HRVATSKA MODA

'Moja mala plava haljina obišla je pola svijeta'

Komad s pričom: Sonja Žigić

Najdraži komadi u našim ormarima često pričaju najljepše i najzanimljivije priče, a uz njih nas veže nešto mnogo jače i trajnije od puke estetike ili pak prolaznog trenda koji nas je privukao vrišteći sa stranica ulaštenog magazina. Oni nas podsjećaju na drage nam ljude ili pak na događaje koje želimo zauvijek sačuvati u našim sjećanjima, u njih su utkane najzabavnije anegdote ili vjerujemo kako nam, kada ih nosimo, donose sreću. Upravo priče čine komade bezvremenskima, mnogo više nego što to čine krojevi ili pak skupi dizajnerski potpisi na etiketama.

Kada sam se prvi puta zatekla u tadašnjem stanu dizajnerice nakita Sonje Žigić, nisam mogla vjerovati da jedna osoba može sakupiti toliko zanimljiv, bogat i velik fundus vintage odjeće i modnih dodataka, da ih pritom čuva samo za sebe, a ne da ih primjerice iznajmljuje ili prodaje. Kao da je bilo jučer, a bilo je prije nekih pet godina, sjećam se da sam pomislila kako je Sonjina soba poput čudesne Tvornice čokolade Willyja Wonke. Naravno, ne sa slatkišima već s odjećom - svakojakom odjećom. Na dugačkom su štenderu visjele haljine, bluze i sakoi različitih boja, uzoraka i materijala, tko zna od kuda i iz kojih modnih era, tvoreći posve neočekivan, impozantan zid od tkanine, dok je iz ladica migoljilo remenje, torbice, šalovi, šeširi i marame. Već sam po tom šarenom vintage "ormaru" shvatila da je Sonja jedno šarmantno, kreativno i razigrano biće koje sa srcem radi ono što voli (a ako nije sa srcem, ne radi uopće). Domaća ju je javnost (a i svjetska jer njezine naušnice nose trendseterice na ulicama New Yorka) upoznala prije par godina kada se predstavila sa svojim brendom Emma&Nala i odmah osvojila srca ljubiteljica statement nakita. No, malo ljudi ustvari zna da Sonja vrlo teško prošeta svoj bicikl gradom, a da pritom ne zaviri u sve second hand i vintage dućane koji joj se nađu na putu. "Pa čuj, morala sam, kad je samo 5 kuna", rečenica je koju čujem svaki puta kada se sretnemo. Prava je to dječja sreća pomiješana s odraslom racionalnosti i malom dozom krivnje. Sićušnom, jer sreća je uvijek veća. Imajući to u vidu, morala sam ugostiti Sonju u našem Komadu s pričom, jer njezini svi komadi vjerojatno imaju priču. Na koncu konca, ona ih zato i kupuje.

"Moja strast za skupljanjem, dokumentiranjem i arhiviranjem unikatne robe ne jenjava, s godinama se samo pogoršava. (smijeh) Tako imam i zaista veliku kolekciju haljina sa svakog putovanja na koje sam otišla. Na svakom sajmu na kojem sam sudjelovala s nakitom, uvijek se trudim pronaći nešto izvan mainstream ponude, prokopati malo dublje ispod površine i izabrati nešto što me u tom momentu inspirira", objašnjava svoju ljubav prema vintage (i neobičnoj) odjeći Sonja te nastavlja svoju priču o tome kako se dočepala jednog posebnog "ulova": "Jedna haljinica mi je posebno draga, ne sjećam se više jesam li ju platila 5 kuna ili sam ju čak negdje pronašla. Uglavnom, bila je jedna proljetna nedjelja, a ja sam, naravno, bila na Hreliću. A tamo nema mjesta sramu, moraš zaista zasukati rukave i kopati po nepreglednim hrpama robe koje svojim sirenskim zovom tako slatko obećavaju neki savršeni vintage komad. It’s the thrill of the chase".

"No, da se vratim na haljinu. Znaš onaj osjećaj kad pronađeš nešto zbilja posebno? Tako sam ja taj dan iskopala malu plavu svilenu haljinu. Osjećam se sjajno u njoj, a još mi je slađe nositi je kad znam da vjerojatno takvu vintage svilenu haljinu nema baš svaka druga cura na ulici. Obišla je samnom pola Europe. Od Beča, Pariza i Ljubljane pa sve do prošle godine i odmora u Šibeniku. Svaki put kada je nosim, djevojke i žene mi sramežljivo prilaze i pitaju 'Oprostite, gdje ste kupili tu haljinu? Sjajna je!", priča Sonja o svojoj omiljenoj svilenoj haljini te dodaje kako ju je za našu priliku iskombinirala s vintage žutom torbicom s buvljaka u Varaždinu. "Torbica je unutra imala i pripadajuće limun žute naušnice, ali sam ih nažalost izgubila. Srce me boli", završava svoju priču o omiljenim vintage ulovima ova osebujna dizajnerica nakita.

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 17.07.2018. u 16:20

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p