HRVATSKA MODA

"Iznenađenje sam onima koji me doista upoznaju..."

Intervju: Tamara Bombardelli
-->

Što reći o Tamari Bombardelli kao dizajnerici, a da to već nije negdje napisano ili citirano? Ova mlada dizajnerica najčešće dolazi u "dizajnerskom paketu" sa Madame Demode, ali i s inspirativnim djevojkama brenda Dioralop - Majom Merlić i Andrejom Bistričić. Estetika koju ugrađuje u torbe svakako je interesantna - najčešće na pola puta između koketiranja čistim funkcionalizmom i grubim futurizmom, Tamara ne prestaje oduševljavati modnu kritiku koja joj prognozira još uspješniju budućnost...

U ovotjednom smo intervjuu probali malo bolje upoznati ovu dizajnericu koja djeluje na adresi Radićeva 21 u Zagrebu...

 

Dio si velike četvorke - Andreja Bistričić i Maja Merlić, Viktorija Vržesnevskaja i ti činite odličnu dizajnersku grupu koja itekako donosi nove vjetrove u domaću modu. Kako ste se upoznale? Kako to da se nalazite u istome prostoru? Je li Radićeva 21 vaša kreativna utvrda?

Velika četvorka - zvuči jako bitno, nadam se da će u skoroj budućnosti to i postati. Govorim o onim načinima koji za sada nedostaju, a tiču se isključivo vremena i mjesta radnje. Ono što našu grupu čini zanimljivom jest različitost među nama i iako bi se po nekim pravilima mogle svrstati u istu kategoriju, svaka od nas ima izražen identitet koji je čini prepoznatljivom i unutar grupe i izvan nje. Upoznale smo se na tipične dizajnersko-poslovne načine i shvatile kako bi bilo dobro da radimo zajedno po onom principu "malo nas je, ali smo zajedno jači". Radićeva je više od naše kreativne utvrde. Radićeva 21 je stil života. To je možda ono sto je najkraće i najistinitije opisuje. Svatko tko je bio tamo shvatit će što sam time htjela reći.

 

Tvoje su torbe postale zapažena roba na domaćem tržištu. Jesi li ikada razmišljala o inozemnim mogućnostima? Dizajn poput tvog zasigurno bi imao publiku u Londonu, Beču, Berlinu...

Ja sam devet godina živjela vani, više od sedam u Milanu i manje od dvije u Londonu + Berlin je bio moje često weekend odredište. Što ukratko znači da su moje torbe novost na hrvatskom tržištu jer sam prije toga prodavala samo u tim gradovima i to su suradnje koje svakako želim nastaviti. Ali! Još uvijek nemam sređeno (...nazovimo to...) produkcijsko pitanje. Zvuči kao da pričam o politici (haha) te sam za sada koncentrirana samo na hrvatsko tržište. Tu već imam dovoljan broj dućana koji prodaju moje stvari i jedva i to stignem. Sve radim sama i to je jedna od onih stvari koje želim što prije riješiti.

Možeš li mi usporediti dizajnerske cijene s kvalitetom? Smatrate li da su dizajnerski proizvodi skupi ili jeftini s obzirom na izradu, materijale i samu estetiku koja se prodaje?

Uspoređivati dizajnerske cijene s kvalitetom je previše generalno pitanje da bi za njega postojao samo jedan odgovor. Dakle, sve ovisi o dizajneru, o kvaliteti i o cijeni. Ponekad je za neki proizvod ključna kvaliteta, a ponekad izrada, najčešće oboje. Ako govorim o sebi i svojim proizvodima, rekla bih da je cijena apsolutno proporcionalna kvaliteti tkanine i samoj izradi koja je dugotrajan i točno osmišljen proces ne bi li konačni proizvod izgledao onako kako izgleda.

 

Koliko daleko ide suradnja između Madame Demode i tebe? Promišljate li zajedno o kolekcijama ili svaka radi na svojoj pa na kraju skupite snage?

Ključna riječ moje suradnje s Viktorijom je sloboda, što znači da nas ta ista sloboda ponekad ponese zajedništvu, a ponekad strogoj individualnosti. To je za mene vrhunac poslovne suradnje.

Što slušaš? Kakav dizajn preferiraš? Kakva je, ukratko, Tamara Bombardelli?

Što slušam??? Ovo je najbolje pitanje koje mi je neki novinar do sada postavio. Glazba je jedan od osnovnih razloga mog života, ona je moja glavna inspiracija i najbolje društvo. Šest sam godina svirala violinu, a dok sam bila mala moj je tata umjesto hrane kupovao ploče pa je tako naslovnica ploče Grace Jones jedno od mojih prvih sjećanja iz djetinjstva...

Nikad ne bih mogla reći kakva mi je glazba najdraža, ali bi ukratko rekla da se ona proteže od klasike do elektronike, a jedan od posebno dragih smjerova u glazbi svakako je new wave. Naročito ukoliko se radi o onom s područja bivše Jugoslavije. Azra mi je jedan od najdražih bendova.

 

Što se tiče dizajna, odnosno modnog dizajna, mislim da je anatomija jedna od glavnih stvari pa tako na lijepom ženskom ili muškom tijelu najbolje stoji obični bijeli T -shirt. Detalje uglavnom smatram suvišnima. Što se tiče dizajna općenito, mislim da su veličina i čistoća najbitnije i ujedno najljepše karakteristike nekog predmeta. Ista stvar vrijedi i za arhitekturu u kojoj jako često pronalazim inspiraciju. Tamara Bombardelli privatno je često iznenađenje onima koji me doista upoznaju....

 

Marko Banjavčić

P: sanja bistričić

 

Objavljeno: 25.05.2012. u 10:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p