HRVATSKA MODA

Ivana Janjić je pobjednica Portanova Fashion Incubatora

Nova zvijezda hrvatske muške mode
ivana janjić

subotu 1. listopada održana je dugoočekivana završna večer 16. Portanova Fashion Incubatora na kojoj su svoje kolekcije predstavile finalistice Nives Bošnjak, Anđela Markušić, Ivana Janjić, Marija Nakir i Mona Lacko. Prestižnu titulu Najbolji mladi dizajner by Perwoll i nastup na nadolazećem BIPA FASHION.HR modnom događaju osvojila je mlada Ivana Janjić koja je žiri oduševila svojom monokromatskom muškom kolekcijom.

Nives Bošnjak

Nives je na pisti Portanova Fashion Incubatora predstavila bijelu kolekciju pod nazivom Coalescence (Srastanje), a zamišljena je kao prikaz ljudskog suživota s prirodom. To možemo uočiti kroz upotrebu bijele boje koja je simbol čistoće. Važnost prirode Nives je prikazala uporabom keramičkih detalja u kojima na zanimljiv način uklapa biljke koje svojom zelenom bojom stvaraju izvrstan koloritski kontrast naspram ostatka kolekcije.

nives bošnjak
nives bošnjak
Raditi monokromatske kolekcije veliki je izazov za svakog dizajnera, a pogotovo za onog mladog. Koliko god na prvu djelovao da su one jednostavnije, na koncu se uspostavi da one od dizajnera očekuju puno više vještine i imaginacije uz pomoć koje komadi ne postaju zamorni. Poseban izazov je bijela boja koja ne prašta konstrukcijske i krojačke pogreške. Nives je u samom početku imala izvrsnu ideju u teoriji, posebice ideju čiste bijele boje i keramičkih detalja koji su unosili onaj neočekivani moment u njene kreacije. Nažalost Nives u svojoj realizaciji nije išla do kraja – dominirala je jednostavnost i smirenost, a onaj krucijalni dio njene inspiracije nije došao do izražaja. Kad su detalji u pitanju, pozornost su privlačile pogreške koje su se očitovale na stražnjim dijelovima, posebice su bile izražene oko struka i patenta. A upravo takve detalje bijela boja dodatno potencira. Nives je na koncu sputala vlastita nesigurnost zbog koje je kalkulirala u kolikoj mjeri da te neočekivane detalje uvrsti u kolekciju, a koliko da se pridržava sigurnih komada. Upravo tu nije trebala kalkulirati. No, Nives ima vremena da opusti kočnice i prigrli vlastitu kreativnost – talenta za to svakako ima.

nives bošnjak
nives bošnjak
nives bošnjak

Anđela Markušić

Anđelina kolekcija pod nazivom Minimal A inspirirana je animiranim likom britanskog redatelja Simona Tofielda pod nazivom Simon's cat. Dio inspiracija mlada dizajnerica povlači i od animatora Uba Iwerksa i kinetičke instalacije autora Alexandera Caldera – zanimljiv miks kojeg je Anđela odlično zajedno kombinirala. Zanimljivo je bilo promatrati na koji način se Anđela poigrava s klasičnim i pomalo strogim komadima koje je na tako vješt način razigrala neočekivanim detaljima. Na prvu su možda nespojivi, no upravo zbog njih strogoća njenih kreacija je ublažena. Upravo taj trenutak je bio onaj na kojem je dizajnerica mogla pokleknuti, no nije. Vješto je izbalansirala svoje stilski potpuno suprotne inspiracije i stvorila razigranu, no ipak elegantnu kolekciju koja će oduševiti podjednako i klasičarke, ali i žene koje svoj stil ne promatraju u ustaljenim okvirima. Spoj koji se teško ostvaruje!

