HRVATSKA MODA

Jelena Vojković - Modu nitko ne bi trebao diktirati

Jelena Vojković trenutno dizajnira mini-kolekciju za Nomadic, casual liniju Varteksa. Priliku za kreiranje odjeće pod okriljem varaždinske kuće dobila je pobjedom na 'Varteks Hands' natjecanju koje se održava u sklopu 'Modne gušterice'
Ta 25-godišnja apsolventica Tekstilno-tehnološkog fakulteta potpisala je i kostimografiju za nekoliko amaterskih i dvije profesionalne predstave - 'Šegrta Hlapića' u Trešnji i 'Velikog zavodnika' u Knappu, a s jednom marketinškom kućom surađuje kao stilistica na reklamama. Između ostalih, radila je i na aktualnoj reklami za Ožujsko pivo na temu skorog Svjetskog prvenstva.

U kojoj je fazi Vaša suradnja s Varteksom?

Moj dio posla je gotovo završen; skice su spremne i samo čekaju zeleno svjetlo Varteksove uprave. Zapravo mi preostaje još samo odabir tkanina i to je - to.

 

Kako ste, kao avangardna kreatorica pronašli zajednički jezik s tradicionalnom modnom kućom?

Po meni komercionalno ne mora nužno značiti i nezanimljivo. Nadam se da će u Varaždinu biti fleksibilni i da im moje ideje neće djelovati prenaglašeno. Modeli koje sam zamislila posve su nosivi i, što je najvažnije, mogu se bez problema proizvesti industrijski. Nadam se da će ih i tržište prepoznati, bar skupina na koju ciljam.

 

A kome se obraćate svojim modelima?

Prvenstveno otkačenjacima koji nisu dio mainstreama. Svojim bih kolekcijama okolini zapravo željela poslati poruku da bi se trebala ohrabriti što se odjeće tiče. U Hrvatskoj je većina suviše zatvorena, crna, svi su isti, ili barem slični... Modu kao takvu nitko ne bi trebao diktirati.

 

Gdje tražite inspiraciju?

Najčešće na ulici, u klupskom noćnom životu, SF filmovima... Posljednja mi je kolekcija, na primjer, bila nadahnuta Blade Runnerom, filmom kojeg su svi već pomalo zaboravili. Pa sam mu htjela napraviti mali revival.

 

Kakva je po Vama trenutna situacija na modnoj sceni?

Velika većina ljudi koji se danas bave modom u Hrvatskoj nema baš nikakvo obrazovanje. A edukacija se odmah primijeti. Nedavno sam tako, s Igorom Galašem i Dorđem Smajlovićem, imala reviju na Sarajevo Fashion Weeku na kojem se predstavila i bosansko-hercegovačka kreatorica Lejla Salibašić čiji su me modeli apsolutno oduševili. Kasnije sam saznala da je završila prestižni londonski Central Saint Martins College of Arts & Design i odmah mi je sve bilo jasno.

 

Planovi za budućnost?

Trenutno mi je na prvome mjestu završetak fakulteta. Nemam dugoročnih planova; najvažnije mi je još puno toga naučiti i profesionalno se usavršiti.

 

Objavljeno: 15.05.2006. u 04:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p