HRVATSKA MODA

Marija Kulušić ima zbilja sjajnu novu kolekciju

Kampanju potpisuje sjajni Franjo Matković

U novoj kolekciji talentirane dizajnerice Marije Kulušić naziva It Fell Apart provlači se snažan kontrast među odjevnim predmetima, posebice kontrast među tekstilima poput strogog odijela s tipičnim materijalima i uzorcima korištenim u izradi, a zatim 'uništenog' s detaljima od svilene tkanine ručno bojane prirodnim bojilima.

Za vizuale je zaslužan Franjo Matković dok je make up djelo talentirane Petre Sever, a u ulozi modela je Iva Grdić. Sam izgled odjeće nadahnut je s još uvijek duboko prisutnim 'poslovnim' kodeksom odijevanja u našem društvu, a zatim su odjevni predmeti podvrgnuti različitim vrstama transformacije, izvrtanja i uništavanja. U kontrastu sa strogim formama sakoa i kaputa su odjevni komadi izrađeni od svile bojane u prirodnoj kupelji, a potom raznim tehnikama, poput prirodnog printa sa lišćem i predmetima podložnim koroziji koji zahtijevaju duži vremenski period kako bi nastao 'prirodni otisak'. Tekstilni materijali dovršeni su ili rađeni u potpunosti ručnim procesom bojenja.

"Ostaci svilene tkanine iskorišteni su u dovršavanju rukavica i haljine kako bi se minimalizirao otpad odnosno iskoristio sav višak materijala. Korištene su razne tehnike, a sve s naglaskom na prirodna bojila i metode koje zahtijevaju određeni vremenski period kako bi dovele do željenog rezultata. Od tekstila, najviše je korištena svila koja je nijansirana u kupelji od biljaka poput kamilice, cikorije, kave, crnog čaja i kupelji u kojoj su namakani hrđavi predmeti", govori o svojoj novoj kolekciji Marija Kulušić.

Foto: Franjo Matković
Objavljeno: 17.09.2018. u 13:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p