HRVATSKA MODA

Intervju: Marija Ivanković

'Moj osobni razvoj reflektira se kroz moj rad'

marija ivanković 
Modna dizajnerica Marija Ivanković na posljednjem je Perwoll FASHION.HR-u izazvala veliko zanimanje publike svojim torbama u sklopu kolekcije branda Marina Design. Iako je svoju karijeru započela odjećom, pronašla se u izradi torbi i nakon mnoštva složenih detalja i boja velika kreativka zaokrenula je šarenu priču u nešto tamnija područja. S nama je popričala o inspiraciji, stvaranju i daljnjim planovima, a detalje doznajte u nastavku...

Vaša kolekcija torbi na posljednjem Perwoll FASHION.HR-u u sklopu kolekcije Marina Design ponovno je polučila veliki interes javnosti. Odakle inspiracija za ovu kolekciju u kojoj dominira crna boja?

Ovo je moja prva crna kolekcija. Prezasićena sam bojama i priča o urbanim nomadima se savršeno uklopila u fazu pročišćavanja. Urbani nomadi nisu nomadi u doslovnom smislu riječi, to su ljudi koji se upuštaju u unutarnju potragu. Tako sam se i ja riješila boja, uvela nove materijale i posvetila konstrukciji. Odabir materijala je bio po osjećaju koji se vezao uz temu, koristila sam gumu, poliuretane različitih tekstura i kožu. Konstrukciju sam prilagođavala materijalima, koji su sami po sebi inspirativni tako da su neke torbe u odnosu na početne skice ispale sasvim drugačije.
 
marija ivanković Kako je došlo do suradnje s Marina Designom?

Marina i ja se dugo poznajemo, bile smo članice skupine kreativaca 'Malt' koja se izražavala kroz modne performanse. Samo je bilo pitanje pravog trenutka.

Kada i kako ste započeli svoju priču s dizajnom torbi i nakita?

Moj prvi izbor je odjeća, a u torbama sam završila slučajno i zadržala se jer je jednostavnije. Bez obzira na kompleksnost izrade kožnih torbi, nema veličina kao kod odjeće, samo je pitanje sviđa li vam se. U vrijeme studiranja izradila sam torbu koja je bila dovoljno velika i šarena za moje tadašnje potrebe. Ta torba je kod slučajnih prolaznika izazivala veliko zanimanje, tad sam prvi put doživjela da me stranac na ulici zaustavi i pita gdje sam to nabavila. S vremenom su se uz torbe stvarali i ostali dodaci, remeni, novčanici, nakit...
 
marija ivanković Gdje možemo vidjeti i nabaviti vaše kreacije?

Radove možete vidjeti i nabaviti preko službene stranice branda i preko FB stranice Marina Design i Ruke bags.

Jedan pogled na vaš brand Ruke odaje dojam izrazite povezanosti s prirodom i duhovnosti. Kako biste sami okarakterizirali estetiku vašeg dizajna?

To je teško definirati s obzirom na to da se moj osobni razvoj reflektira kroz moj rad. U ranijim radovima sam više bila koncentrirana na boje, nijanse i njihovo spajanje, boje koje jedna uz drugu ne odgovaraju ali s drugim bojama kao poveznicama u cjelini funkcioniraju. Sad sam više koncentrirana na formu, teksturu materijala, zanimljiva konstrukcijska rješenja i nove materijale kao što su guma, drvo i aluminijski lim. Sve sam bliže minimalizmu.
marija ivanković
Kada je riječ o vašem osobnom stilu, padate li više na torbe ili cipele?

Cipele.

Imate li nekoga kome se divite na svjetskoj ili domaćoj sceni?

Cijenim mnoge, a trenutno bi izdvojila Iris van Herpen i njene radove uz pomoć 3D printera.

Na čemu trenutno radite i što možemo očekivati od Marije Ivanković u skorije vrijeme?

Još uvijek sam na 'crnoj' kolekciji, širim je jer je dobra, a ostalo je skica koje nisu realizirane tako da uskoro stiže drugi dio.
 
marija ivanković 
Matea Martek
 
photos: Gordana Sermek
Objavljeno: 28.11.2014. u 14:08

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p