HRVATSKA MODA

Ksenija Vrbanić : XD dnevnik sa modnih destinacija

„Zanimljivo je bilo pogledati publiku, jer su svi do jednog bili stilizirani kao iz časopisa“
-->-->-->--> -->-->

Duesseldorf

Vratili smo se sa prvih prezentacija nove kolekcije proljeće/ljeto 2010. Nikada nije bilo tako teško kao sada. Započeli smo u Duesseldorfu. Ove sezone slavili smo deset godina djelovanja na internacionalnoj modnoj sceni. CPD je mjesto gdje se nalaze internacionalne dizajnerske kolekcije i buyeri iz 40 zemalja svijeta. Statistika govori da je bilo 21000 posjetitelja, a brojka dizajnera se prikriva jer je drastično smanjena. Ostali su samo najhrabriji. Sada nema mjesta za eksperimente. Igra se samo na sigurno pa i narudžbe izgledaju tako. Naručivalo se samo ono provjereno. Bez obzira što su dizajneri u nove kolekcije unijeli novu energiju i udahnuli nove struje , buyeri su to odmah hladno srezali na gole činjenice. Tražila se samo prodajna roba i što manje cijene. XD je sa svojom kolekcijom uspio zadržati stare buyere, ali i 5 % manjim prometom.

 Duesseldorf

Nakon Duesseldorfa bio je u planu Antwerpen, kojem sam se osobno jako veselila. Odabrala sam ga nakon puno promišljanja i dojmova naših njemačkih kolega... Ali iznenađenje slijedi... Tri dana prije početka sajma saznajemo da je nastupio bankrot i  sve je otkazano. Nije bilo ugodno spoznati da nas je zadesio takav financijski gubitak. Ali nije bilo vremena za tugovanje jer je odmah započinjao Copenhagen.

 Copenhagen

xd_ciff.jpg
Copenhagen

Copenhagen je energijom koju posjeduje nadoknadio sve. Naša treća sezona na CIFF-u. Ove godine su krenuli u modernizaciju prostora pa nas je dočekao novi koncept. Također bitno smanjen broj brandova , a i posjetitelja je bilo osjetno manje. I tu su buyeri smanjili budžete i naručivali kroz povećalo. Dogodio nam se susret sa agenticom za Norvešku, koja nas je inače pronašla u Dubrovniku na našoj najnovijoj lokaciji Radisson Blue Resort, pa smo tako odmah dogovorili suradnju i trenutačno je kolekcija tamo u showroomu. A posjetili su nas i buyeri koji su došli u Anwerpen pred zatvorena vrata sajma. Eto primjera što se sve može dogoditi i u organiziranom svijetu.

 Grad koji živi tih tjedan dana samo za modu. Nemoguće je otići na sva događanja koja se održavaju tih dana. Mi smo uspjele posjetiti Fashion Tunes u Royal Theater. Zanimljivo je bilo pogledati publiku, jer su svi do jednog bili stilizirani kao iz časopisa. To je bila večer njihovih najboljih dizajnera i novog vala glazbenika. Sve televizije su pratile događaj uz nezaobilazan crveni tepih i celebritye.

I prvi dio internacionalnog zaključivanja kolekcije S/S 2010 je završio. Počinju pripreme za New York i Paris u listopadu, a još su neke destinacije na Bliskom istoku na promišljanju. 

Ksenija Vrbanić

 

 

Objavljeno: 25.08.2009. u 00:38

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p