HRVATSKA MODA

„Minimalizam nije jednostavniji i lakši način“

Intervju: Melina Marelja, vlasnica brenda Kon2re
Kon2re 
Dizajnerski produkt, što god on bio, uvijek je odraz njegovog stvaraoca. Na sebi svojstven način on uvijek „priča“ o idejama, o principima, ukusima i karakteru onoga koji ga je zamislio i na koncu oživio. On je uvijek više od onoga što možemo prozvati „estetikom“ i jednostavno opipati što potvrđuje i dizajnerski rad naše sugovornice, modne dizajnerice Meline Marelje koja stoji iza brenda Kon2re.
 
Pomicanje granica, transformacija i promišljanje o neartikuliranom čine osnovu njezinog dizajna. Obzirom da se Melina trenutačno, na zagrebačkom Tjednu dizajna u Laubi, široj publici predstavlja svojim novim proizvodom, ATTITUDE Ruksakom, porazgovarali smo o njezinom modnom putu, inspiraciji i pogledu na stvaranje pod imenom Kon2re.
 
  
Melina, kako je krenuo tvoj modni put? Jesi li kao klinka maštala o modnim vodama ili si sanjala o nečem posve drugome?

Za mene nikad nije bilo upitno čime ću se baviti u životu, već kako ću to postići. Od malih sam nogu znala da će moj put biti vezan za modu. Ne sjećam se vremena kada sam htjela biti bilo što drugo osim dizajnera. Odmalena sam gledala svoju baku koja je ručno prekrajala stare haljine i od njih radila nove. Uz nju sam zapravo i napravila svoje prve kreacije. Mislim da sam izluđivala svoju obitelj mini revijama koje sam stalno priređivala i maštala da je naša dnevna soba zapravo modna pista u Parizu. Sjećam se brojnih neprospavanih noći u srednjoj školi koje sam provela za mašinom šivajući svoje modele da bi iduće jutro naravno u tome išla u školu. Tako da ne čudi što sam na kraju završila u svijetu mode, a poslije i u svijetu sapunica i filma.
 
Kon2re  
Nakon što si završila svoje obrazovanje na TTF-u asistirala si dizajneru Borisu Pavlinu, kako ti je to iskustvo pomoglo u daljnjoj karijeri?

To je iskustvo koje me zasigurno usmjerilo i potvrdilo moju ljubav prema dizajnu. U vrijeme kada smo se sreli bila sam poprilično razočarana konceptom mode u Hrvatskoj. Imala sam sreću da sam na samom početku svog školovanja završila srednju Školu za tekstil, kožu i dizajn, koja je postavila jako dobre temelje za moj daljnji razvoj. Imala sam odlične profesore koji su poticali kreativnost i istovremeno te tjerali na razmišljanje o samom procesu stvaranja. Mi smo tada stvarali kolekcije od ideje do realizacije, te prolazili cijeli proces koji je itekako bitan za jednog dizajnera koji uistinu misli biti baš to, dizajner. Ono što je trebao biti logičan slijed i nadogradnja studiranjem na TTF-u je nažalost za mene bilo poprilično razočaravajuće iskustvo. S obzirom na to da sam došla iz jedne poticajne sredine očekivala sam da ću na fakultetu steći još više znanja i naravno ono što me najviše interesiralo, praktičnog dijela. Na moju žalost ništa se od toga nije ostvarilo tako da je moja suradnja s Borisom za mene definitivno bila prekretnica. Od njega sam naučila i dobila ono što sam trebala na višem stupnju svog obrazovanja i mislim da bez toga ne bi bila danas gdje jesam. U vrijeme kad smo krenuli u suradnju, on se vratio iz Italije sa studija prepun dojmova i novih ideja što je meni kao mladom dizajneru bilo izuzetno motivirajuće. Od početka smo kreativno kliknuli i mislim da smo se jako dobro nadopunjavali. Ono što je kod Borisa zanimljivo, a mislim da se tu mogu složiti svi koji ga poznaju, jest ta njegova dječačka zaigranost koju jednostavno ne možete ignorirati i koja vam konstanto izvlači osmjeh na lice. Do danas mi ta suradnja ostaje kao jedna od ugodnijih i dražih.
 
Kon2re  
Kako je nastao Kon2re Studio? Brend se rodio iz ljubavi prema kostimografiji, je li tako?

