HRVATSKA MODA

Intervju: Viktor Herak

‘Modna fotografija me privukla zbog svoje maštovitosti i iluzije!'


Viktor Herak, mladi student fotografije iz Poreča privukao je našu pažnju svojim upečatljivim modnim fotografijama koje su ga dovele do posla iz snova u Londonu gdje je počeo raditi kao službeni fotograf za brand KTZ. Iako u Hrvatskoj nema puno objavljenih radova, serija fotografija naziva ‘Doom Generation’ osvanula je na stranicama talijanskog Voguea, a njegov talent prepoznala je i ekipa hrvatskog Storybooka, u kojem se našao kao gost fotograf. Posao iz snova za poznati brand, objava fotografija u Vogueu i suradnja sa Storybookom bili su i više nego dovoljan razlog za naš razgovor s Viktorom!

Uz tvoje ime vežu se kreativna zanimanja poput stilista i fotografa... Za koje od spomenutog bi rekao da je ono primarno i u kojem se trenutno pronalaziš?

Sve je započelo fotografijom. Fotografija je moja prva ljubav i oduvijek je bila tu. S vremenom sam se počeo igrati sa stylingom, koji je bio ključan za dobru modnu priču. Trenutno se pronalazim u oba zanimanja, nekako se ne mogu odlučiti za jedno.

Kako si se uvukao u ove svjetove, što te njima privuklo?

U početku me moda nije zapravo previše zanimala. Više sam težio reportažnoj fotografiji. Divio sam se fotografijama Bressona i fasciniralo me to da je moguće zabilježiti stvarnu situaciju i surovu realnost. S druge strane modna fotografija privukla me upravo zbog suprotnog, zbog svoje maštovitosti i iluzije gdje sam stvaraš svoju realnost i situacije. Mislim da je moja fotografija upravo spoj toga, spoj realnosti i mašte.
 

Kada je riječ o fotografiji, portreti su tvoja specijalnost. Što je to što te posebno raduje u fotografiranju ljudskih lica?

Oduvijek su me fascinirala ljudska lica i što se iza njih skriva. Moglo bi se reći da je to moja opsesija. Svakodnevno kada gledam ljudske obraze na ulici uvijek se pitam kakav život imaju te osobe, što je ono dublje nego ovo što vidimo? Mislim da je to ta stvar koja me posebno raduje kod portreta, osim pokazati vanjštinu osobe, pokazati ono što je iznutra.

Tvoje fotografije pojavile su se i na stranicama talijanskog Voguea. Kakav je bio osjećaj?

Bilo je totalno neočekivano, no predivan osjećaj dobiti priznanje od nečeg toliko velikog kao što je Vogue.
 

Često na svojim projektima radiš kao fotograf i stilist. Je li to teži način ili misliš da možeš bolje prenijeti ideju i izraziti se ako sam koordiniraš ova dva područja?

Mislim da sam s vremenom izgradio svoj stil i znam točno što se meni sviđa i što volim, pa mislim da ponekad sam znam najbolje realizirati vlastitu ideju. No, volim surađivati i s drugim stilistima, jer mislim da imaju drugačiji stil pa samim time i drugačiji pogled na stvari nego ja, i iz toga se može roditi nešto totalno drugačije nego što bi ja sam napravio, što mi je izazov i zabava!

Postoje li neki strani ili domaći autori fotografija ili stilisti čiji te rad inspirira?

Nisam baš u toku što se trenutno događa na našoj sceni, no od stranih izdvojio bi Mert & Marcusa, koji oduševe svakim novim editorijalom i Panosa Yiapanisa kao stilista, čiji me rad neprestano inspirira.
 

Nedavno si preselio u London zbog novog posla... O kojem brandu i kakvom radnom mjestu se radi?

Jesam, preselio sam se u London i započeo raditi za brand KTZ. Zadužen sam za fotografiju i socijalne medije - organizaciju snimanja, no pomažem i u pripremama oko showa, castinga i stylinga dizajneru Marjanu Pejoskom, čiji sam rad cijenio dugi niz godina i stvarno mi je čast učiti od osobe kao što je on. KTZ mi je oduvijek bio najdraži brand, a London najdraži grad, s toga mogu reći da su mi se snovi ostvarili.

Na čemu trenutno radiš i možeš li nam otkriti neke buduće planove?

Trenutno sam u poslu do grla, no idem na posao s užitkom i radim ono što volim. Za sada planiram ostati u Londonu, a vidjet ćemo što budućnost sprema.
 

Posao na stranu, reci nam kako se opuštaš? Imaš li koje cool mjesto gdje izlaziš za preporučiti? Možda kakvu dobru knjigu ili film koji su te posebno osvojili u zadnje vrijeme?

Još uvijek sam u fazi istraživanja Londona, no glavni faktori za dobar izlazak su mi dobro društvo i dobra muzika. Dugo vremena se nisam oduševio nekim novim filmom, no nedavno sam ponovo pogledao tursko-njemački film ‘Gegen die Wand’ koji me svaki put oduševi i tjera da ga ponovo pogledam.

Matea Martek

photos: Herak + Dolmark , Storybook x Mauro Massarotto
Objavljeno: 10.09.2014. u 13:04

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p