HRVATSKA MODA

Jeste li čuli za modni brend ROBA?

Kvalitetom protiv "modnog fast-fooda"

Pomalo samozatajni dvojac koji stoji iza modnog imena ROBA, otkrio nam je sve zanimljivosti vezane uz njihov originalan dizajn, odakle se rodila ljubav prema modi, kakva su njihova viđenja modne scene u Hrvatskoj, te o pripremama za odlazak u London gdje će u Pop up shopu popularnog high street brenda Top Shop, predstaviti svoje kreacije. Dizajn im karakteriziraju ultrakvalitetni komadi od kože, trapera, a u ponudi se nalaze i majice. Pored prodajnih mjesta diljem Hrvatske, ROBU možete pronaći i u Berlinu i Milanu, a ako sve krene po planu, postoji i mogućnost da se njihovi komadi nađu u ponudi popularnog Top Shop-a.

Hrvatska javnost baš i nije najbolje upoznata sa brendom ROBA. Što nam možete reći o sebi? Kad i kako se rodila ljubav prema dizajnu?

Brand ROBA nastao je prije dvije godine kada smo odlučili izraditi mini kolekciju, dali si ime i testirali kako se u svemu tome osjećamo. Normalno nazvali smo je "Test Version". Prije toga bilo je svega; dijelile smo studio u centru grada sa ekipom koja je radila crtane filmove (sve dok nas nisu izbacili susjedi zbog buke kada se snimao spot za jedan bend), a još prije toga imali smo štand na punk partijima. Upoznale smo se u Sveučilišnoj biblioteci, negdje u apsolventskoj fazi, na 5 katu na kavi. Ljubav za dizajn se rodila 1975. valjda, kad i mi.

3__377.jpg

Kako bi opisale svoj dizajn i koja je vaša modna filozofija?

 

Stalno nam nešto pada na pamet što bi voljele raditi, imati, nositi.  Samo je to trebalo provesti iz ideje u stvarnost. I nekako slučajno ispalo je da smo krenule i  da nam je dobro u svemu tome. Radimo komade koje bi same najradije nosile. Radimo ih da budu drukčiji od onoga na što nailazimo po dućanima, da budu zabavni, nama i nekim ok ljudima koje susrećemo. I da budu izrađeni ultrakvalitetno. Meni je već užasno dosadio ovaj modni fast food.

Jedinstvene ste na našem tržištu, radite kreacije od kože, ako sam dobro upoznata? Kako to?

Slučajno. Ali radimo i s drugim materijalima, imamo neke kombinacije s traperom, majice.

Odakle crpite ideje i inspiraciju?

Putujemo, po klubovima smo, izložbama, sajmovima i družimo se sa super ljudima...

Što je s modnim revijama? Gdje prikazujete svoje kreacije?

Trenutno si ne možemo priuštiti modnu reviju. Jako je skupo ako se radi kako treba, a  uostalom nemamo još uvijek dovoljno kupaca da bismo popunili ni prvi red. Za prijatelje i obitelj se ionako sama prošetam u novim komadima da čujem što misle. U Hrvatskoj  se revije ne rade godinu unaprijed nego se komadi rasprodaju 15 dana nakon revije. Mi ne radimo po tom principu, a budući da su kupci u Hrvatskoj na to navikli razočarali bi se kada komade ne bi mogli kupiti poslije revije, ili kada im ne bi prihvatili rad po mjeri. Kada je domaća dizajnerska odjeća u pitanju u Hrvatskoj stvari funkcioniraju više po principima izrade po mjeri i kupci su na to navikli.

Izlažete negdje vani?

Predstavljamo se na sajmu u Parizu i imamo planove za showroom u Berlinu i Milanu. Iduće predstavljanje nam je 'Pop up shop u Londonskom Top Shopu'.

Jeste li razmišljale o tome da svoj rad prezentirate na nekim svjetskim manifestacijama? I gdje bi to najradije bilo?

Razmislit ćemo kada za to dođe vrijeme. Trenutno je vjerojatnost za tako nešto jednaka dobitku na lutriji pa o tom niti ne razmišljamo. Još uvijek smo (nadam se) dovoljno realne u razmišljanjima i planiranju pa se na zanosimo takvim idejama. Ima već neko vrijeme otkako sam shvatila da  neću biti ni doktorica ni astronaut i to me užasno potreslo. Još uvijek dolazim sebi!

6__d2e.jpg

Vaš  stil je moderan, urban i istovremeno ležeran. Ono što sam imala prilike vidjeti, izgleda otkačeno i drugačije, kome su namijenjene vaše kreacije?

 

Svima!

Koga biste od javnih osoba voljele vidjeti u svom dizajnu?

Sve! Jer bi to značilo da su ih kupili, a da mi ne moramo mislit kako ćemo isproducirati iduću kolekciju!

Ima li celebritija koji nose vaše kreacije?

Nisam još nikog vidjela. Mislim da oni niti ne znaju da postojimo jer su zaokupljeni slavom.

Koliko vremena zahtijeva osmišljavanje i stvaranje jedne vaše kolekcije?

6 mjeseci otprilike i uvijek smo na knap s vremenom.

Što mislite o modi u Hrvatskoj? Imate li tu dizajnere favorite? Tko su oni?

Moji dizajneri favoriti su Mauro M., Silvio V., I-gle, super mi je nosit njihove komade. A i Madam Demode mi se čine ok iako još nisam ništa njihovo kupila. Ima i jedan najnoviji brand OLA.

Gdje se mogu kupiti vaše kreacije i koji je raspon cijena ako nije tajna?

Mogu se kupit u Sheriff&Cherry u Rovinju, Prostoru i Viktoru u Zagrebu, u Milanu, Berlinu, uskoro u Londonu. Preko weba i facebooka, a uskoro i web shopa. Koštaju između 380 - 3800 kn.

I za kraj, koji su planovi za budućnost?

Idemo u London.

Više o ROBI saznajte na njihovoj službenoj web stranici: www.roba.com.hr

 

Ana Bacinger

 

Objavljeno: 07.01.2010. u 22:23
Tagovi: ROBA, intervju

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p