HRVATSKA MODA

Marija Kulušić: Čvrsto stojite iza svoje vizije!

Dizajnerica savjetuje natjecatelje LIFT by Perwoll natječaja
Marija Kulušić 
Tijekom godina svog postojanja na regionalnoj modnoj sceni, prestižni natječaj LIFT by Perwoll iznjedrio je nekolicinu mladih dizajnerskih nada neospornog talenta čiji su modni brendovi i kreativni rukopisi danas nadaleko prepoznatljivi te stoje uz bok najvećim imenima na modnoj pisti FASHION.HR-a. Već tradicionalno, i ove se godine LIFT uputio u misiju traganja za novom mladom dizajnerskom nadom koju će lansirati u zvjezdanu orbitu, a ima li boljeg načina da se ista pronađe nego da se prisjetimo nekih starih, sada već profiliranih dizajnera, koji su nekoć i sami pripremali skice, pedantno promišljali svaki model kolekcije te se nastojali prikazati u najboljem svjetlu, sve kako bi odnijeli pobjedu?  
  
Od samih početaka koračanja modnim svijetom, rad Marije Kulušić našao se pod blještavim svjetlom reflektora, povečalom zainteresirane javnosti i domaćih modnih medija koji pomno prate svaku njezinu kolekciju. Malo je reći da ju modna kritika obožava, uvijek nekako spremna u svojim recenzijama njezina dizajnerska ostvarenja ukrasiti samo superlativima. Svaka Marijina kolekcija i pripadajući vizuali čekaju se s nestrpljenjem, a ona je baš uvijek nekako skromna, predana i koncentrirana samo na realizaciju svoju ideje, a ne na nebitne tričarije, i baš se zbog toga uvijek prezentira u najboljem mogućem svjetlu nadmašujući samu sebe. Mada smo već i nakon debitiranja na velikoj pisti FASHION.HR-a smatrali kako je ljestvica postavljena visoko. Od prve kolekcije s kojom je odnijela pobjedu na regionalnom natječaju LIFT by Perwoll, a koja je inspirirana arhitekturom i umjetničkim stilom Bauhausa, njezin se kreativni potpis često opisivao kao „složeni minimalizam“ makar ga sama Marija ne bi isključivo opisala tom definicijom. Zvjezdani put mlade dizajnerice krenuo je nakon što je svoju kapsulnu kolekciju Bauhaus zavijenu u bijelo pokazala stručnom žiriju i publici regionalnog natječaja LIFT te u potpunosti osvojila sve prisutne.

Marija Kulušić
  
„Smatram kako je LIFT izuzetna prilika za mlade dizajnere kao odskočna daska i pokretač karijere, a ako se pokažu talentiranima, daljnji uspjeh ovisi, naravno, o njima samima. LIFT svima pruža mogućnost afirmacije te skreće svjetlo javnosti na njih,“ govori talentirana dizajnerica o natječaju koji joj je dao krila i gurnuo na scenu uz bok profiliranim dizajnerima.

 
Marija Kulušić  
A na čemu je Kulušić bazirala pobjedničku kolekciju? Koja joj je bila misao vodilja oko koje je ispričala svoju modnu priču koja je očarala žiri LIFT-a? „Moj rad se bazirao na arhitekturi Bauhausa, a u svojoj kolekciji prikazala sam minimalističke odjevne predmete koji se podudaraju s racionalnošću i funkcionalnošću te pojednostavljenim formama Bauhausa. Prevladavaju stroge forme lišene bilo kakve vrste ornamenta, mali elementi koji se propinju, izdižu od tijela u sivoj boji što dodatno naglašava odjevne predmete u bijeloj boji,“ prisjeća se Marija.

Marija Kulušić 
Mlada se dizajnerska nada, zrelo i promišljeno poput modnog dizajnera s mnogo pista u nogama, odmah koncentrirala na pravu stvar – priču, atmosferu i razrađeni koncept. „Pošto su odjevni predmeti strogo minimalistički te stvaraju hladan dojam cilj mi je bio dodatno naglasiti koncept, odnosno priču koja stoji iza cijele kolekcije,“ objašnjava Marija te dodaje: „Cjelokupnim stylingom pa i samim odjevnim predmetima koji stoje na vješalici htjela sam potpuno privući promatrača u svoju bijelu i pročišćenu priču te stvoriti određenu auru i atmosferu oko nje.“
 
Marija Kulušić 
Sada kad pogleda unatrag, u retrospektivi, Marija zaključuje kako joj je pobjeda na LIFT-u donijela mnogo medijskog publiciteta: Pobjeda na LIFT-u me istaknula u vrlo kratkom roku. Gotovo preko noći našla sam se s veteranima hrvatske mode na pisti FASHION.HR-a i pod povećalom javnosti. To je bio neizmjerno velik poticaj za moj daljnji rad.“
 
Marija Kulušić 
Obzirom da se na svojoj koži uvjerila kako joj je pobjeda na LIFT-u omogućila da se istakne među konkurencijom i debitira na velikoj pisti FASHION.HR-a dijeleći backstage i pistu s eminentnim domaćim dizajnerima, savjet iz njezinih usta vrijedilo bi poslušati: „Mlađim kolegama bih preporučila da budu uporni u svojoj viziji i čvrsto stoje iza nje te da se što više prijavljuju na natječaje i koriste što više prilika kojih u Hrvatskoj ionako nema puno.“
 
Marija Kulušić 
Marija Kulušić sjeća se vrlo živo i svoje velike premijere, dana kada je po prvi puta izložila kolekciju pred očima zagrebačke modne publike i medija koji su jedva dočekali vidjeti Marijinu debitantsku kolekciju. „To neću nikada zaboraviti. Bilo je pomalo zbunjujuće, izmješali su se razni osjećaji, od straha i nervoze do veselja i uzbuđenja. Na kraju je prevladava radost i olakšanje nakon odrađene revije. Mogu reći da je to jedno neprocjenjivo i neopisivo životno iskustvo,“ prisjeća se veselo Kulušić.
 
Marija Kulušić
 
Sva pravila natječaja doznajte ovdje, a prijavnicu preuzmite na ovom linku.  
 
Foto: Jure Perišić, Jakov Baričić, Mateja Vrčković
Objavljeno: 18.05.2015. u 14:17

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p