HRVATSKA MODA

Maksim Mrvica jedan je od najbolje odjevenih Hrvata

Grgo Zečić razgovarao je s poznatim pijanistom o modi i osobnom stilu
Kada me uredništvo portala upitalo da li želim raditi modne intervjue pristao sam pod jednim uvjetom, a taj je da želim razgovarati samo s kreativcima koje dobro poznajem. Za pitanja koje postavljate prijatelju ili pak dugogodišnjem poznaniku nisu potrebni pažljivi mostovi koje treba graditi kao uvod iz jedne teme u drugu već oboje možete uživati u cijelom procesu. Miješaju se tu razna sjećanja i uspomene, ali u ovom slučaju sve s modnim predznakom.

Maksim Mrvica je po mom skromnom mišljenju već više od desetljeća najbolje odjeveni Hrvat. Kod njega riječ “trend” ne postoji. Zna sve nijanse crne i daleko je od tipične modne žrtve kakve obitavaju na našim prostorima. Zajedno smo harali od splitske Zare pa do Saint Laurenta u Londonu. Jedini problem kod Maksima je taj što je frajer u top formi. Redovito trenira i strogo pazi što jede. Naša zadnja shopping pustolovina bila je prije nešto manje od godinu dana u Londonu kada smo u nekoliko dana obišli na desetke dućana i robnih kuća kako bi ga opremili za novu turneju. Dok je Maks bez ikakvih problema sprintao od jedne lokacije do druge, ja sam se iza njega vucarao hiperventilirajući. Nakon tri dana s Maksom počeo sam po prvi put konkretno razmišljati o aktivnim susretima s teretanom. Naravno, ništa od toga. Trik kod Maksima je da točno zna što želi i nikada se ne radi o nekoj sumanutoj modnoj kupovini. Svaki komad dobro će procijeniti prije nego što se odluči čime dodatno potvrđuje tezu da manje je više kad poznajete svoj stil.

Postavit ću ti pitanje koje meni uvijek postavljaju: zašto crna boja u odijevanju? Ti si joj vjeran od početka svoje karijere.

Crna boja mi je najelegantnija i sve mi izgleda puno bolje u crnoj boji. Pogotovo sto se tiče moje odjeće za koncerte. Ali moram priznati da u zadnje vrijeme imam izlete i u sivu, bijelu pa čak se nađe i nešto crvene.

Da li se sjećaš prvo dizajnerskog komada koji si ikad kupio?

Mislim da je to bila minimalistička košulja Helmuta Langa koji mi je onda bio dosta interesantan.


Tebi je zapravo prvo dizajnersko otkriće bio Hedi Slimane kada je još radio za DIOR HOMME? Ispravi me ako griješim. Oni su te isto tako podržavali za tvoje nastupe i turneje?

Hedi Slimane i danas je moj najdraži dizajner. Imao sam sreću da sam surađivao s Diorom dok je on bio kreativni direktor. To je bila ideja moje entuzijastične stilistice Maxime s kojom sam tada surađivao. Maxime je to predložila, a ja osobno nisam gajio bas puno nade jer sam znao da kuća Dior, osim za Rolling Stonese i još nekolicine glazbenika, nikad ne sponzorira neka nova lica. Na moje iznenađenje njihova PR direktorica u Parizu je znala tko sam ja i pristala da nam pošalju odabranu odjeću direktno s revije za snimanje mog spota u Londonu. Tako je to počelo.

Znam da ne arhiviraš odjeću već ju stalno gubiš, no imaš li negdje tih ranih komada koje si prve kupio? Je l' ih negdje čuvaš? Jesu neki stvarno posebni?

Nažalost dosta odjeće gubim. S obzirom da zbog posla jako puno putujem često tek kasnije shvatim da mi nedostaje dosta komada. Dogodi se da ostanu ili u backstageu dvorane ili po ormarima hotela. Ima par komada koje i dan danas čuvam jer me vežu lijepe uspomene za njih poput majice od Jean Paul Gaultiera i Diorove hlače koje su sa mnom prošle cijeli svijet.

Ono što je kod tebe specifično jest da si vjeran određenim dizajnerima i estetici. Nikad ne slijediš trendove. Kako na to gledaš?

Nikad nisam pratio trendove jer mi se uvijek činilo da onda gubi svoju individualnost pošto svi izgledaju isto. Imam svoj stil koji puno više naginje kakvom rokeru nego klasičnom pijanistu i prema tom stilu biram odjeću.


Kad se kod nas priča o dizajnerskoj odjeći onda sam odmah pomišlja na snobizam, ali ti ja smo kupovali i u Zari i u Saint Laurentu. Što misliš o tome?

Ako mi se nešto sviđa nije mi bitno kakav je brand.

Tvoje azijske turneje traju mjesecima i izuzetno je važno dobro se prezentirati svojoj publici. To je zapravo jedan od glavnih razloga zašto stvarno oprezno biraš odjeću. Kako odlučiš što ćeš nositi i što iskombinirati? Svaki dan ti je novi avion, novi grad…

Moji fanovi i mediji su uvijek s pažnjom gledali moje odijevanje tako da i ja nastojim dosta paziti na taj dio. U principu svake godine prije turneje obavim shopping nove odjeće za koncerte. Onda unaprijed imam dosta kombinacija u glavi jer s obzirom da putujemo svaki drugi dan često nemam vremena isprobavati razne kombinacije već ih zamislim.

Znam da nemaš nikakve modne asistente oko sebe. Kako preživiš modu?

Moram priznati da entuzijazam koji sam prije imao za shopping vise nije toliko intenzivan. Tako da mi nekad ipak treba pomoć stilista da mi koordinira kupovinu i odabir. Zadnji put si mi ti pomogao u toj pustolovini u Londonu.

Ne znam jesam te ikad pitao, ali tko ti je najveći modni idol?

Nikada nisam imao idola u modi, a ni u svijetu glazbe, filma ili estrade. Kad bolje razmislim mislim da je Hedi Slimane zapravo nešto poput mog idola.

Blic pitanje! Bi li za dobru okladu obukao havajsku košulju?

Možda i da. Ovisi o okladi. (smijeh)
Foto: Privatni album
Objavljeno: 13.04.2019. u 15:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p