HRVATSKA MODA

Modni ormar: treća večer

Zaslužena pobjeda Jasmine Bolanče

Četvrti modni ormar donio nam je i novu pobjednicu, Jasminu Bolanču, čija je kolekcija bijelih haljina i turbana otvorila drugu večer. Jasmina je dobila nagradu d 10 000 kuna, ali i dobru preporuku u životopisu, stoga se pridružujemo čestitkama.

            1. JASMINA BOLANČA

Drugo mjesto te Nagradu novinarskog žirija osvojili su Nikola Barbir i Adela Klikšić, dok je treće mjesto osvojila kolekcija Matilde Sporiš i Petre Petrošanec. Posebna nagrada stručnog žirija dodijeljena je Daliboru Ujlakiju.

             2.  BARBIR I KLIKŠIĆ

           3. SPORIŠ I PETROŠANEC

Treća večer modnog ormara sastojala se od šest samostalnih revija etabliranih dizajnera. Večer je otvorio Nikola Kokanović koji je publici predstavio veoma seksi kolekciju koja će sigurno pronaći mjesto u srcima domaćih trendsetterica. Mini haljine u tamno plavoj i crnoj boji upotpunjene su kinky detaljima poput lanaca i kože koji su dali dozu erotike. Dizajner se poigrao i slojevima te puf rukavima i jaknicama koje bi izvrsno izgledale i na obične traperice i crni top.

Nakon provokativnog Nikole vidjeli smo mirnu i čistu kolekciju Magdalene Klashinje. Kreatorica je predstavila suknje A kroja duljine do ispod koljena, tulipan haljine, bluze zakopčane do grla ugurane u hlače visokog struka. Prevladavale su bež i siva, a istaknula se jedna košulja jarko zelene boje. Iako se može činiti androgenom, cijela kolekcija je zapravo prilično ženstvena i veoma nosiva.

Bojana Nikodijević predstavila je kolekciju mini haljina (ili tunika?) u kombinaciji zagasito pastelnih boja i crne. Kreatorica se poigrala aplikacijama s uzorkom u obliku mašni, nabora i rubova te tako djelomice razbila monotoniju ravno krojenih haljinica.

Kolekcija koktel haljinica Zorana Mrvoša očarala je publiku. Haljinice sa svjetlucavim ljuskicama, te detaljima od čipke i tila kao što je veliki cvijet na ramenu sigurno će pronaći svoje mjesto u mnogim ormarima. Autor se poigrao slojevima što je posebno vidljivo na večernjoj toaleti do poda, ali i kraćim modelima od kojih se neki sastoje od haljine i svojevrsne nadhaljine. U cijeloj kolekciji istaknulo se i jedno žensko odijelo sa svjetlucavim reverima.

Ivica Klarić poigrao se kombinacijom pastelnih boja te sive i crne. U najvećoj kolekciji večeri na većini komada primijećen je prugasti uzorak. Ženski plišani frak, mala haljina bogatog cvjetnog uzorka, mrkva hlače, tajice, košuljice i sakoi te jedan fantastični baloner boje fuksije komadi su koji se lako kombiniraju i plijene pažnju. Klarić nije zaboravio ni na dečke: dokazao je kako crno odijelo može izvrsno izgledati u ležernoj varijanti kao i niz drugih odjevnih komada namijenjenih muškoj publici. Posebna pohvala ide asesoarima po kojima je Klarić ionako već dobro poznat.

Estare Culto by Dalibor Beti bila je posljednja revija na ovogodišnjem modnom ormaru. Iako pomalo konfekcijska, ima mnogo dobrih komada kao što su trodijelno muško odijelo i frak ili različite varijante male crne haljine za žene. Osim crnih modela (od kojih je jedan nosila Ivana Ergić), predstavljena su i dva modela ružičaste boje. Dominiraju krojevi iz 40-ih i 50-ih godina dvadesetog stoljeća, duljina svih haljina je decentno iznad koljena ili duže, a većina modela ima i ¾ rukave. Osim krojevima i rukavima, dizajner se pozabavio i svjetlucavim aplikacijama od ljuskica kao i naglašavanjem svih ženstvenih atributa.

Osim klasičnih revija na kakve smo navikli, sinoć smo imali prilike vidjeti i reviju kazališnih kostima inspiriranih Moulin Rougeom i rokokoom. Svaka čast dizajnerima na uloženom trudu, ali velika zamjerka ide koreografu revije koji je za cijelu izvedbu odabrao samo dvije pjesme „Can can" iz Orfeja u podzemlju i „Tango de Roxanne" iz filma Moulin Rouge. Kada peti put čujete istu pjesmu, toliko glasno da vas uši bole jasno je da nije iskorišten potencijal koji je imala ova kostimografska revija. Konstantno prešetavanje modela, te veliki broj istih koji su se zadržavali na sceni uzrokovali su gužvu zbog koje je teško bilo pratiti kostime, pa se na defileu činilo kao da pola njih uopće nismo ni vidjeli.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 09.11.2009. u 15:59

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p