HRVATSKA MODA

Kopiranje, Big Brother i "Umjetnička" sloboda?

Druga večer Fashion Weeka Zagreb
-->--> -->

Sinoć su na pisti Fashion Weeka Zagreb vladale zvijezde Big Brothera, manekenke koje se nisu stigle preodjenuti i revije čudnovatih umjetničkih izraza. Publika je nažalost nanovo ostala uskraćena za riječ u samom imenu manifestacije: FASHION tj. MODU. Vjerojatno jedini dizajner, čije ćemo kreacije vidjeti još negdje osim na pisti, je Zoran Aragović. Zoran je sinoć  predstavio kolekciju jesen/zima 2010.- 'Bite my Style by Aragović'. Dizajner je bio inspiriran rockom, pa je tako ovoga puta spajao leopard uzorak, crni lak, fluorescentne linije u kombinaciji sa zipovima. ''Lud sam za bojama, da mi netko kaže da napravim jednobojnu kolekciju, ja bih se izgubio.'' Upravo radi jarkih boja, patchworka te korištenja aplikacija od raznih materijala, određeni su komentirali eventualnu Aragovićevu sličnost s popularnim Jurajom Zigmanom, te se potaklo pitanje tko tu koga kopira. ''Ja radim ovaj posao već sedam, osam godina. Zigmana obožavam, ali moji prvi radovi govore o tome kako sam ja davno počeo dizajnirati, tako da se usudim reći kako on kopira mene. Ipak, svatko kreira na neki svoj način, koristimo drugačije materijale i različite kombinacije.'' Aragović je počeo prije 7-8 godina, ali ako se već poteglo pitanje kopiranja, određene kreacije viđene na pisti, su jako na tragu prvih radova Roberta Severa, što je u svakom slučaju kompliment za Aragovića.

Daria Klobućar Vukovinski je predstavila nejasnu i nedorečenu kolekciju sastavljenu od serije odijela i ljetnih haljina. Naglasak je bio na asesoarima, točnije ukrašenim muškim šeširima i nakitom, tako da nam u početku nije bilo jasno da li se predstavljaju šeširi ili kreacije. ''Ideja za kolekciju pojavila se usred noći, a šeširi u kolekciji su od mog djeda. Volim naglašenost pa sam ih zato ukrasila perjem.'' Upitana o konceptu ljetnih haljina i odijela, dizajnerica je odgovorila:''Haljine su zamišljene kao toalete, žene ih mogu nositi i zimi.'' Šteta po dizajnericu što je posljednju haljinu na reviji, pokvarila nestašna manekenka, koja zbog gužve i kaosa u backstageu nije stigla skinuti hlače, pa je navukla haljinu preko njih.

Daria Klobućar VukovinskiZoran Aragović 

Revija dizajnerskog imena Andrea Tincu&Sense je bila jedan od svjetlijih trenutaka večeri . Iako je cijeli koncept crnih odijela, bijelih košulja i prsluka viđen već milijun puta, ovdje smo mogli vidjeti i par zanimljivih krojeva, pogotovo u seriji ženskih hlača.  Dajana Vuksan i Andrea Vidas prikazale su nam svoje dvije priče.''Naše kolekcije su uvijek spoj dviju priča, jedna je tema, ali svaka radi svoje i u tome se ne sputavamo. Tako je bilo i ovaj put. Do kolekcija dođe vrlo ležerno, čak i kroz običan razgovor na kavi.'' Revija je počela zimskim haljinama od vune, u prigušenim tonovima, da bi se na pisti odjednom našla sva sila tila, volana, cvjetića. Lijepo je da dizajnerice ne žele sputavati jedna drugu u izričaju, ali su se bar mogle dogovoriti u smislu koncepta, ovako je cijela stvar izgledala totalno nepovezano i bez ikakvog smisla.

Andrea TincuDajana Vuksan i Andrea Vidas 

Nekoliko jučerašnjih revija publika je promatrala pomalo zbunjeno. Kao na primjer kolekciju 'Gothic Grotesque by Iva Šimunović' koja je reviju otvorila manekenom na čijem su licu bile nacrtane krvave suze, a u rukama je nosio noževe. Zatim su se zaredale manekenke u običnim haljinama na jedno rame s crnom naljepnicom tih noževa, a svi su se zapitali 'Što je točno time htjela reći?'. Ukoliko dizajnerica nije iznašla drugog načina da na pistu pusti nekoliko istih stretch haljina samo u različitim bojama, te joj je trebao nelogičan performans, bilo bi joj pametnije da je reviju izbjegla, jer ovakvo nešto se može očekivati od ex-YU proizvođača tekstila, a ne od "pret-a-porter" kolekcije na manifestaciji koja se zove FASHION WEEK. Doista groteskno!

Još jedna revija s porukom bila je revija dizajnerice Darie Kostenko koja je prekrila lica manekenki natpisom 'Just smile'. Ovo je ujedno pored Aragovića, jedina revija koja je imala glavu i rep. Nije nas "bacila u trans" jer ovakove krojeve smo već imali priliku vidjeti, ali je bila melem za oči nakon viđenih stretch haljinica.

Gothic Grotesque by Iva ŠimunovićDaria Kostenko 

Za kraj moramo prokomentirati Big Brother reviju Lucije Myšičkove koja je umjesto manekenki odabrala zvijezde Big Brothera. cijela kolekcija je bazirana na dimijama i izvedenicama istih u crvenoj, crnoj i bijeloj boji. ''Odlučila sam se za dimije jer su stvarno fenomenalne, morala sam ih pokazati. Reviju je nosilo sedam ludih i zbunjenih modela.'' komentirala je kroz smijeh. Međutim, to baš i nije bilo smiješno finalistici reality showa, Orneli, koju smo uhvatili prestravljenu u backstageu. ''Ovo je krvav posao i hodanje po pisti ostat će mi doživotna trauma. Užasan je osjećaj kada svi gledaju u tebe kao da ti traže mane. Nikada više.''

Veliki znalci mode i modni kritičari očito nisu zainteresirani za Fashion Week Zagreb, ali zato je zainteresiran Mladen Burnać koji je sve pratio iz prvog reda. Fashion Week su također posjetile Nika Fleiss i Martina Vrbos, pa smo ih upitali kako im se svidjelo. ''Došla sam podržati Aragovića jer nisam još do sada bila kada je nešto predstavljao pa sam htjela iskoristiti priliku. Znam unaprijed što je napravio i biti će super!'' komentirala je Nika, a Martina je dodala ''Naravno da mi se svidio Aragović. Ostalo baš i ne. Nisam neki modni stručnjak, ali stvarno svega ima na pisti.''

Uršula Tolj i sinoć je došla vidjeti revije, zajedno sa svojom kćerkom koja je još bila i najzanimljivija osoba. Hoće li danas svi brujati o tome kako je dovela dijete u grozne uvjete preglasne glazbe? Upitali smo je što misli o tome. ''Nju to jednostavno zanima, pa zašto ne bi vidjela kako sve izgleda?'' Večeras nam sljedi posljednja večer Dreft Fashion Weeka, i iskreno se nadamo da će nam ponuditi pokoju inventivnu, kreativnu, MODNU reviju.

 

Tina Bačić

Objavljeno: 06.06.2009. u 13:21

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p