HRVATSKA MODA

Ivana Janjić – novo ime na hrvatskoj modnoj sceni

„U svojim kreacijama vidim odvažnog muškarca koji se ne boji pokazati svoj karakter!“

Ivana Janjić
M
lada Vinkovčanka Ivana Janjić možda ima samo 22 godine, no u samo par mjeseci je uspjela oduševiti podjednako modnu kritiku i publiku svojom snažnom modnom vizijom. Njen muškarac ne prihvaća zacrtana pravila, želi razmišljati izvan ustaljenih okvira i rado eksperimentira. Svojevrsni rizik preuzela je Ivana svojom prvom muškom kolekcijom – rizik koji se na koncu itekako isplatio. Donio joj je pobjedu na ovogodišnjem Portanova Fashion Incubatoru i titulu Najbolji mladi dizajner by Perwoll, a samo dva tjedna nakon toga Ivana je svoje muškarce pustila i na pistu BIPA FASHION.HR-a!

Ivana će vas na prvi pogled osvojiti svojom ljepotom, a njen osmijeh od kojih se doslovno ozari cijelo njeno lice, potpuno će vas razoružati. Ne dajte se zavarati njenom sitnom i krhkom građom – Ivana je samouvjerena mlada žena koja je već pri prvom stupanju pred žiri na polufinalu Portanova Fashion Incubatora imala jasnu modnu viziju i ideju kako je pretočiti u stvarne komade. Već odmalena je znala čime se želi baviti. Kao djevojčica je voljela redizajnirati staru odjeću i obuću, tako da je dizajn bio logičan slijed njene prve ljubavi iz djetinjstva. Nakon završene gimnazije, Ivana upisuje modni dizajn na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Ivana Janjić

Ivana na finalu Portanova Fashion Incubatora

„Moda je za mene bijeg od stvarnosti. Ona nam dopušta da svaki dan izmamimo bar mali dio svoje kreativnosti na površinu. Odjeća je ustvari najjednostavniji način da pokažemo ono što jesmo“, objašnjava Ivana.

Prva kolekciju koju je napravila bila je ženska, a radilo se o potpuno eksperimentalnoj modi, koja zapravo ni po čemu nije slična onome s čime se Ivana sada bavi. Na Portanova Fashion Incubator se prijavila muškom kolekcijom pod nazivom A+, a pobjedi se potajno nadala, no, iskreno odgovara, očekivala je nije.

Vinko Filipić, Ivana Janjić i Marko Jovanović

Vinko Filipić, Ivana Janjić i Marko Jovanović 

"Konkurencija je bila stvarno jaka, ali drago mi je da je stručni žiri odabrao baš mene. U trenutku proglašenja osjećala sam se kao da sanjam, noge su mi se tresle i nakon što sam čula svoje ime još uvijek nisam bila svjesna da se to dogodilo. Predivno iskustvo! Iako mislim da su sitnice bile u pitanju i da je odluka bila teška, svakako mi je u prilog išao snažan koncept, ali i to što je u pitanju muška kolekcija koja je nosiva, ali pomaknuta od klasičnih krojeva koje svakodnevno viđamo na ulicama i u trgovinama, objašnjava Ivana.

Nakon pobjede u Osijeku Ivana je ostvarila svoj modni debi i u Zagrebu, i to kao novo ime na pisti najvećeg regionalnog modnog događaja BIPA FASHION.HR-a. Dojmovi se i dalje nisu slegli, a Ivana uživljeno ističe kako joj je to bilo nezaboravno iskustvo i poticaj da nastavi u smjerom kojim je krenula. Sama je svjesna da raditi mušku modu, posebno u Hrvatskoj nije lako, no ona je spremna za sve izazove. Pogotovo jer svojim radom želi unijeti određene promjene.

Ivana Janjić

Modni debi na pisti BIPA FASHION.HR-a

„Mislim da se velik broj dizajnera ili boji neuspjeha ili misli da muška moda ne dopušta velike varijacije krojeva i dodataka kao ženska što i nije daleko od istine, ali nadam se da ja sam pokazala kako mali odmaci čine velike razlike u krojevima, a ipak zadržavaju minimalizam i funkcionalnost.“

Ivana u niti jednom trenutku ne kreira uz grč, a to se točno može vidjeti na pisti. Njen muškarac s tolikom lakoćom nosi suknju, a pri tome i dalje zadržava muževnost i moć. On tako samouvjereno nosi avangarde komade, a pri tome u niti jednom trenutku ne djeluje isforsirano. A upravo tako kreira i sama Ivana. U sitnim detaljima uočavamo promišljenost, sigurnost i zrelost zbog kojih je Ivana zasluženo osvojila titulu Najbolji mladi dizajner by Perwoll. Unatoč tome što je u svojoj kolekciji predstavila prije svega nosivu avangardu, veliki dio medija se uhvatilo specifičnih komada, poput suknje, puneći s njom medijske stupce. Ivana smatra da veliki dio našeg društva ni u skorije vrijeme neće biti spremno na promjene, ne samo u modi, nego i u politici. Ne smeta joj što su se pojedini mediji uhvatili upravo muškarca u suknji, ali smatra kako upravo naglašavanje tog komada samo pokazuje koliko naše društvo nije spremno na nešto drugačije bez obzira što je muška suknja prisutna u svijetu i kao dio dnevne odjeće, ali i kao dio narodne nošnje u određenim kulturama.

Ivana Janjić
Ivana Janjić
Ivana Janjić
„Nažalost, muška moda je uniformirana i bojim se da se to još neko vrijeme neće promijeniti, ali i ako dođe do nekog pomaka da neće biti prihvaćeno od strane društva kao nešto 'normalno'. Od velikog broja muškaraca sam dobila pohvale pa se nadam da će se naći određeni broj muškaraca koji će bez srama marširati ulicama u suknjama kojih su se mediji tako uhvatili! U svojim kreacijama vidim odvažnog muškarca koji se ne boji pokazati svoj karakter i kojega u odabiru odjeće i izljevu kreativnosti ne sprječava uniformirano društvo.

Nakon svog modnog debija Ivana ne uzima predah. Trenutno planira kampanju za pobjedničku kolekciju, a već razmišlja i o novim kreacijama.

„Ja sam osoba koja nikada nije u potpunosti zadovoljna i koja uvijek od sebe očekuje više te je upravo to nešto što me pokreće, što me tjera naprijed i ne da mi da odustanem. Sljedećom kolekcijom želim nadmašiti samu sebe, a pozitivni komentari su svakako dobar motiv da nastavim!“, zaključuje Ivana.


Mija Dropuljić
Foto: Mateja Vrčković, PR, Zvonimir Ferina

Objavljeno: 21.10.2016. u 15:58

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p