HRVATSKA MODA

Ivica Skoko: Ja ne pratim trendove, stvaram ih

Intervju s jednim od najcjenjenijih dizajnera domaće modne scene

Ivica Skoko 
Ivica Skoko već godinama pripada A-listi domaćih modnih dizajnera. Njegove kolekcije uvijek se s nestrpljenjem iščekuju jer publika zna da će se pistom prosuti magija. Uvijek čarobne haljine doimaju se kao da su načinjene za princeze iz bajki, a u svakoj ženi one bude sjećanje na one dane djetinjstva kada su željele izgledati baš tako. No, uz večernje haljine koje izlaze iz Skokinog ateljea, ta želja ne mora više ostati samo maštanje. I možda je upravo to razlog uspjeha ovog dizajnera.

Naravno, to nije jedini razlog jer Ivica Skoko već dugi niz godina predano radi i stvara na domaćoj modnoj sceni uvijek ostajući vjeran svojoj estetici istovremeno donoseći nešto novo i posebno. Njegove haljine obožavaju zvijezde koje znaju da će u njegovom dizajnu zablistati. Želeći saznati kako je dosegao zvjezdane visine te na njima opstao toliko godina, porazgovarali smo s našim dizajnerom koji nam je otkrio kako funkcionira atelje, što ga gura naprijed te kako stvara.
 
Od 18. godine si prisutan na modnoj sceni. Kako je krenula tvoja modna priča? Sjećaš li se svoje prve haljine? Ili je u igri bio neki drugi odjevni predmet?
 
Mislim da sada već i ptice na grani znaju kako je krenulo moje bavljenje modom. Moja mama je davno radila za Matiju Vujicu, a haljine i materijali su bili dio mog odrastanja, nakon što sam se s grafičkog prebacio na Tekstilno tehnološki fakultet vrlo brzo sam počeo izlagati kolekcije na raznim platformama, prisustvovati na europskim tjednima mode, raditi kostime za razne projekte i od tada do dana današnjeg nisam prestao. To je i dalje moja strast, moja ljubav i u konačnici moj život.
  Ivana Bilandžija Billy i Ivica SkokoIvana Bilandžija Billy i Ivica Skoko  
 
Ubrzo si otvorio vlastiti atelje. Koliko je to bilo teško na samom početku?
 
Zapravo vam moram priznati kako i nije toliko teško ako voliš to što radiš i vjeruješ u sebe i ljude koji te okružuju. Kada sam odlazio iz jedne modne kuće za koju sam radio kao dizajner bilo je pitanje vremena kada će i mama, koja je također tamo radila, krenuti sa mnom, no ona je vjerno odradila sve do kraja i tek se naknadno priključila mom timu koji je na početku bio jako skroman, a sada imam i dizajnersko pojačanje. Meni je zapravo sve nekako teklo kako je i trebalo biti. Naravno da nisu uvijek cvjetale ruže no ako se dovoljno trudiš i žrtvuješ i malo privatnog života i vremena rezultati ne manjkaju. Definitivno mislim da je formula za uspjeh i opstanak rad, rad i samo rad te razvijanje sebe i kao dizajnera i kao osobe, a da ne govorim o najbližim suradnicima.
Into the Sun
kampanja 'Into the Sun' 
 
Gotovo od samih početaka tvoja majka radi kao konstruktor u tvom ateljeu. Kako je raditi u obiteljskom okruženju?
 
Kako sam već rekao, s mamom već dugo surađujem i nekako sam navikao da je tu i apsolutno joj vjerujem. Osim toga, to mi dozvoljava da ju više gnjavim za neke konstrukcije, nove krojeve i ostalo (smijeh) što ipak ne bih mogao nekom drugom. (smijeh)
 
Moonlight Sunlightkampanja 'Moonlight Sunlight' 
 
 
Nikada nisi bio osobito sklon prêt-à-porteru. Kako to da si se orijentirao na glamurozne večernje haljine? Što pritom smatraš najvećim izazovom?
 
Uvijek me okruživala večernja moda pa je i to nekako bilo logično. No, da se razumije, uvijek sam sklon i promijeniti svoj senzibilitet. Izlagao sam i prêt-à-porter kolekcije jednostavnijih linija i materijala, i dan danas radim po narudžbi za svoje bitne i stalne klijente i to sve od košulja, bluza, kostima, kaputa, kombinezona. Ništa mi nije strano. No obožavam raditi gala haljine u koje je utrošeno mnogo materijala koje se postepeno stvaraju jer ima puno ručnog rada, jednostavno volim ženstvene linije i haljine u kojima se svaka žena osjeća kao zvijezda s crvenog tepiha. Najvećim izazovom smatram opstanak u poslu i tome da uvijek budeš pri i na vrhu, a u ateljeu ili salonu da sve ispadne savršeno i da je svaki klijent apsolutno zadovoljan.
 
Zvonimir FerinaFoto: Zvonimir Ferina 

 
Jedan si od najpopularnijih dizajnera na crvenom tepihu, imponira li ti to?
 
Apsolutno mi imponira jer ima genijalnih hrvatskih dizajnera koji su al pari svjetskim, smatram da za sve nas ima mjesta jer svatko ima svoj senzibilitet i modni izričaj, a još nas čeka i mnoštvo genijalnih klinaca. To je odlično za sve nas jer nas sve tjera na bolji rad i sve veću kvalitetu, bilo u materijalu ili principu šivanja.
  Zvonimir FerinaFoto: Zvonimir Ferina 
 
Tvoj se dizajn uvijek može opisati epitetom "bezvremenski". Koja ti je misao vodilja u stvaranju? Što te najviše inspirira?
 
Bezvremenski je jer su to večernje haljine koje nikada ne izlaze iz mode. Ja ne pratim trendove, stvaram ih, a misao vodilja mi je uvijek istraživati spojeve različitih materijala i da bilo koja žena kada proba haljinu sebi izgleda kao s dodjele Oscara, kad to postignem ja sam uspio.
 
BIPA FASHION.HR ožujak 2016. 
 
Kada pogledaš unatrag na sve godine rada, na što si najponosniji?
 
Upravo sam najponosniji na te godine rada, da sam tako rano krenuo, dok sam praktički bio klinac kada nisam ništa o poslu znao i da je tomu prošlo 17 godina, da sam i dalje tu, puno pametniji, više poslovno orijentiran no i dalje živim isključivo na kreiranje.
  BIPA FASHION.HR ožujak 2016. 
 
Što se u ovom trenutku kuha u ateljeu Ivice Skoke? Čime ćeš idućim iznenaditi?
 
E, kuha se kuha uvijek, svakodnevno zapravo, no ono što ću skuhati pa servirati na nadolazećem BIPA FASHION.HR-u u listopadu ipak ćete morati sami vidjeti kada za to dođe vrijeme.
 
Ivica Skoko 
Tina Lončar
Foto: privatni album
Objavljeno: 24.06.2016. u 15:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p