HRVATSKA MODA

Kako se naši najpoznatiji modni freelanceri nose s trenutnom situacijom?

Freelancing karijera je na pauzi, a prihodi su na čistoj nuli!

Mislim da ni jedan tekst nisam pisala s ovakvim grčem u želucu, a istovremeno s velikom nadom u neko bolje sutra. I sama sam freelancer u modnoj branši i posljednjih mjesec dana posebno se teško odrazilo na moje poslovanje. Nakon 6 godina freelencanja prvi put sam pomislila kako je možda bila glupa odluka da napustim redakciju i siguran posao glavne urednice te krenem svojim putem kako najbolje mogu i znam. Posljednjih šest godina radim različite poslove i uživam u svakom od njih. Od uređivanja časopisa, pisanja modnih tekstova, do povremenih snimanja na kojima sam angažirana kao producent i stilist, preko odličnih suradnji s poznatim brendovima na svom blogu i Instagramu. Tu su i vođenja društvenih mreža i stvaranje contenta za razne brendove.

Ukratko, posla je bilo i previše - a ona odluka o odlasku s pozicije glavne urednice do prije mjesec dana činila se kao odličan potez. A, onda je stigao COVID-19 i u samo 3 radna dana otkazane su mi i stopirane apsolutno sve suradnje. Od žongliranja raznih poslova i tempa u kojem sam jedva sve stizala, našla sam se u situaciji u kojoj mogu samo čekati da će ovo brzo završiti i da će se barem dio posla vratiti. Velik broj mojih kolega našao se u istoj situaciji u kojoj pametno balansiramo s ušteđevinama, koristimo ovo vrijeme za neke nove hobije i online edukacije, ostajemo u kontaktu s klijentima i smišljamo projekte za budućnost te se potajno nadamo kako će ovom groznom periodu uskoro doći kraj. Potaknuta vlastitom situacijom, odlučila sam kontaktirati neke od najkreativnijih individualaca naše modne industrije koji su freelanceri i zamolila sam ih da mi u par rečenica prokomentiraju trenutnu situaciju…


Franjo Matković:

S obzirom da je posao modnog fotografa takav da se bazira isključivo na kontaktu s ljudima, mi smo vjerujem jedan od sektora koji je najpogođeniji ovom krizom. Gotovo istog trena proglašenja pandemije i uvođenja oštrijih mjera ponašanja otkazani su nam ili odgođeni svi poslovi, kako oni u inozemstvu tako i oni u Hrvatskoj. Čak i poslovi odrađeni netom prije krize nisu stigli na naplatu i pitanje je kada će klijenti biti u mogućnosti podmiriti svoje dugovanje. Već sada smo izgubili sigurno dva mjeseca posla, i to period koji inače obiluje poslom. Kako dolazi ljeto tako je za nas posla sve manje i vjerujem kako ćemo sigurno biti bez ikakvih prihoda 4-5 mjeseci. Nećemo propasti, ali bit će teško poslije toga stajati na nogama. Pogotovo što jednom i kada posao krene sigurno neće biti u jednakom opsegu kao prije ove krize.

Nema nekakvog konkretnog ‘back up’ plana. Ali gotovo sigurno da ćemo se morati prilagoditi na nekakav način. Za nas je to možda proširenje fotografskih usluga u segmente kojima se nismo prije bavili. Ono što me drži optimističnim je što su vizuali bilo koje vrste, bilo da se radi o grafici ili fotografiji, osnova za oglašavanje, promociju i prodaju, te će kao takvi uvijek biti potrebni. Detaljnijim predviđanjima se ne bih usudio baviti. Sigurno je da će ova pandemija ostaviti trajne posljedice na cijeli svijet, a na nama je da se prilagodimo i naučimo plivati u onom što nas čeka.Jelena Balić:

