HRVATSKA MODA

Laboratorio Donà torbe slave 5 godina postojanja

Dizajnerica popularnih dodataka slavi obljetnicu stvaranja

Patrizia Donà

subotu, 18. ožujka u zagrebačkom caffè klubu Botaničar (Trg Marka Marulića 6) od 11 do 17 sati održat će se izložbena prezentacija radova domaće dizajnerice i umjetnice Patrizije Donà, s posebnim naglaskom na seriju torbi iz kolekcije Hommage à Remington, povodom pete obljetnice njezina nastanka. 

Patrizia Donà, koja je studij modnog dizajna završila na prestižnoj Akademiji Willem de Kooning u Rotterdamu, proteklih je godina postala jedno je od nezaobilaznih imena na domaćoj modnoj sceni, a asesoari objedinjeni pod imenom Laboratorio Donà u više su navrata potvrdili svoj kultni status na području modnog i produkt dizajna u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Njezini su radovi bili izlagani na različitim izložbama i manifestacijama – od Muzeja za primijenjenu umjetnost u Frankfurtu, preko Međunarodnog tjedna mode u Amsterdamu, pa do Bijenala suvremene umjetnosti u Šangaju. Za svoj je rad više puta i nagrađivana, a među priznanjima ističu se nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva 2014., Elle Style Award 2014. te nagrada Zagrebačkog salona 2009. godine.

Patrizia Donà
Inspiracija za kolekciju Hommage à Remington proizašla je iz autoričine fascinacije visokoestetiziranim i kompleksnim mehaničkim predmetom – pisaćim strojem, dok se sam naziv referira na jedan od najstarijih brendova pisaćih strojeva. Pojedini dijelovi stroja, poput tipkovnice, koriste se pri izradi kao integralni dijelovi torbi, a zanimljivo je da su svoj današnji oblik ove torbe stjecale postupno. Prvi primjerci bili su zamišljeni prvenstveno kao izložbeni eksponati, uz čitave dijelove pisaćih strojeva integrirane u konstrukciju koje su torbama davale posve originalan karakter i avangardan izgled, a s vremenom je konstrukcija pojednostavljena zbog povećanja funkcionalnosti torbi. Danas se torbe izrađuju s iznimnom pažnjom na kvalitetu svakog detalja, i to u kombinaciji industrijske i ručne (handmade) proizvodnje: pojedine detalje (tipke s pisaćeg stroja) izrađuje sama autorica, ostali metalni dijelovi od inoxa izrađuju se u raznim domaćim obrtničkim radionicama, dok se finalan proizvod izrađuje u tvornici Galko.

Uz prezentaciju, zainteresirane posjetiteljice i posjetitelji u opuštenoj će atmosferi kluba Botaničar u subotu moći razgovarati s autoricom i doznati sve o procesu izrade torbi.

Foto: PR
Objavljeno: 13.03.2017. u 11:31

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p