HRVATSKA MODA

Mirjana Klepić iz crne boje i kože izvlači samo ono najbolje

15. Fashion Incubator odabrao svog pobjednika
Mirjana Klepić 
subotu 14. studenog održana je finalna večer ovogodišnjeg Fashion Incubatora na kojoj su odabrani finalisti predstavili svoje kolekcije. Pet mladih dizajnera okušalo je svoju sreću na osječkoj pisti, a pobjedu je odnijela Mirjana Klepić. 

Nino Sablić
Mladi dizajner Nino Sablić svojom kolekcijom pod nazivom Djevojka je otvorio finalnu večer. Kolekcija je posvećena djevojci iz jedne druge dimenzije koja dolazi na naš svijet i u njegovom kaosu se ne snalazi. Upravo zbog toga njegova djevojka odlučuje dramatično napustiti ovaj svijet samoubojstvom. Na pisti smo njegovu inspiraciju mogli vidjeti kroz crne komade koji izravno koketiraju s publikom, predstavljajući djevojku koja se ne libi pokazati svoje atribute. Kolekcija je napravljena od umjetne kose i kože, a pojedini komadi malo toga ostavljaju mašti.
 
Nino Sablić
Crna boja je čest odabir mladih dizajnera jer je ona na prvu itekako moćna, pogotovo kad se spaja sa seksipilom. Kaže se da se s crnom ne može pogriješiti, dok bijela boja otkriva sve pogreške. No, ni crna ne trpi niti prašta baš sve. Moćni seksipil i crna boja idu jedno s drugim, sve do trenutka kad taj seksipil prelazi granicu dobrog ukusa. Tada crna boja ne može spasiti stvar.

Nino Sablić
Jasno je kako je dizajnerova zavodljivost u pojedinim momentima karikirana i potencirana zbog želje za dramom i teatralnosti na modnoj pisti. No, kad se kolekcija ogoli jasno je kako je dizajnera ponijela želja za dramatičnošću koja je malo prostora ostavila samoj suštini svake uspješne kolekcije – dobro izvedenim krojevima.
 
Nino Sablić
Mirjana Klepić
Na koji način se crna iskoristi do samog kraja pokazala je Mirjana Klepić, koja je nakon samo prvog izlaza dobila pozornost gostiju i pozitivne bodove modne publike. Dizajnerica u svojoj kolekciji kombinira pletivo i kožu, pri tome im davajući nove uloge i spajajući ove suprotnosti u miks koji je na pisti izvrsno funkcionirao.
 
Mirjana Klepić 
Mirjana u svojoj kolekciji pokazuje nevjerojatan osjećaj za detalje koji nisu samo vidljivi na kožnim jaknama, na kojima dizajnerica ovaj materijal tretira poput pletiva stvarajući zanimljive detalje vrijedne pažnje. Mada su jakne Mirjanin glavni adut u ovoj kolekciji, ne smijemo zaboraviti ni donje dijelove gdje, pogotovo na hlačama, uočavamo taj istančan osjećaj za detalje, sami kroj i njegovu izvedbu.
 
Mirjana Klepić
Izleti u sivo i bordo ovoj kolekciji nisu bili potrebni. Jasno je kako je dizajnerica kroz njih htjela u prvi plan staviti pletiva, no oba izlaza su narušila fluidnost kolekcije. Srećom komadi su sami po sebi jaki stoga i ti nepotrebni izleti djeluje zanimljivo.
 
Mirjana Klepić
I u ovoj kolekciji crna je koketna i seksipilna, no u Mirjaninom izričaju taj seksipil je prije svega samouvjeren, elegantan i nije preizravan. Točna doza koju crna treba, a kada ona to dobije postaje moćna boja kojoj je teško odoljeti. Upravo takva je i Mirjanina kolekcija.
 
