HRVATSKA MODA

Moda je igra, a ja se sada ozbiljno igram

Intervju: Vjera Viličnik

Ususret nadolazećem Fashion Weeku Zagreb odlučili smo popričati s mladom dizajnericom Vjerom Viličnik koja u subotu ima svoju prvu reviju u Hrvatskoj. Vjera je dobro poznata na londonskoj modnoj sceni, radila je u ateljeima Roksande Ilinčić, Toma Forda i Max Mare, a danas vodi uspješan modni brend koji je nazvala svojim imenom. 

S Vjerom smo pričali prije nešto više od dvije godine (Ako si talentiran i spreman na velika odricanja, moguće je uspjeti u Londonu!) pa smo danas odlučili saznati što se novog dogodilo od našeg zadnjeg razgovora, kakva su njezina očekivanja od hrvatske publike i što nam je sve pripremila za subotnju reviju...

U subotu imaš reviju na Fashion Weeku Zagreb i to je zapravo tvoje prvo predstavljanje hrvatskoj publici. Kako to da si se odlučila za taj korak?

Dobila sam poziv od stane Fashion Weeka Zagreb i stvarno se razveselila. Nisam prije razmišljala o tome da se predstavim hrvatskoj publici, jer jako malo poznajem hrvatsku modnu scenu i događanja. U studiju se jako veselimo i pripreme su u ludo brzom tempu upravo.

Kolekcija proljeće/ljeto 2014. koju će Vjera prikazati na Fashion Weeku Zagreb

Uz samu reviju, dan ranije organiziraš mali event na kojem svi ljubitelji mode mogu uživo vidjeti tvoje kreacije. Što si sve pripremila?

Tako je, organiziram mali preview event u svom najdražem salonu, Ivy's Hair and Nail salonu. Ulaz je slobodan svima, tko je zainteresiran. Druženje je opušteno, dolazi obitelj i prijatelji, ljubitelji mode. Bit će izloženo par novih komada, na rasprodaji će biti kaputi i par haljina, i to na 50% sniženju. Također, napravila sam posebnu liniju majici od organskog pamuka sa svilenim ručno rađenim cvjetovima, koje će biti u prodaji po 150 kuna.

Što nas očekuje u kolekciji za proljeće/ljeto 2014.? Nastavljaš raditi u svom prepoznatljivom tonu ili si u novoj kolekciji otišla u nekom drugom smjeru?

Svaka kolekcija koju prezentiram je nastavak priče, a mijenja se i evolvira kako i ja upoznajem nove ljude, mjesta, mišljenja. Za mene je kreacija emotivan proces i način na koji izražavam svoje poglede, unutrašnje razmišljanje na različite teme. Ali također u zadnjih par godina sam upoznala svoje mušterije, znam što im treba, kako dišu, pa i to ulazi u konstrukciju novih komada.

Očekivanja su velika jer hrvatska modna publika zna da si radila u ateljeu Roksande Ilinčić, Toma Forda, Max Mare, WGSN... Kako se nosiš s pritiskom i imaš li tremu?

Nemam tremu, više uzbuđenje koje kulminira samim catwalkom. A pritisak ne osjećam za sada. Važno mi je da ljudi prepoznaju kvalitetu izrade i materijale, a svjesna sam da estetiku svih kritičara, neću moći zadovoljiti. Važno je biti realan, a opet dovoljno sanjar.

               Ekskluzivna linija majica s potpisom Vjere Viličnik

Što ima novo kod tebe od našeg zadnjeg razgovora od kojeg su prošle više od dvije godine?

Zadnje dvije godine se čine kao bar desetak, a opet tako je brzo prošlo. Jako sam puno radila na 'bespoke' narudžbama iz različitih kuteva svijeta, dobila sam svog prvog 'stockista' u Londonu, showroom po imenu Rous Iland u Dover Street-u. Radila sam po drugim ateljeima u područjima koje sam željela više shvatiti, dosta kolaboracija i razrada mojih omiljenih tema. Usavršila sam komade koje želim zadržati po sezonama i opustila se. Moda je igra, a ja se sada ozbiljno igram.

Ima li neka hrvatska javna osoba na kojoj bi voljela vidjeti svoje kreacije?

Da, sve moje prijateljice koje su podrška, moje drage dame iz obitelji. Osobe koje su me prepoznale i koje nose komade jer su se u njima barem malo pronašle.

Hrvatske fashionistice zanima gdje mogu isprobati i kupiti tvoje kreacije u Hrvatskoj? Imaš li u planu otvorenje nekog showrooma ili neki concept store?

Brend nema planova za otvorenje vlastitog showrooma, jer to iziskuje puno planiranja i upoznavanja hrvatskog tržišta i kupca, a za sada, sati u danu su premalo za tako nešto. Ali nadam se da će ova revija i predstavljanje biti dobra prilika za upoznavanje buyera iz hrvatskih butika i showrooma.

Haljina iz kolekcije proljeće/ljeto 2014. koju će Vjera prikazati na Fashion Weeku Zagreb

 

Ana Bacinger

photos: pr

 

Objavljeno: 18.11.2013. u 12:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p