HRVATSKA MODA

Kome će ove godine pripasti DIPMOD nagrada?

Mladi dizajneri koje vrijedi pogledati!

DIPMOD je manifestacija koja predstavlja finalni korak studiranja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a na kojoj mladi neafirmirani dizajneri javnosti pokazuju svoj rad. Revija se tradicionalno održava u Francuskom paviljonu, a ovogodišnji DIPMOD_5 održat će se 6. svibnja u 20:30 sati.

Revija je organizirana pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić, a diplomanti koji će ove godine predstaviti svoje radove su Filip Čančer, Mina Dobrić i Tena Zovak, dok će kao gosti izlagati Matija Čop, Ivana Janjić i Mia Kovač. Kontekstualizirani modni dizajn kao posljedični autorski odgovor modnog dizajnera na vrijeme i prostor u kojem se današnja moda odvija, zajednička je karakteristika u promišljanju i oblikovanju modnih kolekcija koje će biti predstavljene.

Filip Čančer u kolekciji Frank G. Deviant Voice kao dizajnerski predložak uzima dinamičnu ljusku arhitektonskih rješenja Franka Gehryja prepoznajući u njoj idealan predložak za implementaciju skulpturalnih i dinamičnih arhitektonskih oblika u odjevnu siluetu. Osim toga, u kolekciju unosi i tzv. deviant voice uličnog grafita prepoznajući ga kao ilegalnu komponentu u kontekstu tumačenja vrhunske arhitekture, ali i kao oblik devijantnosti suvremenog urbanog prostora.

Mina Dobrić

 Kolekcijom Line No. 7 Mina Dobrić proučava ulogu urbanog prostora milijunskih japanskih gradova kao sinonima za izumiranje sve većeg broja različitih životinjskih vrsta. Koristeći grafički jasne vizuale podzemnih željeznica japanskih gradova, dizajnerica radi apstraktne uvećane predloške za tisak na tekstil od kojeg oblikuje odjevne siluete koje siluetom prate izgled ugroženih vrsta poput divovskog salamandera, crvenokapog ždrala, amami kunića, tupika i brojnih drugih.

Tena Zovak

 Tena Zovak se u kolekciji Disc – 12 okreće intimnom mentalnom prostoru. Kolekcija se temelji na istraživanju stigmatizacije mentalnog poremećaja u modernom dobu te pokušaju konceptualiziranja tabua “ludog genija“ kroz likovnu umjetnost i modni dizajn. Autoportrete, nastale unutar radionice koju vodi sa udrugom čiji članovi pate od mentalnih oboljenja, dodatno obrađuje i pretvara u predložak za tisak na tekstil od kojeg nastaju pojedinačni odjevni predmeti.

Foto: PR
Objavljeno: 06.05.2019. u 10:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p