HRVATSKA MODA

Intervju: Katarina Radnić (Perleraj)

‘Idealna Perleraj žena je ona kojoj se moj nakit sviđa toliko da ga želi nositi!’

Perleraj
 
Njezine prekrasne narukvice viđate na brojnim hrvatskim fashionisticama koje ih vrlo vjerojatno nikad ne skidaju sa sebe. Perleraj je jedan od onih brandova čijim je komadima nakita jednostavno nemoguće odoljeti, jer dizajnerica Katarina Radnić jako dobro zna kakvim će dizajnom razveseliti svaku trendsetericu. Perleraj je nedavno dobio i svoju prvu službenu kampanju s divnom glumicom Jelenom Perčin u glavnoj ulozi, a tim povodom smo odlučili popričati sa simpatičnom Katarinom kako bismo saznali sve o nakitu u koji smo jednostavno zaljubljeni.

Tko se krije iza uspješnog branda Perleraj? Koja je priča oko njega?
Perleraj je ime koje sam dala svojoj tada maloj tvornici nakita koji je bio hobi usmjeren na ukrašavanje mene i mojih prijateljica. Kako sam u to vrijeme studirala na pravnom fakultetu, nisam očekivala da bi mogao postati više. Srećom, uz pomoć društvenih mreža i par fotografija otkrila sam da možda ipak nije samo za uži krug prijateljica, već da dobivam jako dobre reakcije, što je zapravo bio poticaj da se tome ozbiljno posvetim. Prije 4 godine sam otvorila i tvrtku i sada s ponosom mogu reći da je to posao.
 
Perleraj
 
Kako si došla na ideju da kreneš u izradu nakita?
Ideja izrade nakita je uvijek bila prisutna kod mene, vjerojatno zbog mame koja voli nakit jer je i mene je kitila od malih nogu. Uvijek sam promatrala kako koja žena nosi nakit, kakav vole i tako otkrivala kakav ja volim. Radila sam nakit u pauzama kroz školu sve do kraja fakulteta, kad sam shvatila da se time želim ozbiljno baviti. Postupno sam sama učila razne tehnike i otkrivala trikove, a prije tri godine su mi roditelji poklonili tečaj izrade nakita, na kojem sam naučila izrađivati nakit od metala, kopče, prstenje i to bih stvarno najviše htjela raditi i pokazati.
 
Zbog čega se tvoj nakit razlikuje od ostalog nakita koji nam je dostupan na hrvatskom tržištu?
Danas je u Hrvatskoj, ali i šire nastao boom kreativnosti u svim smjerovima što iz potrebe za nečim novim, iz financijskih potreba ili potrebe za smirenjem, a taj boom je posebno nastao u nakitu. Ima sličnog nakita mom, teško je danas smisliti nešto potpuno novo. Ipak kako sam krenula isključivo iz ljubavi, trudim se i u unikatnim modelima, kao i onim komercijalnim dati nakitu poseban štih da tako kažem. Bilo porukom ljubavi koju stalno šaljem, nekim predivnim kamenjima koji će podići običnu crnu haljinu, oblakom koji će ti razveseliti dan kad ga vidiš na ruci ili te podsjetiti na neko lijepo mjesto na kojem si bio kad ga slikaš iznad nekog predivnog pogleda. Tako da se razlikuje po tome što nije samo nakit ili samo narukvica, to je narukvica koja je s tobom u svim trenucima i koju nikad ne skidaš.

Perleraj 
Kako izgleda sam proces izrade i koliko ti je vremena potrebno za jedan jednostavniji komad Perleraj nakita?
Ovisno o tome što radim za izradu nekih komada nakita mi treba od 5 minuta do par dana. Uvijek mi najdulje traje priprema, pronalazak odgovarajućeg kamenja, špaga, konzultacije s raznim zlatarima, obrtnicima i znalcima oko mogućnosti izrade pa pritom puno učim i sada mi za neke stvari treba puno manje vremena nego prije. Nekad i putujem radi pronalaska materijala, tako da izrada nakita za mene nije samo sjesti i napraviti, puno više je iza toga.
  
Koje materijale koristiš?
Koristim kvalitetne materijale i u tom dijelu uvijek istražujem i razvijam kako bi nakit bio dugotrajan, ali i pristupačan cijenom pa u tom području stalno tražimo nova rješenja posebno za zlato, budući da nema tako kvalitetne i jeftine zamjene za zlato, kao što je srebro. Zasad u ponudi imamo pozlaćeni mjed, srebro, za manje narudžbe i zlato, poludrago kamenje, svilene i sintetičke špage, staklene bisere i ostale drangulije.
 
Perleraj
 
Nedavno si snimila i prvu Perleraj kampanju. U ulozi se našla prekrasna Jelena Perčin… Kako je došlo do te suradnje?
Jelena je moja prijateljica i iznimno ju cijenim kao glumicu, kao pametnu i karakterno izrazito jaku osobu, a osim toga, mislim da je prekrasna i ženstvena. Sve je to dovelo do ideje da bih htjela baš nju za prvo lice kampanje. Pozvala sam je na kavu da joj to predložim i na sreću odmah je pristala i primila se posla, jer je osoba koja radi odmah i sad, bez puno priče. S Nikolom Zelmanovićem, koji je zaslužan za predivne fotografije, smo se brzo usuglasili oko ideje kako će sve izgledati i moram reći da smo se sjajno proveli na snimanju, a jako smo zadovoljni i s fotografijama.
  Perleraj
 
Tko je idealna Perleraj žena?
Idealna Perleraj žena je ona kojoj se Perleraj sviđa toliko da ga želi nositi. Tu nema ograničenja u godinama, oblicima, tipovima. To je mama, poslovna žena, novorođena curica, tinejdžerica ili gospođa od 92 godine, koja mi je rekla da je oblaci jako vesele. To je ono što me posebno dirne i potiče na rad, kada vidim reakcije žena na Perleraj, kad mi kažu ''Ja ti ne skidam ove narukvice ni kad spavam'', kad dobijem sliku oblaka u nekom stranom gradu ili kad me djevojka molila da joj narukvice dođu do vikenda jer ih jednostavno mora imati uz vikend kombinaciju za izlazak.
 
Postoji li na hrvatskoj sceni osoba na kojoj bi jako voljela vidjeti svoj nakit?
Apsolutno da postoji, Hrvatice su općenito prekrasne žene, nije što sam jedna od njih, ali to je doista tako i imaju stila. Često mi se dogodi da kad vidim neku od njih pomislim, ''Ajme ovo bi joj sad odlično pasalo.'', to se najčešće odnosi na velike ogrlice. Uvrstila bih tu Natašu Janjić, Bojanu Gregorić, Ninu Badrić, ali i mnoge druge.
  Perleraj
 
Tko su ti dizajnerski uzori i općenito najdraži dizajneri nakita?
Ima ih stvarno mnogo, ali njima je zajedničko da rade komade koji su univerzalni bilo vremenski ili da jednostavno pašu na sve. Tu bih istaknula Dianu Broussard, Noor Fares ili Jennifer Meyer.
 
Planovi za budućnost?
Na sreću puno je planova za budućnost, od razvijanja novih kanala prodaje, novih kolekcija i proizvoda pa do novih suradnji, ove godine svakako imam namjeru napraviti web stranicu s web shopom. U svakom slučaju, želim da se Perleraj što više vine u oblake.
 
Perleraj
 
Ana Bacinger
Foto: PR
Objavljeno: 23.03.2015. u 11:59

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p