HRVATSKA MODA

I-GLE rastužile obožavatelje i objavile kraj brendu

Domaći modni dvojac odlučio je okončati jedan od omiljenih brendova
Kad bih na prste jedne ruke morala nabrojati koji su to hrvatski dizajneri koji s lakoćom konkuriraju svjetskoj modnoj sceni, I-GLE bi odnijele prvo mjesto. Više od 20 godina oduševljavaju dizajnom koji beskompromisno igra po vlastitim pravilima, odolijeva površnoj komercijalnosti modnog sustava i modi pristupa istinski kako taj fenomen zaista i zaslužuje. Stoga kad su prije nekoliko dana u privatnom krugu poznanika i prijatelja krenule stizati poruke i pozivi kako je upravo ovom brendu stigao kraj, rijetko tko nije ostao zatečen.

Prošle godine odnijele su nagradu Ana Lendvaj za najbolju kolekciju 2017. godine, a ona je bila tek još jedna na dugom popisu priznanja koje su Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović primile tijekom dvadeset i tri godine koliko Studio I-IGLE postoji. Posljednja kolekcija koju su prikazale bila je na Bipa FASHION.HR-u i kako i same kažu, nisu je namjeravale učiniti  zadnjom u karijeri. Naime, odluka je donesena neplanski, gotovo u trenutku. „Nismo ovo planirale, odluka se pripremila sama. Kroz kratak period vremena, simultano smo zaključile kako je ovoj našoj priči došao kraj. Obje smo spremne i željne učiniti odmah i iskoračiti u neke nove poduhvate.“ –izjavila je Nataša s kojom sam odlučila porazgovarati o svemu što je za njih I-GLE bio i predstavljao, tko su „bile IGLE“... „I-GLE su velika ljubav, ni za čim ne žalimo! Ova odluka nije nam bila ni na kraj pameti, posebice dok smo pripremale posljednju reviju.


Zvuči možda neobično, no ovaj dvojac dobro je poznat struci kao jedne od onih modnih dizajnerica koje modi pristupaju kao fenomenu, istinski i empirijski. Svaka kolekcija bila je svojevrsna nadogradnja one prethodne, a posljednja koju smo imali prilike vidjeti prošle godine u Studentskom centru bila je, kako su i same objasnile, potraga za autohtonim identitetom. Kad bi laiku trebalo objasniti ključnu premisu mode i modnog sistema, rijetki bi bili oni koji, ako se njome ne bave profesionalno, mogli razumjeti kako je ista daleko više od trenda i stila. Moda je dizajn tijela, ona je jedna od ključnih karika koje konstruiraju naš identitet i daleko je od površne i trivijalne. A to su I-GLE itekako dobro razumjele. Bile su jedne od rijetkih hrvatskih, ali i svjetskih modnih dizajnera koje su promišljale dalje od trenda i profita, nisu lovile reklame i cijenu formirale prema udjelu lajkova na kojekakvim društvenim mrežama ili celebrity ličnostima koji su prošetali u njihovim kreacijama. U svijetu u kojem nikad više na cijeni nije bio površni i zaslijepljeni konzumerizam, bile su svijetla točka koja je bez pardona inzistirala na istinskim vrijednostima u sistemu koji se, naočigled svima koji žele vidjeti, raspada.


U srži vjerodostojne mediju kojim se bave, svaka kolekcija bila je jasna i kohezivna, bez okolišanja te svojstvena upravo njima. Ipak, radi se o više od dva desetljeća neprekidnog rada i nadograđivanja i za razliku od mnogih domaćih mladih talenata, svoj dizajnerski potpis formirale su od samog početka. 1997. godine dvije studentice sa zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta spojila je zajednička prijateljica. Rekli bi neki da je to bio prst sudbine jer su te dvije studentice danas jedna od zvučnijih imena modne scene čije smo kolekcije s veseljem iščekivali. „Ispočetka smo dijelile prostor i svaka je dizajnirala svoje, no nakon kratkog vremena shvatile smo da odlično funkcioniramo zajedno pa smo tako počele dizajnirati skupa, a sve ostalo je povijest...

Ipak, ovo nije kraj za Natašu i Tinu kad je u pitanju moda, tek početak novog poglavlja iste knjige. „Odluka nije bila laka i posjeduje stanovitu težinu no ne radi se o opterećujućoj težini. Rekla bih kako je više refleksivna, ali i motivirajuća jer dizajnirat ćemo i dalje jer nam je to u krvi. Tina i ja smo drugačije i imamo različite interese i sklonosti, naravno osim I-GALA koje su nam dugo godina bila zajednička strast. Sad nas očekuje uzbudljivo razdoblje, svakako ostajemo u modi i dizajnu, samo svaka na svoj način.“ Upravo takve vijesti predstavljaju svijetlo na kraju tunela jer vjerujem kako će se baš svi složiti kako su na domaćoj sceni nezamjenjive. Također, dvojac s današnjim danom na poznatoj adresi studija organizira i veliku rasprodaju po outlet cijenama što nikako ne bi valjalo propustiti.

Foto: Zvonimir Ferina, Decker+Kutić
Objavljeno: 21.01.2019. u 13:38

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p