Po pitanju mog posla, komercijalne fotografije, taj svijet je potpuno stao. Sredinom ožujka već su mi se otkazala sva dogovorena i razrađena snimanja koja su bila planirana za mjesec ispred, bilo je to sedam snimanja. Već je bilo priče i o nekima u narednim mjesecima, koja se isto očigledno neće dogoditi, tako da je ova situacija apsolutni udarac na prihode koji su pali na ravnu nulu, i ne zna se koliko dugo će takvima i ostati. Oduvijek sam bila svjesna što znači biti freelancer, sam sebi šef, i koliko je važno stvarati oslonac za ‘crne dane’. Mi nemamo defaultnu mirovinu, plaćena bolovanja i sl., te je po meni freelanceanje kao odabir karijere neodrživo ako osoba neće ukalkulirati da dio prihoda u kontinuitetu ostavlja za ovakve situacije. Jednako je i s mnogim drugim funkcijama koje freelanceri obavljaju sami van svog osnovnog opisa posla, o kojima klasično zaposleni ne moraju razmišljati jer poslodavac o tom brine. S te strane sam još ok jer imam te zalihe ušteđevine dezignirane za ovakvu situaciju – ne nužno pandemiju, nego bilo kakvu situaciju koja bi mi onemogućila rad, bila ona zdravstvene ili više sile. Kao i svi, nadam se da će mi taj pojas spasa biti potreban na što kraći period i da ćemo što ranije krenuti raditi, no teško je prognozirati kada će to biti. Mislim da se svijet dugo dugo neće oporaviti na ono na čemu je stao prije Corone, ako ikada, i što ranije to sebi osvijestimo i spremimo se na velike promjene i preokret u razmišljanju i djelovanju, lakše će nam ta tranzicija pasti.


Ja inače tijekom normalne radne godine rijetko kad od konstantnog posla nađem dovoljno vremena za neke druge stvari koje su isto važne za moje poslovanje, a ne tiču se samog fotografiranja i retuširanja, primjerice čišćenje i organizacija arhive, optimiziranje website-a, učenje nekih dopunskih stvari i procesa, izrada nekakvih strategija itd., pa ovo vrijeme koristim za to. Također si dajem više vremena za nekakve hobije u kojima uživam, tipa kulinarstvo i razni arts and crafts, pa tko zna, zatreba li mijenjati karijeru, razvijat ću nešto od tih hobija. Situacija je grozna većini, no vjerujem da je ova pandemija velika opasnost, i da joj se pravilno pristupa, stoga se mirim s nametnutom situacijom i plan mi je iz nje izvlačiti najbolje što se bude dalo, što god to bude. Bitno je truditi se, i živjeti dan. Od panike i poticanja i širenja straha se nikada ništa dobro nije izrodilo.

 Simona Antonović:

Novonastala situacija je trenutno dosta naštetila mom poslu. Otkazana su ili zamrznuta sva snimanja, kampanje, i edukacije, a zbog Odluke Stožera civilne zaštite RH, u potpunosti sam morala prestati raditi privatna šminkanja. Šminkanje je usluga koja nije nužna za preživljavanje i uključuje bliski kontakt. No, odmah sam se djelomično prilagodila koliko je to moguće i radim 1-na-1 online individualne edukacije i savjetovanja preko Facetimea i Whatsappa za one koji trebaju ili žele naučiti kako se našminkati ili bilo koji savjet vezan za šminkanje i skincare. Također, pripremam neke novosti u poslu kad se sve vrati u normalu. Teško je bilo što predvidjeti i planirati trenutno, nije vrijeme za odluke i treba pričekati razvoj događanja i veselim se pozitivnom razvoju i kako ćemo polako opet raditi početkom ljeta, a od jeseni full back on track. Covid-19 vjerojatno neće u potpunosti nestati još neko vrijeme i utoliko će nam biti otežano raditi, no uz pravilnu zaštitu i adekvatnu higijenu i pametno planiranje sve je moguće.


Ono čemu se najviše nadam kada prođe ovo izazovno vrijeme je da će u kreativnim poslovima većinom prevladati kvaliteta, stručnost i profesionalizam. Sada, u vrijeme Covida-19, vidimo da su konačno stručnjaci i profesionalci ti kojima vjerujemo i koji nas izvlače iz problema jer najbolje od svih, znaju raditi to što rade. Iz etera i medija su potpuno nestali ljudi bez kredibiliteta. Toplo se nadam se da će tako konačno biti u svijetu mode i šminkanja gdje su stručnost i profesionalizam apsolutno najvažniji čimbenici uspješnosti svakog projekta. Uostalom, da bi opstali u ovoj krizi, i mediji i oglašivači će sve više morati nuditi najbolje što mogu jer će konzumenti trošiti na dodatnu, pouzdanu vrijednost s kredibilitetom i kvalitetom.

