MODNI DODACI

Magičan nakit od drevnog rimskog stakla

Izložba nakita umjetnika Feđe Aaron Bučića

Izložba smještena u središtu zbivanja adventa grada Zagreba – između Zrinjevca i trga kralja Tomislava - svakako će biti poseban ukras grada u blagdansko vrijeme. Otvorena je od 1. do 23.prosinca u Hotelu Palace, Trg Josipa Jurja Strossmayera 10, ulaz je za sve slobodan.

Poštujući unikatnu priču svakog pojedinog komada, staro rimsko staklo je u umjetničkoj radionici ELKANA s maštom i vještim rukama majstora zlatara odjeveno u srebro, ponegdje su boje istaknute poludragim kamenjem ili je povezano u cjelinu vunom.

Drevno rimsko staklo proizvedeno je u vrijeme Rimskog Carstva, pronalazi se arheološkim iskapanjima na području mediteranskih zemalja, osobito današnjeg Izraela, odakle dolazi i staklo na ovom nakitu. Svaki pronađeni komad stakla obilježen je svojom poviješću kao i višestoljetnim prirodnim procesom, kojim se na staklenoj površini stvaraju ljuskice u duginim bojama – što je jedno od prepoznatljivih obilježja rimskog stakla. Može se tako reći kako je upravo vrijeme najzaslužniji autor kolekcije ovog jedinstvenog nakita.

Više od tri desetljeća, kamen – od bračkog do dragog – i plemeniti metali, osnova su kojoj se Feđa Aaron Bučić iznova vraća, uz istraživanje drugih materijala. Temelj umijeća stvarao je u Klesarskoj školi u Pučišćima na Braču, Višoj školi za drago kamenje u Amsterdamu i višegodišnjim radom uz majstore zlatare u Splitu, Amsterdamu i Jaipuru. Dugo godina radio je sa štićenicima splitskog Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, u kojem je pokrenuo nagrađivanu klesarsku terapeutsku radionicu za osobe s posebnim potrebama, te je posebno priznanje dobio za rad u mozaiku.Uz ostalo, postavio je niz samostalnih izložbi nakita, katedralu u Kathmanduu obogatio križem od bračkog kamena s hrvatskim pleterom, papi Ivanu Pavlu II. darovana je njegova krunica od kamena iz Međugorja, restaurirao je niz sakralnih predmeta i objekata diljem Hrvatske, Indije i Nepala.


Foto: PR

Objavljeno: 02.12.2016. u 10:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p