HRVATSKA MODA

Me and the machine predstavili novu kolekciju na ulicama Zagreba

"Go big or go home!"
Me and the machine NEONation 
Mladi modni dvojac Me and the machine, iza kojeg stoje dizajneri Vanja Veselić i Berislav Kovačević, predstavili su u petak 24. lipnja svoju novu kolekciju NEONation u samom centru Zagreba i to na svojoj prvoj samostalnoj reviji.

Nekadašnji finalisti Portanova Fashion Incubatora, svoju novu kolekciju predstavili su prvo na Balkan Art Fashion Eventu, a nakon toga su se odvažili organizirati jednu posve drugačiju samostalnu reviju na ulicama u centru Zagreba.

Me and the machine NEONation

Me and the machine na ulicama Zagreba

„Bio je to veliki izazov. Do sada smo imali revije samo u sklopu modnih organizacija. Sve je krenulo u fazi realizacije naše zadnje kolekcije, u kojoj smo se bavili temom noćne vizure grada, svjetlosnih reklama, zvukova i energije grada. U jednom trenutku shvatili smo da ćemo cijelu našu modnu priču najbolje ispričati i prezentirati upravo tamo gdje smo i pronašli inspiraciju. Go big or go home. Radi se o site-specific događaju koji smo smjestili u samo središte Zagreba. Sretni smo s onime što smo htjeli postići, a to je da je ulica postala catwalk i da su svi, od posjetitelja pa do slučajnih prolaznika, postali dio naše modne priče. Pred nama je bilo mnogo izazova, tehničkih stvari i preko 500 natipkanih e-mailova, no u svemu tome su nam pomogli naši prijatelji kojima smo neizmjerno zahvalni. Da, priznajemo, organizacija modnog eventa nije lak posao, potrebni su čelični živci i definitivno nije za quittere“, objašnjavaju Vanja i Berislav.

U nastavku modni dvojac ističe kako je kod njih nastanak kolekcije iznimno kompleksan proces koji zna trajati i do godinu dana, a sastoji se od opširnijeg istraživanja teme kojom se bave. Posebnost nove kolekcije leži u njihovoj želji za eksperimentiranjem, a to je učinjeno i pri organizacije revije. Kako se nova kolekcija NEONation bavi odnosom grada i njegovog medijskog krajolika, Vanja i Berislav su se revijom vratili izvornoj inspiraciji kolekcije.

Me and the machine NEONation

Neonske nijanse kao lajtmotiv kolekcije NEONation

„Htjeli smo poručiti da je NEONation zapravo generacija svih nas - koji smo odrasli u urbanom okruženju u kojem naša čula bombardiraju reklame, zvuk i (umjetna) rasvjeta. Inspirirala nas je tehnologija koja je u nestajanju, a to su neonski svjetlosni objekti i fluorescentna rasvjeta - tehnologija koju zamjenjuje novija i elementi koji se trenutno nalaze najčešće u galerijskim prostorima kao alat umjetničkog izražavanja. Te elemente vratili smo u suvremeno urbano okruženje - gradske ulice - i pritom su dobili sasvim novi oblik i kontekst - modnog objekta“, objašnjavaju dizajneri
 
Me and the machine NEONation
Kolekcija se sastoji od raznolikih komada, od badića pa sve do teških kaputa, a kroz sve kreacije su provučene neon nijanse kao lajtmotiv kolekcije, a pleksiglas detalji su ovaj put dobili sasvim novu ulogu – onu etikete ili su pak cijeli krojni dio.

„Iznimno smo zadovoljni kolekcijom, posebice zbog komentara da smo već razvili svoj prepoznatljivi dizajnerski potpis. I ovoga puta razvoj kolekcije bio je dugotrajan, zabavan, eksperimentalan, a ponekad iznimno težak i naporan. Ta formula događa nam se kod svake kolekcije, no vrlo smo zadovoljni što smo prikazali komade za doista svaku sezonu!“

No, koliko je sama Hrvatska, ali i njen glavni grad Zagreb, na čijim je ulicama dizajnerski dvojac i predstavio kolekciju, urbane sredine koje nameću, ali i prate modne trendove, bilo je neminovno pitanje.
 
Me and the machine NEONation 
„Zagreb ima razvijen modni identitet i po pitanju praćenja modnih trendova ne razlikuje se previše od ostalih većih gradova u inozemstvu. Ako se ne varamo, imamo najveći broj modnih događanja u odnosu na države koje nas okružuju. Ono što je jedini problem je što ipak još nismo uspjeli razviti prepoznatljivu hrvatsku modnu dizajnersku platformu, poput primjerice skandinavskog dizajna, koju će prepoznati inozemstvo i na prvu povezati s Hrvatskom. Nema još te kompaktnosti, već samo pojedina imena. No nadamo se da će se i to razviti s vremenom. Kako kažu, na mladima svijet ostaje“, zaključuju za kraj Vanja i Berislav.

Mija Dropuljić
Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 25.06.2016. u 12:42

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p