anđela markušić
anđela markušić
Anđelin problem predstavljao je odabir materijala zbog kojih njene pojedine kreacije nisu imale prirodnu pokretljivost i fluidnost na pisti. To se posebno očitavalo kod onih komada na kojima dominira svjetliji materijal. Anđela se odlučila za pretežito strogu i ravnu siluetu koja na svojevrsni način 'negira' žensku liniju, što smo mogli vidjeti posebice u neisticanju struka. No, zbog pogrešnog odabira materijala, koji nije bio podatan za takvu vrstu kroja, komadi su se nabirali, stiskali oko bokova i na taj način narušavali fluidnost siluete, što je posebno bilo vidljivo prilikom hodanja. Odlično je imati prvotnu viziju kolekcije i jaku inspiraciju, no ona nikad ne smije ići protiv samog materijala jer na koncu neće biti u potpunosti realizirana.

anđela markušić
anđela markušić
anđela markušić

Ivana Janjić

Mlada dizajnerica Ivana Janjić jedina je predstavila mušku kolekciju koja je na prvu osvojila žiri. Njena kolekcija A+ nastala je kao reakcija na društveno postavljanje okvira u vidu izražavanja individualnosti putem odjeće. Kako Ivana ističe, društvo je spremno muškarca svrstati u neprihvaćene kategorije i to samo prema izgledu, dok se ženama u tom pogledu daje potpuna sloboda. I Ivana je oslobodila svoje muškarce na pisti!

ivana janjić
Raditi mušku modu je vraški teško. Kreirati kolekciju koja u niti jednom trenutku nije monotona, dapače, koju želite gledati u minimalno 30-ak izlazaka, je zahtjevan posao, i to iz više razloga. Konstrukcijski muška moda zahtjeva više vještine, zahtjeva više kalkulacije između nosivosti i kreativnosti. Vaga koju brojni dizajneri ne znaju koristiti. Ili vuku na stranu potpune funkcionalnosti zbog čega je spuštaju na razinu nemaštovitog highstreeta, ili vuku na onu drugu u kojem avangarda pojede sve. A naš muškarac možda na prvu nije stilski zahtjevan, ali točno zna koji su mu modni okviri.

ivana janjić
ivana janjić
Ivana je sve te izazove preskočila s tolikom lakoćom koja je osjetna u svakom njenom modelu. Ona svoju stilsku vagu balansira do najsitnijeg detalja, a to uočavamo ne samo na pojedinim komadima, nego i u modnim dodacima, stylingu i odabiru glazbe. Mlada dizajnerica u niti jednom trenutku ne kreira uz grč, a to se točno može vidjeti na pisti. Njen muškarac s tolikom lakoćom nosi suknju, a pri tome i dalje zadržava muževnost i moć. On tako samouvjereno nosi avangarde komade, a pri tome u niti jednom trenutku ne djeluje isforsirano. A upravo tako kreira i sama Ivana. Njene košulje su prije svega nosive, a rado bi ih odjenule i žene. No, bez obzira na to na njima se točno uočava dizajnerski pečat. Upravo u tako sitnim detaljima uočavamo promišljenost, sigurnost i zrelost zbog kojih je Ivana zasluženo osvojila titulu Najbolji mladi dizajner by Perwoll te nastup na BIPA FASHION.HR-u 13. listopada u Zagrebu. 

ivana janjić
ivana janjić
Odluku o pobjedi Ivane Janjić donio je stručni žiri PFI-a u sastavu Ivana Omazić, modna dizajnerica brenda IO Ivana Omazić, modni dizajneri Teo Perić i Lidija Pihler Yuniku, te urednica portala FASHION.HR Mija Dropuljić.

                                            Vinko Filipić, Ivana Janjić i Marko Jovanović

incubator portanova                                    Ivana Janjić i finalistice Portanova Fashion Incubatora

        Ivana Janjić i žiri: Teo Perić, Mija Dropuljić, Ivana Omazić i Lidija Pihler Yuniku

Marija Nakir

Ugodno iznenađenje večeri bila je kolekcija mlade Marije Nakir. Kolekcija pod nazivom 8H (Eight hours) inspirirana je radnicima 30-ih godina prošlog stoljeća, poglavito odjećom onih koji su gradili prve kultne nebodere u New Yorku. Prilikom ovako očigledne inspiracije lako se odlazi u uniformiranost i doslovno precrtavanje inspiracije, no Marija u niti jednom trenutku nije napravila tu pogrešku.