Mirjana Klepić
Maria Krnić
Jedinu mušku kolekciju u natjecateljskom dijelu večeri je predstavila Maria Krnić. Riječ je o kolekciji koja je dobila naziv Twist, a inspirirana je likom Olivera Twista. Raditi mušku kolekciju je teško i s njom se etablirani dizajneri često bore. Tanka je granica između nosive dizajnerske mode, trash nenosivih kolekcija i čistog high streeta. Maria želi da se njeni komadi nose na ulici, stoga je sklonija ponuditi high street verziju, što nužno nije loše.
 
Maria Krnić
Maria je na pisti ponudila komade koje bez problema možemo zamisliti na prosječnom Hrvatu koji je željan dobre i kvalitetne odjeće. Jer Maria ima dobro izvedene krojeve. No, postavlja se pitanje gdje je točno Oliver Twist u njenoj kolekciji.
 
Maria Krnić
Jasno je kako mlada dizajnerica nije svoju iinspiracija shvatila doslovno, što je uvijek bolji odabir. Ona je ponudila sportske krojeve, a boje i detalji, poput džepova i 'rupa', aludiraju na Oliverovo siromaštvo.
 
Maria Krnić
Promatrajući samu bazu kolekcije, što su nosivi i dobro izvedeni muški komadi, Maria je mnogo više mogla nadograditi predstavljene kreacije. Više slobode i hrabrosti ne bi u ovom slučaju narušilo funkcionalnost i nosivost kolekcije, nego bi joj pružilo dozu individualnosti i onaj twist, u ovom slučaju dizajnerski, koji čini razliku između high street i dizajnerskog komada.
 
Maria Krnić
Gabrijela Krešić
Gabrijela Krešić vratila nas je u žensku modu, predstavljajući kolekciju u kojoj se ističu čiste linije i smirujući i pomalo zanemareni kolorit mora – upravo to je najjači adut kolekcije. Spektar boja kod gledatelja izaziva osjećaj mira i spokoja koju promatranje mora i školjaka neminovno budi.
 
Gabrijela Krešić
Dizajnerica je lišila svoje kreacije detalja, igrajući na kartu minimalizma i multifunkcionalnih ruksaka. No, minimalizam je varljiva opcija – ako nije dobro izveden u prvi plan stavlja konstrukcijske pogreške koje su jedini 'detalj' kojeg u tom trenutku promatrač vidi.
 
Gabrijela Krešić 
Gabrijela je unatoč tome uspjela prenijeti osjećaj koji je i nju samu inspirirao za stvaranje ove kolekcije. No, dizajnerica još mora naučiti kako se pojedini materijal ponaša u izvedbi i što to znači za stvarnu ženu i njenu dinamiku pokreta. Najbolji komadi bez premca su ruksaci i dugi kaput ravnog kroja.
 
Gabrijela Krešić
Kruno Jendrijev
Kruno Jedrijev je nakon trećeg pokušaja dobio priliku izložiti svoju kolekciju na pisti Fashion Incubatora. Crna, plava i maslinasto zelena čine okosnicu kolekcije kroz koju se protežu detalji bijelih trakica, koje svijetle u mraku, i materijal koji je karakterističan za zaštitna odijela. Ova funkcionalnost, poput zaštite od kiše i vidljivosti u mraku, je kod Krune ženstvena i razigrana, što je veoma teško za postići.
 
Kruno Jendrijev
Krunini najjači aduti su ruksaci, jakne i kaputi – oni su u isto vrijeme izrazito nosivi, funkcionalni i praktični, no ipak imaju onaj potreban statement koji ih čini tako poželjnim.
 
Kruno Jendrijev
Jasno je kako je dizajner najviše muke imao s haljinama i hlačama koje se trudio uklopiti u kolekciju. No, na koncu je osjetno kako su pojedini komadi napravljeni iz grča. S jedne strane imamo sportsku eleganciju, u vidu jakni i kaputa, dok s druge lepršave haljine i hlače koje stilski i krojno odudaraju. Ravni krojevi i sportski elementi Kruni izvrsno pristaju – a u tom smjeru je trebao ići s cijelom kolekcijom.

Kruno Jendrijev
Mija Dropuljić
Foto: Dino Spajić
Objavljeno: 15.11.2015. u 20:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p