HRVATSKA MODA

Karlo Hečimović: mladi fotograf čiji je stil našao utočište na ulicama Berlina

Intervju s talentiranim fotografom koji je Zagreb zamijenio Berlinom

Začinjene prstohvatom bizarnosti, njegove fotografije uvijek su bile pomalo mračne čak i kada bi prštale bojama. Radovi su to s neizostavnim daškom drame, kao da je fotograf posve slučajno ušetao na set neke TV serije snimane u osamdesetima, gdje žene preziru dosadni minimalizam i gaje strast prema tom neodoljivo zabavnom i fotogeničnom kiču, posve lišene potrebe da se svide društvu. Uvijek s dobrom dozom seksepila koji proizlazi iz nepobjedivog stava koji sa sobom nose.

Tako sam, u kratkim crtama (ako je taj dojam uopće moguće pretočiti u riječi), oduvijek doživljavala vizualno jake i nedvojbeno interesantne fotografske radove Karla Hečimovića, sve otkako je sa svojim fotoaparatom, prije nekoliko godina, ušetao na domaću modnu scenu - ruku pod ruku s neospornom dozom talenta i stilske posebnosti, no uvijek balansirajući na rubu da bude neshvaćen. Karlov je stil, čini se danas gledajući s vremenskim odmakom, većini komercijalnih medija bio nekako suviše odvažan i nedovoljno mainstream, kao da s njime nisu tada još bili spremni "riskirati". Doduše, ne treba zanemariti to da je Hečimović 2014. godine nagrađen priznanjem magazina ELLE u kategoriji Foto Fashion Talent što mu je otvorilo vrata brojnim suradnjama s modnim brendovima kao i časopisima čije editorijale potpisuje. Poprilično prepoznatljivog kreativnog rukopisa koji je itekako korespondirao sa stilskim trendovima na inozemnom terenu, Karlo je prije nekoliko mjeseci stigao do berlinskih ulica i živopisne scene kojoj njegov senzibilitet itekako odgovara. Baš smo ga zato odlučili upitati kako se snašao na novom terenu te na čemu trenutno radi.

Već neko vrijeme živiš i radiš u Berlinu. Koliko je vremena ustvari prošlo otkako si spakirao kofere?

Tako je, trenutno živim u Berlinu i zapravo su dolazak i selidba ovdje bili prava avantura. Prije negdje dvije godine počeo sam raditi poslove van Hrvatske i zavolio taj europski način života te jedan dan samo odlučio s minimalnim džeparcem spakirati kofere i okušat se u velikim europskim centrima mode. Moj plan je bio otići prvo do Milana i Londona. Nakon dolaska u Milano shvatio sam da nije sve toliko blistavo i da za dobiti bilo kakav angažman potrebno je dobro se izboriti i biti bolji od ostalih 1000 super talentiranih i posvuda publiciranih fotografa. U Milanu sam tada svoju turneju odlučio proširiti na dva nova grada, Pariz i Berlin. Spavanje u najjeftinijim hostelima i tjestenina za ručak samo su me još više motivirali da nastavim dalje i da radim još više. Nakon dolaska u Berlin znao sam da je to to i zaljubio se u grad. Malo pomalo moji dolasci u Berlin bili su sve dulji i dulji i napokon prošle godine u prosincu odlučio sam spakirati sve kofere i službeno se preseliti. Evo sada skoro dvije godine nakon mog odlaska u Milano, živim u Berlinu, imam svoj stan, radim full time, putujem, imam odlične prijatelje i gradim karijeru.

Je li teško bilo donijeti odluku o preseljenju? Što te ponukalo na taj poprilično veliki korak?

Iskreno, nije mi bilo teško donijeti tu odluku jer odavno sam u glavi imao ideju kako moj život treba izgledati i što od njega želim. Hrvatska mi to nije pružala, štoviše vrlo često me je neprepoznavanje mog rada samo inspiriralo na odlazak. Jedino što me je zadržavalo u Hrvatskoj bili su moja obitelj i prijatelji, ali povezanost Zagreb-Berlin je vrlo solidna tako da se vidimo vrlo često.

Što i gdje radiš u Berlinu? Je li posao preko portfolija pronašao tebe ili si ga ciljano tražio? Kako se život u Berlinu razlikuje od onoga na domaćem terenu? Što je drugačije, a što pak isto (ako je išta isto)?

U Berlinu sam stacioniran, a radim full time za par produkcijskih kuća i freelanceam. Ovdje se točno zna tko radi što i fotograf je stvarno zanimanje, a ne samo pojam nezaposlenosti i puste ambicije.

Imaš poprilično specifičan i vrlo prepoznatljiv stil. Sviđa mi se ta namjerna doza trasha koju ubacuješ da bi vibra fotke bile na koncu bizarna. Nemoj mi zamjeriti ako sam pogriješila, no ja ga tako doživljavam. Kako bi svoj stil sam opisao?

Svoj stil bih mogao opisati kao stalno evoluirajući. Stil u fotografiji je baš kao i cipele, jedan dan je nešto cool, a za dva dana nam nije jasno kako nam se to uopće moglo sviđati. U svom stilu mogao bih istaknuti taj twisted moment gdje kao kroz neke naočale vidim osobu na svoj način, negdje u filmskoj sceni s posebnim soundtrackom.

2014. si godine dobio si nagradu magazina ELLE, koliko ti je ona otvorila vrata prema nekim novim suradnjama?

Tako je, 2014. sam sa svojih tek 18 godina osvojio nagradu za ELLE Fashion Foto Talent što mi je dalo vjetar u leđa da naučim više o fotografiji i modi uopće te me inspiriralo da usmjerim svoju karijeru i planove u tom smjeru.

Imaš li fotografske uzore? Nekoga čiji ti se stil posebno sviđa?

Naravno, generalno imam uzore u velikim svjetskim fotografima poput Mert&Marcusa ili Stevena Kleina ali svakodnevno pronalazim inspiraciju i u ''manje poznatim'' fotografima.  Volim stil Elizavete Porodine, Nagi Sakaia ali i cjelokupni stil i viziju Ukrajinskog Voguea.

Na čemu trenutačno radiš? Što te okupira? Koji su planovi za budućnost?

Trenutno radim na realiziranju short-term ciljeva i planiranju karijere. Planovi za budućnost su mi mrvicu više slobodnog vremena, puno putovanja, lijepog vremena i interesantnih projekata.

Foto: Karlo Hečimović
Objavljeno: 23.05.2018. u 14:50

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p