 


Petra Sever:

Novonastala situacija je takva da mi je izvor prihoda trenutno na nuli, osim zakašnjelih honorara ako ih klijenti budu u stanju isplatiti. S direktnom zabranom rada sve je stalo. Aplicirala sam za potporu Vlade koja mi je odobrena, no neke stvari su toliko nepromišljene oko toga da ni taj dio nije najjednostavnije izvediv za sve. Ovo je samo primjer kako ćemo se kao društvo morati prilagoditi na razne promjene koje nas čekaju. Freelanceri neće moći još dugo ‘čekati’ i mislim da je i država toga svjesna. Isto tako vjerujem da će mnogi razmisliti o tome čime i kako se bave i poželjeti promijeniti profesiju.

Zahvalna sam što su se u meni neke promjene počele događati i prije ove situacije što je rezultiralo širenjem interesa i involviranjem u edukacije nevezane za trenutnu profesiju kojom se bavim (ili ne bavim trenutno). Također, branša u kojoj smo je plodno tlo za svakoga tko je vrijedan. Treba imati ideju i znati ju provesti u djelo i biti inovativniji od dosadašnjeg tutoriala o skin care rutini. Nažalost ovo je situacija u kojoj slobodni umjetnici zapravo nisu tako ‘slobodni’ više. 


Petar Trbović:

Ova situacija naštetila je mom i poslu svih nas freelancera u najvećoj mogućoj mjeri. Ovakva situacija za nas znači: nema projekata - nema prihoda. Iza nas ne stoji kompanija, nećemo dobiti punu ili umanjenu plaću, prihodi iznose točno: 0,00 kn.

Priroda mog posla je takva da ga ne mogu raditi od kuće, svi projekti su odgođeni ili otkazani, nema snimanja niti bilo kakve produkcije. Ako neće potrajati preživjet će se i ovo, ali bojim se da prestankom karantene ništa neće biti ni približno kao prije i da pravi problemi tek slijede. Back up plan?!? Vratit ću se u svoj Gorski kotar i uzgajati krumpir (smijeh).


Mijo Majhen:

Beauty industrija je u potpunosti stala od kada su donijete mjere Civilnog stožera za zaštitu te su primanja svih nas koji radimo u tom sektoru bili freelance ili imali neki svoj salon ili studio za uljepšavanje pala za 100%. U ovom trenutku je svakako zdravlje na prvom mjestu kao i odgovornost pridržavanja mjera s obzirom na to da su naši poslovi vezani uz direktni kontakt s klijentima. Situacija svakako nije najdivnija jer smo bez posla i nemamo nikakve prihode sljedećih nekoliko mjeseci te pritom je jako neizvjesno kada će sve završiti i hoće li biti posla za nas i u kojoj mjeri te hoće li nam honorari biti manji. U ovom trenutku možemo samo nagađati o svemu.


Jako sam se veselio ovoj godini koju sam započeo s asistiranjem na Chanel reviji sa Sam McKNIGHTOM. Svi projekti su mi trenutno otkazani, tv emisije su stale sa snimanjem, časopisi ne izlaze te su mi revije otkazane za Men’s fashion week i Couture u lipnju.  Pitanje je koliko će klijenti imati resursa za buduća snimanja i projekte s obzirom na to da je u pitanju da je beauty i fashion industrija u ovim kriznim situacijama doista luksuz. Mislim da se ljudi koji su najbolji i profesionalni u svojim poslovima ne trebaju bojati za svoje angažmane u budućnosti i da će klijenti pametnije ulagati svoje novce u najbolje i najkvalitetnije ljude s obzirom na to da će svima resursi biti smanjeni. U međuvremenu svi mogu imati neki back up plan te smisliti nove poslove ili projekte koje će nuditi online ako im  je to u mogućnosti.

 


Ana Maria Ricov:

Kao i svim kreativcima, tako je i moj kreativni svijet doslovno preko noći stao. Trudim se razmišljati pozitivno i nekako se dječje nadam da ćemo se uskoro vratiti u svakodnevnu kolotečinu kao da se nikada ništa nije dogodilo, ali ipak… ništa više neće biti kao prije.

Morati ćemo se prilagoditi nekim novim pravilima i novom načinu života, usvojiti neke nove navike pa možda i preorijentirati posao u neke nove smjerove. Naravno da nisam imala nikakav back up plan jer mi ni u najgoroj noćnoj mori nije pao ovako opaki scenarij na pamet. Najteže mi pada ovo tapkanje na mjestu i iščekivanje povoljnijih dana. Teško mi je reći što će biti ali u svakom slučaju, dobrom ili lošem, svi mi ćemo se nekako prilagoditi i pokušati pronaći svoj sretni put.

Objavljeno: 19.04.2020. u 11:38

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p