Prije bi rekla da je nastao zasićenjem filmskim svijetom i cijelom produkcijom koja okružuje taj svijet. Sama riječ kostimografija i ono što podrazumijevamo pod time mislim da nema mjesta u svijetu sapunica i serija koje se snimaju kod nas. Razlog je jednostavan; imate jako malo kreativne slobode od strane kreativnih producenata da bi zapravo utjecali na vizualni svijet likova, premalo vremena i naravno premali budžet koji je za odjel kostima uvijek uvjerljivo najmanji od svih odjela. U tom sam svijetu provela nekoliko godina i mogu reći da mi je to bilo jako dobro iskustvo da shvatim što ne želim. Ne mogu reći da je vrijeme koje sam provela po setovima bilo loše, dapače, upoznala sam jako puno divnih ljudi i osjećaj zajedništva koje se stvori sa ljudima s kojima radite po više od 12 sati je stvarno nešto što rijetko možete iskusiti u nekoj drugoj vrsti posla. No, ja sam u jednom trenutku shvatila da sam se totalno kreativno zapustila i da to nije posao kojim se želim baviti do kraja života. Ideja da pokrenem nešto svoje bila je prisutna jako dugo samo je bilo pitanje vremena kada ću se pokrenuti. Na jednoj od pauza između snimanja to se i desilo. Trebalo je dosta vremena da se sve postavi na noge onako kako sam zamislila. U početku kada krenete u nepoznato ne možete ni zamisliti s kojima ćete se sve problemima susresti, od dobivanja odgovora na najobičniji mail, nabave kvalitetnog materijala, isporuke istog, same proizvodnje, te plasiranja proizvoda na tržište. No, na kraju to nekako sve zaboravite, iako se svaki dan s time susrećete, kada dobijete povratnu informaciju od kupaca koliko su zadovoljni vašim proizvodima. Danas, kada gledam sa odmakom mogu reći da je to bila najbolja profesionalna odluka koju sam donijela, jer na kraju dana mogu reći da radim ono što volim.
  
Kon2re
 
Torbe su u fokusu Kon2re brenda? Kako bi opisala svoju estetiku?

Kon2re Studio je od samih početaka zamišljen kao koncept koji će se razvijati i baviti svim oblicima dizajna sa sposobnošću transformacije, dozom drskosti, te pomicanjem granica. Sama franc. riječ contour/konture označava neki oblik izvana, na rubu; ono što u neuobličenom, neartikuliranom, vidljivom tek u prelamanju svijetla i sjene kroz obrise daje oblik i sadržaj. Može se zaista primijeniti na sve, jer se konture nalaze svugdje oko nas. Iz toga razloga torbe su zamišljene kao početak i samo jedan od segmenata Kon2re dizajna. U planu je i limitirana linija odjeće koju već duže vrijeme planiram, a u budućnosti se planiram poigrati i s izradom namještaja. Što se tiče same estetike, ona se nametnula sama po sebi, jer smatram da je osobni stil dizajnera vrlo teško odvojiti od samog dizajnera. Samim time stvaram one stvari koje se meni osobno sviđaju i koje bi voljela nositi i koje na kraju i nosim. Ako bi morala opisati svoj dizajn rekla bi da zasigurno pripada minimalizmu s dozom kompleksnosti. Kada razmišljate o minimalizmu uvijek se nekako provlači misao da je to jednostavniji i „lakši“ način. Postići da jednostavne i čiste konture čine kompozicijski zanimljivu cjelinu uistinu nije lako, no to je ono što meni sam proces eksperimentiranja čini izazovnijim. Jedan takav eksperiment koji je započeo kao igra sa strukturalnim okomitim i vertikalnim šavovima na kraju je postao prepoznatljiv Kon2re proizvod koji izgledom nalikuje muzičkom instrumentu, harmonici.
  
Kon2re
 
Na Tjednu dizajna Expo se predstavljaš novim proizvodom. Reci nam nešto o tome…

Na tjednu Dizajna se predstavljam s najnovijim modelom ruksaka u prepoznatljivoj igri harmony šavova; ATTITUDE Ruksakom. Nedavno je izašla i kampanja koja je zaokružila cijelu priču pod nazivom ATTITUDE, neopterećena sezonama, već vremenom u kojem je nastala. Sam naziv kampanje započeo je osnovnim pitanjem; What you got? – Attitude. Drugim riječima; ono što nosiš u sebi je ono što nosiš i na sebi. To je na najbolji mogući način interpretirala Mia Biondić, kao zaštitno lice samog branda, te jedna od najboljih glumica svoje generacije. Mislim da je njezina izvedba jake, neustrašive i drske KON2RE žene kroz transformaciju lica, tijela i izražaja, te energijom koja je više nego opipljiva, upravo ono što sam zamislila kada sam krenula u cijelu priču. ATTITUDE i dalje ostaje vjeran svojoj paleti crne, crne i crne sa novim tragovima pastelnih tonova roze, zelene, plave i sive boje. Kampanja je nastala u suradnji s odličnim fotografom Zvonimirom Ferinom, dok make-up potpisuje sjajna Kasandra Draganić. Nova kolekcija dostupna je u Croatian design Superstore-u, te u Kon2re Studiju putem službenih web profila.
 
Kon2re  
Foto: Zvonimir Ferina, Iva Hrvatin, Ivana Zadro
Objavljeno: 07.05.2016. u 08:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p