HRVATSKA MODA

Juraj Zigman

Prvi "enfant terrible" hrvatske modne scene

On je osvježenje koje je hrvatska modna scena već dugo čekala. Sve nas je razoružao sa svojom prvom kolekcijom, koja je bila na tragu najboljih ranih radova Christiana Lacroixa. Kada gledam njegovu odjeću, ponekad pomislim da je geografija prokleta stvar, jer da je slučajno rođen u Parizu, sada bi već vjerojatno u prvim redovima okupljao cijelu svjetsku modnu elitu. Patriotski dio mene se doduše veseli jer ćemo ipak imati priliku vidjeti njegove najnovije kreacije na nadolazećem NIVEA Cro-a-Porteru i to u subotu 18. travnja u 20.00h. Sa Zigmanom smo popričali o tituli „vječnog nestašnog djeteta" mode i nadolazećoj proljetnoj kolekciji....

 

 

aaaaaaaaaaaaaaaa.jpg

Nazivaju te "enfant terrible" hrvatske modne scene. Poznato je da francuski mediji isti naziv koriste za slavnog Jean Paul Gaultiera. Koliko je zahtjevno nositi tu titulu?

Smatram da više nisam toliko mlad da bih bio enfant, ali opet mi taj epitet pričinjava zadovoljstvo. Zahtjevnije  je nositi modni brand i voditi posao nego opravdavati i nositi neku titulu. Ne osjećam nikakav pritisak zbog te «titule», radim svoj posao najbolje što znam i dajem cijelog sebe, i jedino bitno mi je doprijeti do ljudi i izazvati nihovu reakciju. Ako reagiraju dobro i sa divljenjem super, ali jednako mi vrijedi i kada se   zgražavaju. Tako da vjerujem da će jos biti titula i svega, ali da će prvenstveno biti reakcija.

Kada si shvatio da je dizajn nešto s čime se želiš baviti u životu? 

Sretan sam što sam shvatio da se baš time želim baviti, i da mi je to zanimanje najbitnija stvar u životu, moja karijera i moji snovi.

Nakon srednje škole točno sam znao sto želim. Slikarstvom sam se bavio jedan cijeli «život» i shvatio sam da sve te slike i  boje mogu oživjeti u prostoru. Stoga sam odlučio sav kolorit prenijeti na odjeću i eto, rodio se budući dizajner.

Tko su ti uzori u modnom svijetu?

Kad ti je moda posao gledaš ju iz jedne druge perspektive ,više na konstruktivan način. Zanima me više kako je nešto napravljeno i s kojim je sve inovacijama rađeno na odjeći. Smatram da danas u modi Prada, Hussein Chalayan, Rodarte, pa i Marc Jacobs stvaraju po meni najzanimljivije priče. Svaka kolekcija ima svoj novi mali izum, obradu materijala, krojeva itd....To je ono što me fascinira, čak više nego besprijekorne i zadivljujuće kolekcije Diora ili McQueena......

Kada netko kao Prada ili Marc Jacobs uspiju stvarati nekoliko trendova na godišnjoj bazi, normalno je da izazivaju divljenje, ali također se divim i onima koji nisu opterećeni trendovima nego slijede neke svoje priče. 

Tvoje kreacije su mahom u jakim koloritima. S obzirom na današnju sivu ekonomiju i svjetski trend, da li si osjetio potrebu za taminijim kolorom?

NE!...ni najmanje. Veseli me upravo to što će nekima, boja  ipak donijeti neku pozitivu i veselje na lica. Moda mora biti takva..pozitivna sama za sebe. Za sada se nisam drastično odstupao od kolorita pa taj trend planiram nastaviti i u slijedećoj kolekciji. Iako postoji kriza i svi znamo kako je sve „u banani", ne smijemo si dopustiti da takva bude i nasa odjeća..

Jedva dopustim da mi netko daje sugestije tijekom kreiranja odjeće a kamoli da mi „ siva ekonomija" mijenja boje!! Hahahahah, boja će biti!

 

 

39307.jpg

 

Što te inspirira?

U radu me uvijek inspiriraju žene. Zamišljam kakva bi bila upravo ta žena koja će nositi moje kreacije. Kakvu će kosu imati, oči, usta, grudi...i na kraju izgradim neki lik koji me toliko inspirira da počnem kreirati za nju.....pa se tako rode kolekcije.

Također priroda i sve što nas okružuje je uvijek divna inspiracija...živim u jednom malom mjestu kraj Rijeke i dok radim gledam u more i sve oko mene je priroda....to utječe na moj rad....

Dok sam zivio i radio u Milanu nekako su druge stvari izlazile iz mene...

Okolina te inspirira.

Inspiriraju me i stvarne žene, one koje susrećem, i moja djevojka me jako inspirira, ali u većini slučajeva inspiracija je toliko spontana i iznenadna da i zaboravim sto me je inspiriralo...

 

Tko je po tebi dobro obučena javna osoba na svjetskoj razini i zašto?

Ima ih puno koje stvarno znaju nositi i stvoriti svoj poseban i prepoznatljiv stil, no ima i bezbroj onih koje samo žele „biti sve to", u trendu i kao cool, wanna be. Tako da ne padam na pozerice poput Anne Hattaway, Gwyneth Paltrow....Meni draga i jedinstvena je  definitivno Tilda Swinton. Draga mi je i Agyness Deyn pa i sestre Olsen... ma sve koje se tako nekako bez obzira na kritike „isfuravaju".

Ali neke ljepotice su nekad toliko same po sebi lijepe da bi  trebale biti i bez odjeće!

 

Koje hrvatske dizajnere cijeniš?

Cijenim Boudoir, Severa, i naravno „stariju postavu" od Branke Donassy, Nade Došen do Xenia Desinga. Sviđa mi se i rad Silvija Vujičića. Cijenim mnoge i smatram da u današnjem modnom svijetu, svako iskazivanje truda i želje mora biti na cijeni.

 

Što možemo očekivati u tvojoj novoj kolekciji koju ćeš prikazati na nadolazećem Nivea Cro-a-porteru?

Mmmmmm...svašta lijepoga...neka ostane iznenađenje....biti ce slatko, sexy, romantično i nadasve zabavno....

Jedva čekamo!!!

 

Ana Pavić 

 

 

Objavljeno: 09.04.2009. u 00:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p