HRVATSKA MODA

Ivica Klarić

Razgovor s dizajnerom uoči revije zakazane za 17. svibanj (koju ćete moći pogledati na našim stranicama).
Ivica Klarić, svoje je prve radove javnosti pokazao još 1997. kada je na poziv Tihane Harapin Zalepugin izradio haljinu za Miss Hrvatske. Nakon toga modele je predstavljao na mnogim skupnim revijama, a prvu samostalnu odradio je krajem 2001. godine. Ivicu nazivaju jednim od najprepoznatljivijih dizajnera;  gledajući njegove kolekcije lako ćete doznati zašto. Svoj stil i sam naziva šarolikim, s naglaskom 'sve ide sa svim, i sve se sa svime može spojiti'.

Ovoga mjeseca predstavljate kolekciju za proljeće- ljeto 2007., što možemo očekivati i što je bio osnovni ključ vašeg nadahnuća?

Radni naziv kolekcije je HI TECH CHIC a nadahnuće sam pronašao u materijalima.

U kojim bojama i od kojih materijala su izrađeni modeli?


Kombinirao sam tehničke( grublje) materijale s finim i nježnim, a od boja sam koristio crvenu , ciklama-ljubičastu, plavu te srebnu i zlatnu. Uz neizostavnu bijelu i crnu.

Možete li izdvojiti tri odjevna predmeta koja bi bilo poželjno imati u ormaru ovoga ljeta?

To je svakako kupaći kostim koji je ovog ljeta ponovo jednodjelni ili njegove poluvarijacije, zatim svako kratke hlačice, i nezaobilazna haljina koja ove sezone doživljava procvat.

Već u srpnju ćete u Zadru predstaviti kolekciju jesen-zima 07./08., kakvi modeli će prevladavati?

Do tamo još nisam stigao, trenutno sam sav u ljetnoj kolekciji, ali svakako ce biti nešto zanimljivo. I opet funkcionalno i chic.

Zanimljivo je što za razliku od većine domaćih dizajnera jednako pažnje posvećujete muškoj i ženskoj odjeći...

Oduvijek podjednaku pažnju posvećujem i muškoj i ženskoj odjeći. Doduše, ponekad se zalomi da prevlada jedna, ali svakako elemeti iz jedne se pretaču u drugu i nadopunjavaju jedni druge.

Prošlo je deset godina otkako ste javnosti pokazali svoje prve radove, koliko se od tad promijenio vaš odnos prema modi?

Moj odnos prema modi je oduvijek bio unificiran. Od samih sam početaka težio ka funkcionalnosti odjevnog predmeta prije nego na njegovoj fotogeničnosti i umjetničkom izričaju. I danas je taj odnos otprilike takav, ali s tehnološkim unaprijeđenjima jer želim svakom novom kolekcijom biti sve bolji i bolji.

Smatrate li da vašim radom možete preodgojiti i modno osvijestiti muškarce?

Pa trudim se to učiniti!

Poznato je da imate istančan ukus i sluh za tržište, čemu to možete zahvaliti?

Pratim trendove i modne promjene koje se događaju na sijetskoj sceni te iste prilagodim domaćoj jer takav je zakon tržišta.


Kome se obraćate svojim kolekcijama, kome su namijenjene?

Svima koji žele funkcionalan i poseban komad odjeće, a za pristupačnu cijenu.

Otvorili ste novi dućan, o kakvom je prostoru riječ?

Da. Preselio sam u novi prostor i prelazim na novi način komunikacije s klijentima. Svakom klijentu prilazim na način koji njemu odgovara. Želim se približiti principu showrooma.  

Što vam je inspiracija i motivacija za daljnji rad?

Uvijek težim ka boljim i kvalitetnijim kolekcijama.

Objavljeno: 16.05.2007. u 08:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p