi, napraviti nešto rukama i izraziti se bez korištenja riječi. Taj prijelaz s prava na dizajn nakita je zapravo protekao neobično suptilno i bez puno napora. Prve ogrlice napravila sam za sebe, ali nije trebalo dugo da se riječ proširi tako da sam ubrzo radila nakit prijateljicama, pa zatim njihovim prijateljicama. U jednom mi je trenu postalo jasno da će skripta iz građanskog prava malo pričekati. Danas, kada pogledam unatrag, studij prava čini mi se kao priča iz nekog drugog života, a dizajn nakita moja prava priroda.
  
Sonja Žigić
 
Gledajući tebe kako radiš, postupak izrade me podsjetio na onaj pedantni urarski gdje svaki sitni detaljčić sijeda na svoje mjesto. Tako i ti svaki kamenčić zasebno šivaš na špagu, stotine kamenčića koji moraju sjesti savršeno jedan pored drugoga. Upravo je to postalo dijelom tvog dizajnerskog potpisa po kojem si najprepoznatljivija. Koliko je taj proces zahtjevan i koliko je vremena potrebno da svaki kamenčić sjedne na svoje mjesto te da u konačnici nastane jedna ENJ ogrlica?
 
Da, istina je, u jednu šivanu ogrlicu utroši se zbilja mnogo posla i jako puno koraka dok ne bude spremna za svoju novu vlasnicu. Ne mogu dovoljno jako naglasiti koliko volim raditi vlastitim rukama i moment kad na kraju dana vidiš konkretan rezultat vlastitog truda i ideje. Tako za jednu ogrlicu moram prvo izabrati pravu vrstu užeta, najčešće ga na neki način obraditi, uglavnom bojati da se što bolje kasnije uklopi s kamenčićima i ostalim elementima. I tek sada kreće najteži dio. Šivanje svakog kamenčića posebno, svaki čak i do nekoliko puta da ogrlica bude što kvalitetnija i dugotrajnija.
 
Emma&Nala Jewelry
   
Emma&Nala Jewelry
 
Neke frendice mi se dive otkud mi toliko strpljenja i koncentracije za takav dosadan repetitivni posao. Ne znam što bih rekla, znam da bi neki ljudi na mojem mjestu poludjeli, ali mene takve repetitivne radnje opuštaju i smiruju. Najsretnija sam kada radim, to je moj zen. Koliko vremena treba da nastane jedna Emma&Nala ogrlica ovisi o samom modelu, ali recimo da mi za najkompleksnije modele treba i do nekoliko dana. Volim ručni rad i dizajn bilo koje vrste. Od izrade artisan cipela, torbi, odjeće, modnih dodataka, do dizajna namještaja i arhitekture. O odjeći da niti ne govorim. Cijenim sve sto nije tvornička konfekcija „s trake“. Sada čak i više pošto sam se odlučila baviti dizajnom nakita ovakve vrste.
 
Emma&Nala Jewelry
 
ENJ nakit pronašao se na stranicama prestižnog britanskog modnog magazina Glamour, a svoje kolekcije prodala si buyerima iz Australije i Luksemburga. Kako je došlo do tih suradnji? I smatraš li da možda naše tržište nije dovoljno veliko? Zašto je nužno okrenuti se vanjskom tržištu?
 
Da, ogrlice su objavljene između ostalih i u stranim tiskovinama, konkretno Glamouru iz Velike Britanije, a kolekcije već prodajem buyerima i stockistima po cijelom svijetu. Opet se ponavljam ali jako sam sretna jer su te sve suradnje zapravo pronašle mene. Jako smo sretni što živimo upravo u ovom trenu u ljudskoj povijesti jer nam dosezi u tehnologiji omogućavaju jednu genijalnu stvar. Ta je da uz pomoć interneta možemo kupiti, a i prodati proizvod u najudaljeniji dio svijeta. Naravno, uz malu pomoć marketinga i ostalih kampanja, no to je sada neka druga tema. Da, definitivno smatram da je naše trziste premaleno. Ima zaista jako kvalitetnih dizajnera iz moje branše i konkurencija je velika. Ista je situacija i na svjetskoj razini, ali je zato tržište neusporedivo veće. Zašto je nužno okrenuti se vanjskom tržištu? Nećemo lagati, profit je bitna stavka svakog posla, a i mislim da je bitno napredovati i stalno izlaziti iz comfort zone, jer u protivnom ubrzo dođe do stagnacije. A bilo bi fora i Hrvatsku staviti na modnu kartu svijeta, zar ne?
 
Emma&Nala Jewelry
 
Otkrij nam tajnu. Kako nastaju sve te predivne ogrlice? Inspiriraš li se materijalom ili nečim posve drugim? Kako ide proces od ideje do realizacije?
 
Nema neke prevelike tajne. Jednostavno sam vizualni tip. Obožavam boje, teksture, umjetnost i koncepte u dizajnu, pogoto produkt dizajnu. Možda ce zvučati blesavo ali volim misliti kako svaka kombinacija boja koju složim u ogrlici nosi svoju poruku i neku svoju energiju. Nježne suptilne boje su za romantični štih, agresivne boje poput crne i živih ljetnih boja za podizanje i najobičnijih odjevnih kombinacija. Da. Najviše inspiracije dobivam iz samog materijala koji koristim. Postala sam fanatik za dragim kamenjem i ono mi je najdraži medij za rad. No, izazov je kombinirati ga s ostalim materijalom. Ne volim trashy izgled, ali opet niti preozbiljan, monoton prizvuk koji drago i poludrago kamenje najčešće ima. Ponekad mi se kombinacija elemenata u glavi cini savršenom, a u stvarnosti nisam zadovoljna rezultatom, bolje je izgledalo u ideji. Pronaći tu konačnu formulu koja ce stvoriti komad koji sam zamislila najveći mi je i najdraži izazov. 
 
Emma&Nala Jewelry
 
Kakvi su planovi za budućnost ENJ? Razmišljaš li možda proširiti ponudu s nakita i na odjeću ili neke druge modne dodatke?

Planovi za moj mladi brend veliki su i ambiciozni! U procesu pregovora sam s par concept storeova iz Amsterdama i Chicaga za potencijalnu suradnju pa se nadam da će uskoro moj nakit biti dostupan i preko bare. Imam jako puno planova, a najveće ograničenje mi trenutno predstavlja faktor vremena. Kako se moda isprofilirala kao moment koji me jedini trenutno i već dugo u potpunosti i do srži zanima, da, definitivno se u budućnosti planiram baviti dizajniranjem odjeće. To mi je ultimativni san, no za to još moram puno stvari naučiti. Neki malo kratkoročniji ciljevi uključuju proširenje ponude na ostale modne dodatke i otvaranje vlastitog dućana u nekom fora dijelu Zagreba. I nastaviti stvarati mrak ogrlice, naravno. (smijeh)
 
Emma&Nala Jewelry 
Emma&Nala Jewelry 
Foto: Aleksandar Štrbac, Tihana Šmitran
Objavljeno: 02.06.2015. u 12:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p