marija nakir
Dizajnerica se poigrava s poimanjem i s granicama muške i ženske mode, koju ona na tako zanimljiv način ruši i nameće svoja kreativna rješenja. Njena žena možda nosi oversized komade koje karakterizira dječački šarm, no ona pri tome ne gubi svoju ženstvenu razigranost i samouvjerenost. Dapače, upravo u toj igri njena žena dobiva dodatnu dozu snage koja se očituje u moćnom nastupu.

marija nakir
marija nakir
Marija je odlučila igrati se sa svojim kreacijama, hrabro je modnim dodacima iskoračila iz sigurnosne zone. Njeni bazno jednostavni komadi upravo zbog toga postaju zanimljivi i pretvaraju se u statement kreacije koje i sami želimo nositi. Ono što Mariji još nedostaje je finalni touch. To se odnosi na završno stapanje detalja s ostatkom kolekcije. To stapanje ne smije biti naglo i izravno, ono mora biti nenametljivo, a pri tome ipak zadržati taj potrebni statement. To se odnosi i na slaganje same revije, od izlaza, stylinga do odabira glazbe. Marija je nebrušeni talent koji uz navedene finese mnogo toga ima za ponuditi.

marija nakir
marija nakir

Mona Lacko

Šlag na kraju finalne večeri Portanova Fashion Incubatora je bila srpska dizajnerica Mona Lacko koja je prodrmala publiku svojom kolekcijom pod nazivom Frau Techo. Svojom kolekcijom dizajnerica želi publiku provesti kroz underground party scenu na kojoj je odrasla njena generacija. Upravo Mona je jedina od predstavljenih dizajnerica koja se odvažila u šarolikiji kolorit u kojem čak možemo vidjeti i neonsku narančastu boju. Upravo ti statement komadi, poput kaputa i bomber jakne, su ono što Moni najbolje ide. Na njima u potpunosti prikazuje svoju nesputanu stilsku slobodu koja ne mari za trendovima, stilovima, granicama ni pravilima. To je smjer u kojem Mona svakako treba ići.

mona lacko
Koliko daleko ona može ići pokazala je na slojevitim izlazima na kojima se vidi kako vješto kombinira basic komada s onim avangardnim i upečatljivim. Na tim izlazima je bilo posve jasno što ova mlada dizajnerica sve može prikazati. No, negdje putem se ta nesputana slojevitost izgubila i Mona je na važnosti dala jednostavnijim kreacijama koje je puštala zasebno na pisti. Nažalost ti komadi samostalno nisu dovoljni jaki da predstavljaju njenu viziju. Monin stil traže više jačine, a da je za to sposobna, pokazala je u onim potpunim izlazima. Njoj nije potreban izravan statement, poput narančaste jakne s hrpom malih torbica koje je dizajnerica pustila na pistu tek uz donje rublje. Njen cjelokupni stilski izričaj dovoljno govori za sebe da joj izravna rješenje ne trebaju.

mona lacko
mona lacko
Da pomno razmišlja da njene kreacije nisu samo zanimljive nego i nosive, pokazuje multifunkcionalnim detaljima, poput produživanja ili skraćivanja jakni i tajica uz pomoć trakica ili pak kaput koji na sebi već ima torbicu. Odlična rješenja koja su u kolekciju unijela dodatnu dozu zanimljivosti. Mona je osvježenje na modnoj sceni, a već s par komada je prodrmala publiku. Nestrpljivo očekujemo kako će se razvijati njen dizajnerski izričaj!

mona lacko
mona lacko
U galeriji pogledajte sve kreacije finalistica ovogodišnjeg Portanova Fashion Incubatora, kao i kolekciju prošlogodišnje pobjednice Mirjane Klepić.

Mija Dropuljić
Foto: Mateja Vrčković
Objavljeno: 02.10.2016. u 14:21

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p