HRVATSKA MODA

Mlade snage hrvatskog dizajna

Brend JOTS piše neka nova pravila

U zadnje se vrijeme često govori i piše o nedostatku suradnje između propadajuće tekstilne industrije i suvremena dizajna koji odlično osluškuje svježe svjetske trendove, ali nekako ne uspijeva naći mjesto među apatičnim kupcima.

Modni su dizajneri, uključujući i same organizatore modnih događanja, napomenuli kako je bitan oslonac svake modne ideje proizvodnja koja će, smanjivši cijenu i ubrzanom proizvodnjom, dati impuls tržištu da se stvari mijenjaju (barem pomalo!).

Zbunjenost i kronična orijentiranost na strane proizvode- činjenica je koja svakako pridonosi ozbiljnom posrnuću domaćeg gospodarstva, ali je ujedno i simptom nedostatka ozbiljne ponude tradicionalnog i kvalitetnog dizajna.

Najčešće vrlo skup i zatvoren u uske krugove, suvremeni je hrvatski dizajn(recimo onaj naših dizajnera) vrlo distanciran od svakodnevnog čovjeka koji svoju modnu glad zadovoljava na nekim, manje osviještenim, mjestima.

Nakon niza uspjelih suradnji (ELFS, IVICA KLARIĆ , ZIGMAN, SEVER), došlo je vrijeme i za manje poznata dizajnerska imena koja su svoju ideju, od razvoja do proizvodnje, stvorila isključivo pomoću domaćih mozgova i pripadajuće industrije.

Poznata dugoreška industrija obuće Mr.Joseph okrenula je novu stranicu svoje povijesti (ali i sigurne budućnosti)kada je uposlila svoje mlade umove, Hrvoja i Domagoja Boljara, ne bi li stvorila liniju obuće koja će svojim izgledom koketirati s trendovima, ali i zadovoljiti apetite mladih i vrlo kritičnih kupaca.

Linija nazvana JOTS (JOHNNY ON THE SPOT) namjenjena je aktivnoj urbanoj populaciji. Johnny-on-the-spot je mlad, aktivan i angažiran. On širom otvorenih očiju i slobodnog uma traži i iskorištava prilike koje se nude na svakom koraku.

Brand JOTS , od ideje do konačnog proizvoda, u potpunosti je razvijen i proizveden u Hrvatskoj. Nadamo se kako će I ovaj primjer hrvatskog dizajna uspješno zaživjeti na domaćem tržištu.

 

Marko Banjavčić

 

Objavljeno: 03.04.2010. u 11:53

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p