HRVATSKA MODA

Još samo nekoliko dana...

...i počinje novi Modni ormar!

U četvrtak 13.studenoga 2008. u Muzeju za umjetnost i obrt održana je press konferencija za predstojeći Modni ormar & Electrolux. Ovogodišnji program Modni ormara & Electroluxa predstavili su predstavnici Tekstilno Tehnološkog fakulteta i Muzeja za umjetnost i obrt, koji je ujedno i suorganizator Modnog ormara: uzvanicima se obratila producentica Modnog ormara, Dubravka Golubić Krpan iz agencije Casper koja je istaknula sve sponzore i partnere, s osobitim naglaskom na Electrolux koji je ove godine glavni sponzor te pokrovitelja Hrvatsku Gospodarsku komoru koja već treću godinu daje značajan doprinos ovoj modnoj manifestaciji.

Ispred muzeja za umjetnost i obrt uzvanike je pozdravila Vesna Jurić Bulatović-pomoćnica ravnatelja te voditeljica marketinga i PR-a Muzeja za umjetnost i obrt, a na samom kraju o programu i sadržaju Modnog ormara nešto više rekla je Nina Režek Wilson-autorica projekta, redovita profesorica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće. Modni ormar započinje 18.studenoga 2008.godine promocijom knjige 'Lice u ogledalu' autorice Marije Koprtle, u galeriji Stančić. U sklopu Modni ormar & Electrolux manifestacije održat će se natjecanje i prezentacije.  U četvrtak 20.11.2008. prije prve modne revije generalni sponzor Electrolux u atriju Muzeja za umjetnost i obrt  postavit će izložbu starih glačala koja su prikupljena u zajedničkoj akciji Electroluxa i emisije Dobro jutro Hrvatska.
Generalni sponzor Electrolux  vlasnicima najzanimljivijih  glačala osigurao je atraktivne nagrade.

U natjecateljskom dijelu održat će se revije dvadesetjednog natjecatelja, koje je odabrao stručni žiri.

Studentske kolekcije za natjecanje bit će podijeljene u tri kategorije:

PRET A PORTER

20.11.2008.četvrtak

ULIČNA MODA

21.11.2008.petak -

EKSPERIMENTALNA MODA

22.11.2008.subota -

U svakoj od kategorija dodijelit će se tri nagrade, a prva je studentska stipendija.

Stručni žiri čine poznati modni stručnjaci.

Predsjednice žirija su:Hiroko Koshino, japanska dizajnerica i umjetnica,te Wendy Dagworthy,predstojnica Visoke škole za modu i tekstil (Royal College of Art), jedan od članova je Bora Axu, poznati modni dizajner, a tu su i predstavnici modnih magazina te dizajneri sa zavidnim modnim postignućima.

Na samom kraju press konferencije predstavljeno je i zaštitno lice Modnog ormara & Electroluxa , mladi model svjetske karijere Florian Pessenteiner kojeg je predstavila agentica Kristina Voglein.

               HIROKO KOSHINO - PREDSJEDNICA ŽIRIJA

Hiroko Koshino rođena je 15 siječnja 1937 u Osaki, a diplomirala je na Department of Design of Bunka Fashion College, Tokyo, 1961.

1997 proslavila je 40 godina na modnoj sceni, te se procjenjuje kako cjelokupno poslovanje Hiroko Koshino proizvodi oko 100.000.000 $ na godinu.

Odjeća s njenim potpisom, distribuirana u 200 trgovina diljem Japana, prodavana je više nego odjeća bilo kojeg drugog svjetski poznatog dizajnera.

Članica je vrlo stare i etablirane japanske obitelji iz koje priozlaze uspješne dizajnerice: majka Ayako je dizajner, kao i sestre Junko i Michiko, dok kćer od Hiroko Koshino, Yuma također studira dizajn.

Dostignuća:

l     1961-63: Dizajnerica, Komatsu Department Store, Tokyo.

l     Od 1964: Vlasnica butika i dizajnerica linija: Hiroko Koshino haute-couture, tekstil prêt-á-porter, dječja odjeća, večernji accessories i predmeti, Tokyo.

l     Od 1982: Predsjeda u Hiroko Koshino International corporation, Tokyo

l     Od 1988: Predsjednica u Hiroko Koshino Design Office, Tokyo.

l     Stvorila je ogranke i linije Hiroko Koshino Resort, Hiroko Koshino, Hiroko Bis, Hiroko Homme, Hiroko Koshino Golf.

l     U kasnim 1990im zatvara butik u Parizu i prestaje prikazivati kolekcije u Parizu.

l     1997: Dizajnira uniforme za Kintetsu Buffalos baseball team

l     2000: Kreira zajedničku kolekciju sa sesrtama Junko i Michiko.

l     2002: Lansira liniju parfema.

               BORA AKSU - ČLAN ŽIRIJA

Turski dizajner sa Londonskom adresom, Bora Aksu je diplomirao 2002 na prestižnom fakultetu Central Saint Martins.

Svojim radom izaziva veliku pozornost publike, te plijeni pozornost medija i oduševljava kritiku.  ARG equation grupa sponzorirala je njegovu debitantsku reviju na Londonskom Fashion Week izdanju u Veljači 2003, kada je Suzy Menkes sa CNN-a je pratila reviju i predstavila ga kao novo ime u usponu.

Do sada je ukupno četiri puta osvajao Top Shop New Generation Award i privukao je pozornost vodećih prodajnih lanaca uključujući i Liberty, Selfridges i Barneys.

Surađuje sa velikim kompanijama kao što su Converse, Cathy Marstom Project, Artisan Armour grupom, People Tree-Fair trade organisation...

Objavljivan je u časopisima The Independent, The Daily Telehraph, The Guardian i Vogue koji  je njegovu kolekciju za proljeće/ljto 2005 ocijenio kao „buka oko nagrađivanog Top Shop New Generation dizajnera Bora Aksua je sve rastuća i sa posljednom kolekcijom jasno je i zašto. Višeslojni asimetrični šifoni klizili su bez naporra niz pistu, vrišteći 'nosi me i osjećaj se nevjerojatno retro'". Njegovu prvu kolekciju u većem dijelu su otkupili dvojac Domenico Dolce i Stephano Gabbana kao inspirativne dijelove za njih osobno, dok je kompletnu kolekciju iz 2005 Tori Amos otkupila  za svoju Bee Keeper svjetsku turneju.

Objavljeno: 14.11.2008. u 10:54

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p