HRVATSKA MODA

'Ne stvaramo si pritisak da moramo oduševiti'

Intervju: KLISAB

Po prvi puta na pisti BIPA FASHION.HR-a zagrebačkoj će se publici predstaviti sada već afirmirani modni dvojac KLISAB iza kojeg stoje talentirani mladi dizajneri Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić. Otkako se pojavio na domaćoj modnoj sceni, tandem se zavidnom brzinom uspinje ka sve većoj popularnosti i prepoznatljivosti u estetskom izričaju, dobivajući time sve veću naklonost i povjerenje publike kako kolekcije odmiču. Kolekcija koja će prošetati pred očima modne publike BIPA FASHION.HR-a nosi naziv Resilience, a u prvom joj je planu sama žena i njene potrebe, stav i samopouzdanje kao i svojevrsni otpor suludo brzom tempu današnje mode. 

Mnoge stoga sigurno zanima što će popularni modni dvojac prikazati na pisti i u koliko ćemo se novih komada na prvi pogled zaljubiti. KLISAB, naime, donosi bezvremenske odjevne komade karakteristične za brend, reinventirane i nadopunjene neočekivanim, ali suptilnim detaljima poput nabiranja i vezivanja, ponekad skrivenog na leđima ili na rukavima. Više no ikad, poseban naglasak stavljen je na funkcionalnost i nosivost svakog pojedinačnog komada, oversized silueta prikazana je u ispoliranom i ženstvenom izdanju, a osim same odjeće, posebna pozornost posvećena je i liniji torbi koje su ove sezone ručno rađene od kože kako bi se osigurala potpuna funkcionalnost i izdržljivost. 

Ususret predstavljanju nove kolekcije porazgovarali smo s Markom i Tomislavom kako bismo doznali ponešto više o brendu KLISAB, što je za njih označilo najveću prekretnicu u radu, kako funkcioniraju kao dvojac, što očekuju od nove suradnje te još pokoji detalj.

Svoju ste modnu odiseju započeli 2014. godine kada ste odnijeli pobjedu na Portanova Fashion Incubatoru. Koliko se KLISAB izgradio od tada? I vi sami, pa i vaš estetski izričaj?

Pobjeda na Portanova Fashion Incubatoru bila nam je odlična odskočna daska te službeni početak postojanja brenda. Od tada pa do danas KLISAB se jako izgradio, puno smo naučili, a učimo i dalje. Na brendu radimo 24/7, o njemu stalno razmišljamo i trenutno nam je glavni fokus. Jako smo kritični prema sebi i vlastitome radu, svaki potez seciramo i osvještavamo pogreške te se trudimo ispravljati ih i na njima učiti. Sama estetika brenda od samoga početka pa do danas u našoj viziji je svakako slična, ali našu prepoznatljivost stvarali smo kroz sezone te smo si dali pravo da se tražimo. Sada puno više radimo na identitetu brenda i razmišljamo u nekom širem kontekstu.

Kako je raditi tako kreativni posao kao dvojac? Što kada vam se linije inspiracije ne poklapaju ili netko ima kreativnu blokadu? Kako izgladite situacije u kojima se ne slažete?

Raditi ovakav posao kao dvojac svakako je izazov, ali nam je s vremenom takav način postao prirodan i jedini ''normalan''. Od svakodnevne podrške u radu, do procesa stvaranja i realizacija projekata – teško bi nam bilo i zamisliti raditi kao pojedinac, a ako negdje zapne, uvijek možeš okriviti onog drugog. Ideje nam se u većini slučajeva poklapaju, a ako se oko neke ne složimo o njoj raspravljamo dok obojica nismo u potpunosti zadovoljni.


Osvojili ste nagradu za "Najbolje mlade dizajnere" na ELLE Style Awardsima 2016. godine. Što se od tada promijenilo? Je li vam nagrada otvorila neka nova vrata?

Izuzetna je čast i privilegija dobiti priznanje od strane struke, pogotovo kada ona dolazi od institucije kao što je ELLE. Osvajanje nagrade za "Najbolje mlade dizajnere" bio je vjetar u leđa, ali prije svega potvrda da je ono što radimo dobro. Nagrada je svakako utjecala na samopouzdanje brenda kao i nas samih, izazvala pozitivne reakcije, ali i poslužila kao poticaj i okidač za proširenje postojećih i ostvarivanje nekih novih suradnji.

Uskoro selite u novi showroom. Otkrijte nam pokoji detalj, čisto da znamo hoće li biti simpatičan i s toliko dobre vibre kao i ovaj u kojem ste dosad radili. 

Selidba još uvijek nije službena pa ne želimo otkrivati previše detalja, ali istina je da smo u pregovorima oko jednog prostora koji nam je zapeo za oko. U startu smo znali da je showroom imperativ za KLISAB i njegovo otvaranje pokazalo se dobrim potezom. Ali isto tako znali smo da trenutni prostor nije dugoročno rješenje. Želja nam je otvoriti KLISAB studio koji bi se sastojao od radnog dijela i showrooma. I dalje ga želimo držati kao mjesto interakcije i druženja stoga će to biti prostor koji je funkcionalan te se lako može mijenjati i prilagoditi svakoj novoj kolekciji.

Prvi puta kolekciju predstavljate u sklopu BIPA FASHION.HR-a. Što očekujete od nove suradnje?

Promjene su dobre, one nas motiviraju da radimo što bolje i da dajemo svoj maksimum. Od ove suradnje očekujemo samo najbolje, a sudeći po dosadašnjem razvoju događaja imamo razloga vjerovati u to.

Čime će nas KLISAB oduševiti na pisti? Kakvu kolekciju možemo očekivati?

U procesu rada na kolekciji ne radimo si pritisak da moramo oduševiti. Stvaramo odjeću koja nas veseli i inspirira, iskreni smo prema našoj publici - a to se onda i prepozna. Konkretno u ovoj kolekciji razmišljali smo o funkcionalnosti i nosivosti više no ikada stoga je puno više pažnje posvećeno detaljima i usuđujemo se reći da je ovo najzrelija i najhrabrija KLISAB kolekcija. Jako smo uživali radeći ju i već postajemo nestrpljivi prikazati sve što smo pripremili.


Osim nove suradnje i showrooma, kuha li se još štogod u KLISAB radionici?

Imamo velike planove za budućnost. Ponekad nam se čini da ni ne stignemo živjeti za danas već razmišljamo o planovima za sutra, idući mjesec, iduću godinu. Ono čemu se planiramo posvetiti stvaranje je KLISAB linije koja će uvijek biti dostupna u našem showroomu. Dosta razmišljamo o vizualima koje stvaramo, tako da i u tom smjeru možete očekivati određene promjene.

Foto: Petra Mrša
Hair: Branka Trohar, BOYE by BBK
Make up: Petra Sever
Model: Marija Janković (Talia Model)

Objavljeno: 20.03.2017. u 09:34

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p