HRVATSKA MODA

Ljetne kolekcije u kojima će uživati Hrvatice

Što smo vidjeli na pisti prve večeri Perwoll Fashion.hr Cruise Collectiona?

U fenomenalnoj i opuštenoj ljetnoj atmosferi na predivnom Trgu Kralja Tomislava u Zagrebu, jučer je uz ekskluzivan koncert Mile Elegović otvoren još jedan Perwoll Fashion.hr Cruise Collection na kojem su svoje kreativne vizije cruise kolekcija predstavili etablirani domaći dizajneri: Aleksandra Dojčinović, Boris Banović i Ivica Skoko te slovenski dizajnerski kolektiv Young@Squat.

ALEKSANDRA DOJČINOVIĆ

Kada gledate prezentacije novih kolekcija Aleksandre Dojčinović, ono što svakako možete očekivati jest čvrsta konstanta koja se očituje kako u kvaliteti izrade pa tako i u prepoznatljivosti kreativnog izričaja. Čini se da dizajnerica nije sklona iznenađenjima i eksperimentiranju, no ta je stabilnost i upečatljivost dizajnerskog potpisa u Aleksandrinom slučaju samo i isključivo prednost, budući da njezinu viziju žene jednostavno obožavaju i bile bi u krajnju ruku razočarane kada bi odjednom skrenula na neke druge modne kolosijeke.

I ovog puta, kroz svoju viziju cruise kolekcije, Dojčinović nam je ponudila nenametljivu i profinjenu eleganciju koja beskompromisno slavi ženstvenost. Kolekcijom vladaju romantične pripijene haljine zanimljivih, čipkastih tekstura te nježnih, puderastih i pastelnih nijansi, tek tu i tamo razbijene ponekim tamnim komadom. Aleksandra Dojčinović još je jednom dokazala da zna kako na površinu iznijeti svu moć ženske elegancije koja se u njezinom slučaju, bez suvišnog pretjerivanja, krije u samo jednoj jedinoj, ali pravoj haljini.

2B BORIS BANOVIĆ

Kolekcija Borisa Banovića za njegov brend 2B inspirirana je casual jednostavnošću i odiše opuštenom dozom sportskog šika. Ta se opuštenost modnog izričaja ponajviše ogleda u njegovoj viziji muškarca koji kroz ljeto prolazi u udobnim pamučnim kratkim hlačama, kombiniranima s jednobojnim košuljama dugih ili pak majicama kratkih rukava. Jednostavnost u kroju ogleda se i u nenametljivim komadima namijenjenim ženama, gdje dominiraju pencil suknje s prorezom, lepršave maxi haljine cvjetnog uzorka, suknje koje podsjećaju na pareo te večernje koktel haljinice u tamnijim modrim i crnim tonovima.

YOUNG@SQUAT

Slovenski dizajnerski kolektiv Young@Squat ponudio je zagrebačkog publici zanimljivu i razigranu kolekciju koja na sebi svojstven način spretno spaja nekoliko individualnih dizajnerskih vizija. Poigravanjem asimetrije u kroju, predimenzioniranim valovima, prorezima, transparentnim materijalima, interesantnim miješanim teksturama te nabiranjem slojeva dodali su kolekciji notu živosti i unijeli toliko željeni dašak mladenačkog duha, koji u svojoj sklonosti eksperimentiranju teži propitivanju modnih, ali i društvenih normi.

Upravo je taj aspekt ‘igre’ najviše iznenadio zagrebačku modnu publiku koja nikako nije navikla vidjeti čipkaste, lepršave i ružičaste hlačice na tipičnom macho muškarcu ili pak bisere ušivene u ovratnik njegove majice. U svojoj viziji žene, Young@Squat je ipak nešto manje radikalan. Prevladavajuća crna boja razbijena je tek ponekim komadom življih boja ili cvjetnim printom, a kompleksnošću i originalnošću u kroju svakom je djeliću kolekcije utkana neka druga, zanimljiva priča.

 IVICA SKOKO

Ivica Skoko svojom je cruise kolekcijom publiku potpuno oborio s nogu te time s punim pravom zaslužio ogroman aplauz. Oduševljenje su izmamile duge maxi haljine i suknje cvjetnog uzorka, dvodijelni kupaći kostimi i famozni poluprozirni lepršavi kaftani koji vijore na vjetru te su, upotpunjeni prikladnim nakitom i trakicama u kosi, genijalno zaokružili željeni etno, pomalo gipsy dojam.

Svojom elegancijom, ženstvenošću i lepršavošću, cruise kolekcija Ivice Skoke neodoljivo priziva ljeto i navodi vas da istog trena poželite sve komade u svom ormaru. Igrajući na kartu nostalgije za opuštenim i šarenim vremenima kada je u cvjetnoj modnoj rapsodiji uživala hippie generacija, dizajner je bez sumnje publici prikazao jednu zaokruženu kolekciju koje ćemo se još dugo i rado sjećati. 

Tina Lončar

photos: Goran Čučković

video: VTS

Objavljeno: 28.06.2014. u 08:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p